6 Μαρ 2022

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ανατολικής Σάμου και το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας του Κέντρου Κοινότητας, με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (bullying), όπως έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, η 6η Μαρτίου, σας ενημερώνει:

Τι είναι ο εκφοβισμός;

Eκφοβισμός είναι κάθε ενέργεια που πληγώνει κάποιον σωματικά, ψυχικά ή συναισθηματικά. Χαρακτηρίζεται από ανισορροπία δύναμης, πρόθεση, επανάληψη, ένταση και διάρκεια. Τα παιδιά που βιώνουν bullying νοιώθουν αδύναμα να το αντιμετωπίσουν, αποσύρονται από το κοινωνικό περίγυρο, εκδηλώνουν άγχος, στρες και ανησυχία. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές όπως σωματική βία, απειλές, έντονη κοροϊδία, φήμες, ηλεκτρονικός εκφοβισμός.

Τι δεν θεωρείται εκφοβισμός;

Είναι σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε το bullying από το πείραγμα. Το πείραγμα, συνήθως συμβαίνει μεταξύ φίλων, δεν έχει στόχο να προκαλέσει πόνο στον άλλο, δεν χαρακτηρίζεται από πρόθεση και η ενοχλητική συμπεριφορά συμβαίνει μεμονωμένα.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου είναι θύμα εκφοβισμού;

· Παρατηρήστε για σημάδια bullying (σκισμένα ρούχα, κατεστραμμένα αντικείμενα, μελανιές στο σώμα)

· Αλλαγές στη συμπεριφορά του (θλιμμένο πρόσωπο, έλλειψη συγκέντρωσης, ανεξήγητος θυμός, άρνηση να πάει σχολείο, εφιάλτες και απώλεια ύπνου)

· Ξαφνική πτώση των επιδόσεων στο σχολείο

· Μειωμένη όρεξη του παιδιού να μιλήσει για την ημέρα του στο σχολείο

· Προτιμάει να περνάει χρόνο μόνο του

Πως μπορώ να το βοηθήσω;

Διατηρείτε μια στενή και ανοιχτή επικοινωνία προκειμένου να νοιώθει πως μπορεί να μιλάει για όσα το απασχολούν

Αν σας αποκαλύψει ότι δέχεται εκφοβισμό, μιλήστε του ήρεμα και καθησυχαστικά. Ρωτήστε το τι πιστεύει πως θα μπορούσε να γίνει, ώστε να σταματήσει ο εκφοβισμός και αποφασίστε από κοινού πως θα αντιδράσετε

Ενημερώστε το σχολείο και ζητήστε τους να παρακολουθούν διακριτικά την υπόθεση

Εξηγήστε του ότι η καλύτερη άμυνα απέναντι σε άτομα που ασκούν εκφοβισμό είναι να σου αρέσει ο εαυτός σου, να έχεις αυτοπεποίθηση .Δεν είναι αποτελεσματικό να προσπαθείς να ανταποδίδεις τον εκφοβισμό.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει φιλίες με άτομα που νοιώθει άνετα και να συμμετέχει σε δραστηριότητες που τονώνουν την αυτοπεποίθηση του

Βάλτε όρια στη χρήση της τεχνολογίας: Ελέγχετε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των εφαρμογών που χρησιμοποιεί το παιδί, αυτές καθορίζουν ποιος βλέπει τις κοινοποιήσεις του και με ποιον μπορεί να επικοινωνήσει. Εξηγήστε του ότι δεν επιτρέπεται να κάνει φίλους που δεν γνωρίζει και πως θέλετε να είστε ενήμεροι για τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται και για τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιεί.

Ευχαριστείστε το παιδί που σας μίλησε και επαινέστε το για το θάρρος του

Τι μπορώ να κάνω εάν το παιδί μου εκφοβίζει κάποιον;

Εξηγήστε του ψύχραιμα πως αυτό που κάνει είναι ανεπίτρεπτο και πως υπάρχουν νομικές συνέπειες.

