24 Φεβ 2022

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για την ψήφιση του προϋπολογισμού 2022 Δήμου Ανατολικής Σάμου

Την Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2022. Η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» κατέθεσε την εισήγηση και τοποθέτησή της στη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσσκεψης.

«Η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία διαδικασία της Αυτοδιοίκησης και του Δήμου, που πρέπει να αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση του Δήμου μας και να προδιαγράφει την αποτελεσματικότητά του και σαφώς επηρεάζει την καθημερινότητα, το μέλλον και τις ζωές των δημοτών μας, που ζουν στα χωριά και την πόλη μας.

Είναι γεγονός κατ’ αρχήν ότι ευθύνεται η Δημοτική Αρχή για την, πάνω από 3 μήνες, καθυστέρηση που εισάγει τον προϋπολογισμό του 2022 ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ακούσαμε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Διονυσίου να μας λέει ότι είναι ένας αναπτυξιακός προϋπολογισμός. Αναλύοντας τους αριθμούς του προϋπολογισμού των 55 εκατ. € αποδεικνύεται ότι είναι ένας εικονικός και πλασματικός και στη πράξη πολύ φτωχός προϋπολογισμός για τους δημότες μας. Γιατί αν ήταν πραγματικός δεν θα αντιστοιχούσε ούτε το ένα τις χιλίοις (1/1000) για τον αθλητισμό (όπως είπε ο αντιδήμαρχος θα δοθούν περίπου 50.000 €) και πολύ λιγότερα για τον πολιτισμό, για την τουριστική προβολή και τις κοινωνικές δαπάνες υποστήριξης των δεινοπαθούντων οικονομικά δημοτών μας. Ούτε θα είχαμε περίπου 8 εκ. ανείσπρακτα ΠΟΕ από ανταποδοτικά τέλη, που στη ουσία επιβαρύνουν τους πιο φτωχούς συμπολίτες μας και «επιδοτούν» τους για πολλά χρόνια χρεώστες του Δήμου. Στην πράξη είναι ένας φτωχός προϋπολογισμός, που καλύπτει μετά βίας τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου και τις μισθοδοσίες του προσωπικού και αποτυπώνεται με τα ελάχιστα των 550.000 € των ΚΑΠ Επενδύσεων που είδαμε στο Τεχνικό πρόγραμμα.

Είναι προφανές ότι οι πόροι που δίνονται από το κεντρικό κράτος στην Αυτοδιοίκηση δεν επαρκούν για να είναι ένας Δήμος λειτουργικός, αποτελεσματικός, κοινωνικά υποστηρικτικός και αναπτυξιακός, άρα πρέπει να υπάρχει ένα διεκδικητικό αυτοδιοικητικό κίνημα μαζί με την ΚΕΔΕ για να αυξηθούν οι πόροι προς την Αυτοδιοίκησης και να αποδοθούν και οι παρακρατημένοι πόροι και όχι ο κάθε Δήμαρχος να είναι «επαίτης» στα γραφεία των Υπουργών.

Εμείς ως δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έχουμε μια άλλη αντίληψη για τη κατάρτιση του προϋπολογισμού. Πιστεύουμε στον «συμμετοχικό προϋπολογισμό». Πρέπει να συζητηθεί σε διαβούλευση, που θα ξεκινάει από τα χωριά και τα κοινοτικά συμβούλια και θα ολοκληρώνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ποιες προτεραιότητες και ποιο προγραμματισμό, 4ετές και ετήσιο, πρέπει να βάλουμε ως Δήμος και να αποτυπώνεται στον κατ’ έτος προϋπολογισμό.

Εν τέλει ως δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τον προϋπολογισμό που εισηγείται η Δημοτική Αρχή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπεύθυνων της οικονομικής υπηρεσίας να «ισοσκελίσουν» ένα πλασματικό και φτωχό προϋπολογισμό, ψηφίζοντας ΠΑΡΩΝ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required