27 Απρ 2022

Γιάννης Μπουρνούς: «Να στελεχωθεί άμεσα η μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Ικαρίας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τα προβλήματα και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι Ικαριώτες νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι, εξαιτίας της υπολειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας.

Ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρει ότι η σημερινή κατάσταση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Ικαρία είναι πολύ κατώτερη των αρχικών προσδοκιών που είχε δημιουργήσει κατά την περίοδο έναρξης της λειτουργίας της – μέσω διθυραμβικών ανακοινώσεων και επίπλαστων, τελικά, δεσμεύσεων – η κυβέρνηση ενώ σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται οι υφιστάμενες ανάγκες.

Η υποστελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, τονίζει ο Βουλευτής, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους περίπου 30 αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς του νησιού, αφού η υπολειτουργία της Μονάδας τους υποχρεώνει να συνεχίζουν να μεταβαίνουν στη Σάμο - δύο με τρείς φορές την εβδομάδα - για την αιμοκάθαρσή τους. Οι ευσυνείδητες και φιλότιμες προσπάθειες του ενός ιατρού και της μιας νοσηλεύτριας που απασχολούνται στη Μονάδα δεν αρκούν, όπως είναι λογικό, ενώ η ένταξη της Μονάδας στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, που, όμως, δεν διαθέτει Παθολόγο, δημιουργεί περαιτέρω ζητήματα ασφάλειας για τους ασθενείς και ευθύνης για το ιατρικό προσωπικό.

Στιγμιότυπο από την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, στις αρχές Φεβρουαρίου 2022. Τρίτη από δεξιά, η αναπληρώτρια διοικήτρια Νοσοκομείου Ικαρίας κ. Ανεζινιώ Σταμούλη

Εν συνεχεία, ο κ. Μπουρνούς επισημαίνει στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί το νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Ικαρίας, που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναδιοργανωθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ως αυτοτελές τμήμα της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, να αυξηθούν οι συνολικές οργανικές θέσεις και να αναπτυχθεί Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

Ο Βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς

Ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί τον κ. Πλεύρη να προβεί στην άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, στην πρόσληψη δεύτερου γιατρού για την αναπλήρωση του ήδη υπηρετούντος καθώς και στην πρόσληψη μόνιμου παθολόγου στο Νοσοκομείο για την ασφαλή λειτουργία της Μονάδας, που χρήζει, επίσης, χωροταξικής αναδιοργάνωσης προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά της και η δυνατότητα κάλυψης περισσότερων ασθενών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Αθήνα, 27 Απριλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας


Θέμα: «Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενους, λόγω της υπολειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Ικαρίας.»

Η υποστελέχωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Ικαρίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους περίπου 30 αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς του νησιού, αφού η υπολειτουργία της Μονάδας τους υποχρεώνει να συνεχίζουν να μεταβαίνουν στη Σάμο - δύο με τρείς φορές την εβδομάδα - για την αιμοκάθαρσή τους. Δυστυχώς, παρά τις διθυραμβικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις κατά την περίοδο έναρξης της λειτουργίας της, η σημερινή κατάσταση είναι πολύ κατώτερη των αρχικών προσδοκιών και των υφιστάμενων αναγκών.

Η απόφαση ανάπτυξης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στη Ικαρία αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Ικαρίας και των Φούρνων. Σήμερα, όμως, η Μονάδα υπολειτουργεί καθώς είναι στελεχωμένη μόνο με ένα γιατρό και μία νοσηλεύτρια ως επικουρικό προσωπικό ενώ εξυπηρετεί μόνο 3 ασθενείς.

Επισημαίνουμε ότι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, προς το παρόν είναι ενταγμένη στο Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, που όμως δεν διαθέτει Παθολόγο και ως εκ τούτου δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας για τους ασθενείς και ευθύνης για το ιατρικό προσωπικό.

Περαιτέρω, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή του νέου οργανογράμματος του Νοσοκομείου Ικαρίας που είχε εγκριθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε την αναδιοργάνωση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ως αυτοτελές τμήμα της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, την αύξηση των συνολικών οργανικών θέσεων και την ανάπτυξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπροσθέτως, για την εξομάλυνση της ως άνω προβληματικής κατάστασης θεωρείται επιβεβλημένη η άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, η πρόσληψη δεύτερου γιατρού για την αναπλήρωση του ήδη υπηρετούντος καθώς και η πρόσληψη μόνιμου παθολόγου στο Νοσοκομείο για την ασφαλή λειτουργία της Μονάδας, που χρήζει, επίσης, χωροταξικής αναδιοργάνωσης προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά της και η δυνατότητα κάλυψης περισσότερων ασθενών.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την άμεση επίλυση των δυσλειτουργιών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας;
Προτίθεται να προβεί στην πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην εν λόγω δομή υγείας;
Θα εφαρμόσει το νέο οργανόγραμμα, που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες και η γενικότερη λειτουργία του Νοσοκομείου;

1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Επί των ημερών σας δεν υπήρχε καθόλου. Κάθε αρχή και δύσκολη.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required