Ενημερώστε το για τα επόμενα σας βήματα (π.χ ενημέρωση σχολείου) και για το τι περιμένετε από αυτό (π.χ να ζητήσει συγγνώμη)

Εκπαιδεύστε το παιδί σας για το bullying. Είναι πιθανόν να μην κατανοεί πως η συμπεριφορά του αποτελεί εκφοβισμό. Μιλήστε του για τις διάφορες μορφές του εκφοβισμού και ζητήστε του να μπει στη θέση του παιδιού που εκφοβίζει.

Δημιουργήστε ένα όμορφο περιβάλλον στο σπίτι. Πολλές φορές παιδιά μιμούνται συμπεριφορές που υπάρχουν στο σπίτι. Προσπαθήστε με τη συμπεριφορά σας να διδάξετε σωστούς τρόπους επικοινωνίας (μη χρήση βίας, αποφυγή έντονων διαπληκτισμών, ήρεμος τρόπος διαχείρισης των συγκρούσεων).



ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ:

Τι μπορώ να κάνω για να αντιμετωπίσω κάποιον που με εκφοβίζει;

● Μην το κρατάς μυστικό. Πες το σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι και ζήτησε τη βοήθειά του. Μπορεί να είναι ο γονιός σου, ένας δάσκαλος, ο διευθυντής του σχολείου, ο προπονητής σου.

● Όταν δέχεσαι τέτοια συμπεριφορά, μείνε ήρεμος. Προσπάθησε να μη δείξεις θυμό ή φόβο. Τα άτομα που ασκούν εκφοβισμό αποζητούν την αντίδρασή του θύματος. Τους αρέσει να βλέπουν ότι σε αναστατώνουν. Αν δεν αντιδράς όπως περιμένουν, μπορεί να βαρεθούν και να σταματήσουν.

● Αγνόησε αυτούς που σε εκφοβίζουν. Όσο δεν νιώθεις άσχημα μ’ αυτά που σου κάνουν ή σου λένε, τόσο τους αποδυναμώνεις.

● Γίνε μέλος μιας ομάδας. Έτσι θα κάνεις νέους φίλους και θα έχεις μεγαλύτερη υποστήριξη.

● Μην αντεπιτίθεσαι. Είναι επικίνδυνο για σένα και συνήθως κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μείνε κοντά σε άλλους, προστάτεψε τον εαυτό σου και ζήτα βοήθεια από έναν ενήλικα.

● Προσπάθησε να αποφεύγεις καταστάσεις όπου μπορεί να είσαι εκτεθειμένος σε εκφοβισμό. Για παράδειγμα, απέφυγε περιοχές του σχολείου όπου δεν υπάρχουν πολλοί μαθητές ή δάσκαλοι. Μην μένεις μόνος στις τουαλέτες ή στα αποδυτήρια. Κάθισε κοντά στον οδηγό του σχολικού λεωφορείου. Μην φέρνεις ακριβά αντικείμενα ή πολλά χρήματα στο σχολείο. Κάθισε μαζί με άλλους φίλους στο φαγητό. Μείνε κοντά στους φίλους σου ή στο δάσκαλό σου στα σχολικά διαλείμματα.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις δασκάλων και καθηγητών για να αποτρέψουν το bullying

- Να κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και να είναι παρατηρητικοί

- Να ειδοποιήσουν τους γονείς

- Να ενημερώσουν αμέσως τον σχολικό ψυχολόγο (αν υπάρχει)

Η σημερινή ημέρα, ας γίνει η αφορμή για τη διάδοση του μηνύματος ότι τα παιδιά δικαιούνται να ζουν σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια και σεβασμό και είναι υποχρέωση όλης της κοινωνίας να συμβάλει τόσο στην αντιμετώπιση, όσο και στην πρόληψη της εκφοβιστικής συμπεριφοράς.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας του Κέντρου Κοινότητας Σάμου, είναι: 22733.53452 & 22733.53460 (καθημερινά 08:30π.μ-15:30μ.μ.).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required