28 Μαρ 2022

Νίκος Βακάκης: «Εκείνο που ζητάμε από τους παραγωγούς μας είναι ποιότητα…»

Συνέντευξη με τον οινοποιό της εταιρείας Vakakis Wines, Νίκο Βακάκη, με αφορμή το νέο τιμοκατάλογο που εμφανίζει αυξητικές τιμές για την αγορά των σταφυλιών των παραγωγών του νησιού.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσουμε με μια γενική τοποθέτηση για το νέο κατάλογο τιμών.

Ο τιμοκατάλογος αυτός είναι συνέχεια της όλης πορείας μας από το 2017 μέχρι σήμερα. Αποδεικνύει, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, ότι η κατάργηση της αναγκαστικότητας ήταν σωτήρια τόσο για τους αμπελουργούς όσο και για τη Σάμο γενικότερα. Οδηγούμε την κούρσα των αυξήσεων και αναγκάζουμε και τους ανταγωνιστές μας να μας ακολουθούν. Κερδισμένοι αυτής της κούρσας πάνω από όλα να είναι οι αμπελουργοί. Υπενθυμίζω γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, τι ισχυριζόταν με την υποστήριξη σχεδόν του συνόλου των τοπικών παραγόντων και όχι μόνο, όλοι αυτοί που τώρα έχουν εξαφανιστεί. Ότι η τυχόν άρση της αναγκαστικότητας θα ήταν καταστροφή για τη Σάμο αφού θα οδηγούσε σε μείωση της τιμής και της ποιότητας. Στα πέντε χρόνια που η αγορά είναι ελεύθερη έχουμε υπερδιπλασιασμό της τιμής του σταφυλιού και παραγωγή πολύ καλύτερων κρασιών τόσο από τους ιδιώτες οινοποιούς όσο και από το συνεταιρισμό.

Ποιο το μυστικό αυτής της θετικής αλλαγής;

Για να γίνουν όλα αυτά αναγκαία προϋπόθεση ήταν να επενδύσουν στη Σάμο κορυφαίες εταιρείες, σε μέγεθος και οικονομική ευρωστία, όπως η ΜΕΤΑΧΑ και η CAVINO. Αυτή ήταν και η στόχευση της VAKAKIS ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έχουμε επιτύχει. Εταιρείες που έχουν αφενός την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα και αφετέρου να προσφέρουν την αναγκαία ασφάλεια στους παραγωγούς. Ας μη ξεχνάμε τα οφέλη που θα έχει το νησί και από κινήσεις όπως η λειτουργία του LIKNON στους Βουρλιώτες.

Τι ζητάτε από τους παραγωγούς;

Εκείνο που ζητάμε από τους παραγωγούς μας είναι ποιότητα, γιατί χωρίς αυτή το εγχείρημα της αναβάθμισης της Σάμου είναι αδύνατο. Η ποιότητα προϋποθέτει αμπελουργούς που αγαπάνε το αμπέλι και αμπέλια που καλλιεργούνται σε ημιορεινά και ορεινά εδάφη.

Άποψη του χώρου εκδηλώσεων στο Κτήμα Βακάκη

Εσείς τι προσφέρετε στους συνεργάτες σας πέραν της καλύτερης αμοιβής;

Ξεκάθαρες σχέσεις, εμπιστοσύνη και συζήτηση, δεν τους λέμε ψέματα, δεν ενοχλούμε ούτε απειλούμε με πρόστιμα αν τυχόν κάποιος παραγωγός δεν θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί μας, οι παραγωγοί μας ξέρουν ακριβώς την αμοιβή τους χωρίς να τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις όπως και το χρόνο πληρωμών(σε τρεις μήνες έχει γίνει η εξόφληση), παίρνουμε το σύνολο της παραγωγής τους και όλα αυτά όχι στα λόγια, αλλά με συμβόλαιο για να μπορεί αυτός να προγραμματίσει και του χρόνου και του παραχρόνου κ.ο.κ. Αλήθεια υπάρχει στη Σάμο άλλη εταιρεία που να δεσμεύεται για όλα τα παραπάνω εγγράφως; Αυτά είναι το μυστικό της επιτυχίας μας και γι’ αυτό κάθε χρόνο αυξάνουμε τον αριθμό των παραγωγών που συνεργάζονται μαζί μας παρόλη την περί αντιθέτου προσπάθεια από κάποιους που θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Ενδιαφέρεστε για το σύνολο της παραγωγής ή για ένα μέρος αυτής;

Εμείς έχουμε συγκεκριμένες ανάγκες, που με τα σημερινά δεδομένα ανέρχονται περίπου στο 30% του συνόλου της παραγωγής. Δεν ενδιαφερόμαστε για το σύνολο της παραγωγής, αφού ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν πληροί τις ποιοτικές προϋποθέσεις που εμείς επιθυμούμε.

Υπάρχει χρονικό όριο στη σύναψη νέων συνεργασιών;

Ασφαλώς. Εμείς τους αμπελουργούς που μας εμπιστεύθηκαν και θα μας εμπιστευθούν στο άμεσο μέλλον δεν θα τους “αδειάσουμε” για κάποιους άλλους που “κάποια στιγμή” θα καταλάβουν πόσο επωφελής είναι μια συνεργασία μαζί μας. 

Από την έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required