6 Μαρ 2022

«Η Σάμος των Αμπελιών» - Αφιέρωμα στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής»

  ©ALAMY/visualhellas.gr
Το περιοδικό «Κ» της εφημερίδας «Η Καθημερινή», δημοσιεύει ρεπορτάζ της Μερόπης Παπαδοπούλου για τα «Αρχέγονα Εδάφη», το νέο κρασί από τον ΕΟΣ Σάμου, με τίτλο «Στη Σάμο των Αμπελιών».

«Αρχέγονα Εδάφη»: Το νέο κρασί από τον ΕΟΣ Σάμου προς τιμή του αμπελουργού Γιάννη Σοφούλη.

Το νέο κρασί από τον ΕΟΣ Σάμου προς τιμή του αμπελουργό Γιάννη Σοφούλη.«Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος». Παραφράζοντας ελαφρώς τη ρήση του Πρωταγόρα, είμαστε μπροστά σε μία από τις βασικότερες παραδοχές: ο άνθρωπος παντού πρωταγωνιστεί, είτε θετικά είτε αρνητικά. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό να το αναγνωρίζουν όλοι. Γι’ αυτό στάθηκα με μεγάλη συγκίνηση στην πρωτοβουλία του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου να τιμά κάθε χρόνο ξεχωριστά έναν προς έναν τους εμβληματικούς αμπελουργούς του, στους οποίους η γνώση της αμπελοκαλλιέργειας μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζεται η αξία του μεγάλου οινικού παρελθόντος της Σάμου, της αμπελουργικής της παράδοσης και της αδιαμφισβήτητης πολιτιστικής παρακαταθήκης και αναδεικνύεται η ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα. Στο πλαίσιο αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας, με αίσθηση ευθύνης ως προς την προστασία αλλά και την ανάδειξη της πατρογονικής κληρονομιάς, δημιουργήθηκαν τα Αρχέγονα Εδάφη.

Τιμώμενος αμπελουργός για τον τρύγο 2020 είναι ο Γιάννης Σοφούλης και η επιλογή των σταφυλιών για την πρώτη εμφιάλωση των Αρχέγονων Εδαφών έγινε αποκλειστικά από τον αμπελώνα ιδιοκτησίας του, με χειρωνακτικό τρύγο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο αμπελώνας του έχει βόρεια έκθεση, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, με εδάφη όξινα, μέσης σύστασης, φτωχά, βαθιά, χαλικώδη και σχιστολιθικά. Ο Γιάννης Σοφούλης έχει πίσω του μια σειρά γενεών συνδεδεμένων με την αμπελοκαλλιέργεια. Ο ίδιος συνεχίζει την παράδοση μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια του, τα οποία ετοιμάζει για να παραλάβουν τη σκυτάλη. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή αλλά και ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση του κόπου όλων των παραγωγών-μελών του συνεταιρισμού, αλλά και της πατρογονικής καλλιέργειας, που ξεκίνησε από τον προπάππου μου και θα φτάσει στα εγγόνια και τα δισέγγονά μου», τόνισε με αφορμή την κυκλοφορία του κρασιού αυτού, το οποίο όπως δήλωσε προέρχεται από αμπελώνα «δασά φυτεμένο» σε υψόμετρο 1.000 μ. από «αναργιόρωγο και αρωματικό Μοσχάτο», από τα πιο παλιά κλήματα του νησιού.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: Καθημερινή


Παρακολουθήστε το βίντεο του ΕΟΣΣ με τον παραγωγό Γιάννη Σοφούλη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required