1 Μαΐ 2022

«1ο Φεστιβάλ Σαμιακών Γεύσεων - Ελληνικό Πάσχα» - 1η ημέρα φιλοξενίας στο Δήμο Δυτικής Σάμου

Το Μ. Σάββατο, 23 Απριλίου, η Πολωνική αποστολή στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Ελληνικό Πάσχα και 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων" με συνδιοργανωτές τους Δήμους Δυτικής και Ανατολικής Σάμου, το ΠολωνοΕλληνικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (με εκπρόσωπο τον κο Adrian Nowierski) και τον ΕΟΣ Σάμου, συνέχισαν τις δράσεις προώθησης και προβολής του πολιτιστικού και τουριστικού αποτυπώματος του νησιού μας, σε περιοχές της Δυτικής Σάμου: Καρλόβασι, Μαραθόκαμπο και Λέκκα.

Αρχικά την αποστολή υποδέχτηκε ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης καλωσορίζοντάς τους στο δημαρχείο της πόλης.



Σε φιλικό κλίμα συζητήθηκε η σημασία της μεταξύ τους στενής συνεργασίας που αναπτύσσεται δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου καθώς και στα έθιμα που θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τις ημέρες της φιλοξενίας τους. 




Η συνεργασία που σύναψε ο Δήμος Δυτικής Σάμου με την Πολωνική Εταιρεία Εναέριων Κινηματογραφήσεων FilmοLot και νόμιμο εκπρόσωπο τον κύριο Pawel Mamcarz με έδρα Grodzisk Mazowiecki είναι υψίστης σημασίας μιας κι αφορά τη ψηφιακή προβολή (media plan) του Δήμου Δυτικής Σάμου αλλά και της νήσου Σάμου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια δόθηκε το καθιερωμένο σαρακοστιανό τραπέζι στην πλατεία του Καρλοβάσου όπου γεύτηκαν σαμιώτικους μεζέδες με τη συνοδεία ούζου. 




Έπειτα επισκέφθηκαν, με την διαρκή αρωγή του αντιδημάρχου Δυτικής Σάμου κ. Δημήτρη Βολακάκη το πανέμορφο, παραδοσιακό και ιδιαίτερα φιλόξενο σπίτι της δημοτικής συμβούλου και υπεύθυνης σε θέματα τουρισμού της Τοπικής Κοινότητας Μαραθοκάμπου κας Δέσποινας Καλβίνου.

Εκεί, παρουσιάστηκαν οι παραδοσιακές σαμιώτικες πασχαλινές συνταγές. Ψήθηκε στον ξυλόφουρνο το μοσχομυριστό ζυμωτό ψωμί της σαμιώτικης Πασχαλιάς, βάφτηκαν κόκκινα αυγά, στολισμένα με λουλούδια κι έπειτα, δημιουργήθηκαν -σε συνεργασία με τους βραβευμένους Masterchef Πολωνίας Aleksandra Juszkiewicz και Dariusz Baryga- ένα σωρό άλλα γαστρονομικά «αφηγήματα» που με λέξεις δεν μπορεί να αποδοθεί η μοναδικότητά τους,τα οποία συνοδεύτηκαν από εκλεκτούς και πολυβραβευμένους οίνους του Συνεταιρισμού της Σάμου. Σε μια ατμόσφαιρα πραγματικά εορταστική, με την αυθεντική φιλόξενη διάθεση των Σαμίων και τη φιλική διάθεση όλων, γρήγορα όλη αυτή η δράση πήρε τη διάσταση μιας πραγματικά πολυπολιτιστικής οινογαστρονομικής εμπειρίας.



Το βράδυ της ίδιας μέρας, στην "Ανάσταση", συνοδεία του δημάρχου Δυτικής Σάμου Αλέξανδρου Λυμπέρη, των αντιδημάρχων και του προέδρου Λέκκας, η αποστολή παρακολούθησε με κατάνυξη και σεβασμό τον εκκλησιασμό καθώς και το έθιμο του ολοκαυτώματος του Ιούδα στον Ιερό ναό του Αγ. Ιωάννη του Πρόδρομου, στην πανέμορφη κι ανθοστολισμένη Λέκκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required