29 Απρ 2022

Μάνος Κόνσολας: «Ρήτρα νησιωτικότητας στις προσλήψεις και αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας»

Όπως είχε προαναγγείλει πριν από λίγες μέρες, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε πρόταση προς τον υπουργό Υγείας για τη θεσμοθέτηση ρήτρας νησιωτικότητας για τις προσλήψεις αλλά και τις αποσπάσεις προσωπικού στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κόνσολα:

10ν: Σε κάθε προκήρυξη θα πρέπει κατά προτεραιότητα και κατά ιεράρχηση να προκηρύσσονται οι κενές θέσεις προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας των νησιωτικών περιοχών.

2ον: Δεν θα μπορούν να πραγματοποιούνται αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί σε δομές δημόσιας υγείας νησιωτικών περιοχών αν πρώτα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αναπλήρωσή τους.

Επισημαίνεται ότι σε πολλές δομές δημόσιας υγείας των νησιών, δημιουργούνται κενά από αποσπάσεις προσωπικού.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι μια πρωτοβουλία για τη θέσπιση ρήτρας νησιωτικότητας στις προσλήψεις και στις αποσπάσεις προσωπικού στον τομέα της δημόσιας υγείας, μπορεί να αποτελέσει πεδίο ευρείας συναίνεσης και συμφωνίας ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για να βελτιωθεί ο δείκτης στελέχωσης των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόνσολας, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής είχε καταθέσει πρόταση έξι (6) νέων κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές, η οποία έτυχε μάλιστα διακομματικής αποδοχής.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει:

- Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική περιοχή να προσμετράται διπλή.

- Χορήγηση επιδόματος στέγης, που θα είναι αφορολόγητο, στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές περιοχές.

- Επιπλέον μοριοδότηση για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

- Παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.

- Δωρεάν εισιτήρια στους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

- Να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required