16 Μαρ 2022

2ο Γυμνάσιο Σάμου - «Τα πρώτα βήματα άσκησης στη Δημοκρατία»

Όπως μας ενημέρωσε η διευθύντρια του σχολείου, κ. Πατρίτσια Χατζηϊωαννίδου, το 2ο Γυμνάσιο Σάμου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στις 13 και 14 Μαρτίου, τον Γιώργο Μόσχο, νομικό, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος και για σχεδόν 15 χρόνια Συνήγορος του παιδιού στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος της ΠΡΩΤΑ.12, της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και εφαρμογή του άρθρου 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες προσανατολισμένα στην ενδυνάμωση των μαθητικών κοινοτήτων ως προς την υλοποίηση του δικαιώματος των παιδιών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν σε αποφάσεις στις τάξεις και στα σχολεία τους. Ο κ. Γ. Μόσχος συναντήθηκε και με την ομάδα διαμεσολάβησης για θέματα σχολικού εκφοβισμού του 2ου Γυμνασίου, της οποίας υπήρξε εμπνευστής και συνοδοιπόρος. Βασικές αρχές που διαπνέουν τις προσπάθειες και τις ενέργειες των πρακτικών που ασκούμε είναι: η ισοτιμία, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός και η αποδοχή της διαφοράς. Τα παιδιά χρειάζονται σεβασμό, αναγνώριση, υποστήριξη, φροντίδα, έμπνευση, ακρόαση, εμπιστοσύνη.


«Πρόθεσή μας», αναφέρει η κ. Χατζηϊωαννίδου, «είναι οι μαθητές να γνωρίζουν, να ασκούν και να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, να μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να χαίρονται, να εκφράζονται, να δημιουργούν και παράλληλα να σέβονται και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα των άλλων.



Το σχολείο μας είναι ένα από τα 46 Γυμνάσια – Λύκεια που συμμετέχουν τη φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα «Σχολεία για Όλους» με σκοπό τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού και δημοκρατικού σχολικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα συσταθεί ένα πανελλήνιο σχολικό δίκτυο το οποίο θα πρεσβεύει τις βασικές αρχές και τις αξίες οι οποίες αναδύονται μέσα από την καλλιέργεια ενός σχολικού δημοκρατικού πολιτισμού, όπου όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της σχολικής κοινότητας, θα νιώθουν ευπρόσδεκτα σε ένα ασφαλές και συμπεριληπτικό σχολικό και μαθησιακό περιβάλλον.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required