16 Μαρ 2022

Στη Βουλή η ανάγκη διάσωσης της "Φραγκόκλησας" - Κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής Α. Μιχαηλίδης

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, σχετικά με την ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης του ιστορικού κτίσματος της «Φραγκόκλησας» που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της πρωτεύουσας. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 15 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


«Το συγκρότημα αυτό χτίστηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 1900 για να στεγάσει δραστηριότητες καθολικών μοναχών. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από τον Ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου και από το συναπτό διώροφο κτίριο που εξυπηρέτησε μέχρι τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του 1980 τους σκοπούς της Καθολικής Αποστολής στο νησί. 

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρου κάλλους και αρχιτεκτονικής οικοδόμημα που επιβάλλεται τόσο με την μορφή του, όσο και με το άγαλμα της Παρθένου Μαρίας (την λεγόμενη Madonina) που βρίσκεται στην πρόσοψή του. Για όλα αυτά το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο Μνημείο στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 με ενέργειες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.


Ο φονικός και καταστροφικός σεισμός που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις 30/10/2020 ολόκληρο το νησί και ιδιαίτερα την πόλη της Σάμου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο διώροφο κτίριο του συγκροτήματος της Φραγκόκλησας, του οποίου ο όροφος παρουσιάζει πανταχόθεν ορατές ετοιμορροπίες. Οι κίνδυνοι, κυρίως για τους διερχομένους αλλά και για τα παρακείμενα κτίρια (επιχειρήσεις και σπίτια), είναι μεγάλοι. Η εικόνα του πληγωμένου κτιρίου είναι αλγεινή για τους Σαμιώτες που έχουν συνδέσει την Φραγκόκλησα με την μορφή και την ιστορία του νησιού και της πόλης. Το εμβληματικό αυτό κτίσμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης της Σάμου και αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα του νησιού.

Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως διαπολιτισμικό - διαθρησκευτικό κέντρο· σε κάθε περίπτωση η χρήση του ως δημόσιος χώρος θα πρέπει, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, να συναποφασιστεί από την κυβέρνηση, την
Αυτοδιοίκηση και τους λοιπούς φορείς του τόπου.

Ερωτάται λοιπόν η κ. Υπουργός τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει προκειμένου να αποκατασταθεί το μνημειακό αυτό συγκρότημα αλλά και για την επανάχρησή του, με βάση την ιστορικότητα και τον χαρακτήρα του


1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Το Βατικανό δεν έχει λεφτά να διασώσει την Φραγκόκλησα;;;

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required