9 Απρ 2022

«Ποια Ελένη;» και ποια στέγη, για τη Θεατρική Ομάδα Σάμου;

Στο άρθρο της, η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου, γράφει με αφορμή τη νέα παράσταση που ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Σάμου, μετά από απουσία (λόγω πανδημίας), δυο και πλέον ετών. Όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι του Νίκου Αγγελή.

«Η Θεατρική Ομάδα Σάμου -μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας- κατέδειξε επί σκηνής το γιατί θεωρείται από τις σημαντικότερες θεατρικές ομάδες πανελλαδικά.

Με ένα σφιχτοδεμένο και πολυπρόσωπο σχήμα, με ευρηματικές σκηνοθετικές γέφυρες και ερμηνείες τόσο ξεχωριστές που θα μπορούσαν να είναι πρότυπο και διδαχή σε επαγγελματικά θεατρικά εργαστήρια, η παρουσίαση της διασκευής στην εξαιρετική κωμωδία των Μ. Ρέππα - Θ. Παπαθανασίου «ΠΟΙΑ ΕΛΕΝΗ;», βρήκε την καλύτερή της έκφραση.



Στο παραμύθι που μας γυρίζει πίσω στον πανάρχαιο μύθο του Τρωικού πολέμου, εστιάζοντας στο πρόσωπο της Ελένης και την αντικατάστασή της από την άσχημη ξαδέρφη της, δεν έμεινε λεπτό που να μην προκληθεί το αβίαστο γέλιο των θεατών.

Οι τρείς θεές, ήταν στα αλήθεια «θεές», υπέροχη η Πευκίδα καθώς όπως άλλωστε λέει εμφατικά η Αφροδίτη: «...η ομορφιά είναι ψέμα και κατασκεύασμα. Του λογικού τερτίπι. Κι όλο αλλάζει μορφή και νόημα...»

Ο Αχιλλέας, ο Πάτροκλος, ο Μενέλαος, η Εκάβη, η Θυμαρίς, η Ελένη, η Κασσάνδρα, ο Έκτορας, η Ανδρομάχη, ο Πρίαμος, ο Πάρις κι όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης ξεπέρασαν τα στενά όρια του ρόλου και έδειξαν πως το ταλέντο αναδεικνύεται σκηνοθετικά και σφιχτοδένει με τις ακάματες πρόβες και τις ερμηνευτικές διευρύνσεις.




Ωστόσο, ανάμεσα στις αναζητήσεις της Θεατρικής Ομάδας Σάμου, δεν είναι -δυστυχώς- μόνο η πανέμορφη παράσταση της Ελένης. Είναι και της στέγης, αυτής που επί πέντε χρόνια τώρα αναζητούν στον ανακαινισμένο χώρο του «Επικούρειου» Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν τις εργασίες ανακατασκευής του, το κτίριο της «παλαιάς αστυνομίας» λειτουργούσε και αποτελούσε ένα σημαντικό σημείο πολιτιστικής παρακαταθήκης της ακριτικής Σάμου, χάρη στις προσπάθειες της «Θεατρικής Ομάδας Σάμου», της «Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου» και του «Λυκείου των Ελληνίδων-παράρτημα Σάμου».

Εκτός του ότι, στον υπόγειο χώρο που έχει διαθετεί στην ΘΟΣ επί του «Επικούρειου», η ομάδα δεν έχει την παραμικρή πρόσβαση, ένα πρόσφατο γεγονός κατέδειξε την αναγκαιότητα αυτός ο σημαίνων φορέας πολιτισμού της Σάμου με την τριακονταεπταετή συνεπή πορεία, να έχει το χώρο του, τη στέγη και τη σκηνή του.





Στην παράσταση του Σαββάτου 2 Απριλίου 2022, την επόμενη μέρα της πρεμιέρας, ο ήχος στο αμφιθέατρο της Αντιπεριφέρειας Σάμου ήταν κακός, με κάποιες ηχητικές παρεμβολές που παρεμπόδιζαν τους ηθοποιούς να αποδώσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους. Αιτία; Κάποιοι τεχνικοί περιβαλλοντικής οργάνωσης που «διορθώνοντας» τις ρυθμίσεις της ηχητικής κονσόλας, για την ομιλία που θα πραγματοποιούνταν εκεί την επόμενη μέρα, έκαψαν το εκουαλάιζερ.

Κι αναρωτιέμαι... Πόση σημασία άραγε δίνουμε στον πολιτισμό και σε αυτούς που χωρίς επιχορηγήσεις, χωρίς να απαιτούν ή να επαιτούν, κάνουν το μεράκι τους, τιμώντας τον τόπο που γέννησε τον Πυθαγόρα; 





(*Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στις 8,9,10,15,16,17 Απριλίου στις 9 μ.μ. και το έργο είναι κατάλληλο για ηλικίες 15+.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ οι θεατές κατά την είσοδο εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έγκυρου πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι θεατές οφείλουν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου(self-test) . Η χρήση μάσκας κατά την παρακολούθηση της παράστασης είναι υποχρεωτική.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6982.347557 & 6983.680062
Τιμή εισόδου 8 & 5 ευρώ).

Μαργαρίτα Ικαρίου»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required