19 Ιουν 2022

Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια 2022» - Ενότητα «Επίκουρος» - 2 ομιλίες σε Βαθύ και Πυθαγόρειο

Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια 2022» και στην ενότητα «Επίκουρος», θα πραγματοποιηθούν 2 διαφορετικές ομιλίες, σε Βαθύ και Πυθαγόρειο, από τον επίκουρο καθηγητή Βιολογίας Νευρογενετικής της Ιατρικής Σχολής τού ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), κ. Χρήστο Γιαπιτζάκη.

Πέμπτη 23/6, ώρα 20.00 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σάμου
«Ο Επιστημονικός Ανθρωπισμός του Επίκουρου»


Η ηθική φιλοσοφία του Επίκουρου είναι το ανθρωπιστικό συμπλήρωμα της επιστημονικής γνώσης. Ο Επίκουρος χρησιμοποίησε μια εμπειρική μεθοδολογία παρατήρησης της φύσης και του ανθρώπου, και αντιλήφθηκε πως κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει ευτυχισμένος, εάν χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του. Αυτές οι δυνατότητες είναι η ελευθερία σκέψης και η επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας, οι οποίες σε συνδυασμό με την προσωπική αρετή της φρόνησης και το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας μπορούν να τον οδηγήσουν στην ευδαιμονική ζωή. Η φιλοσοφία του Επίκουρου επηρέασε πολλούς υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους στις περιόδους της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, αλλά είναι και σήμερα επίκαιρη αφού η ψυχοσωματική υγεία μέσω της ελευθερίας και της γνώσης παραμένει η υψηλότερη αξία των ανθρώπων.

Παρασκευή 24/6, ώρα 20.00 

Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου
«Η Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες»


Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Φιλοσοφικής Διαχείρισης του Στρες υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από καθηγητές Ιατρικής και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κάλυψη της ανάγκης διαχείρισης του στρες λόγω της έκτακτης υγειονομικής κρίσης στη χώρα από την εξάπλωση της νόσου Covid-19. Το Πρόγραμμα είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, καθώς συνδυάζει εκείνη την ελληνική φιλοσοφική παράδοση που συμβαδίζει με την σύγχρονη επιστημονική γνώση. "Όπως ακριβώς έργο της ιατρικής είναι να θεραπεύει το σώμα, έτσι της φιλοσοφίας αποστολή είναι να θεραπεύει την ψυχή" υποστηρίζει ο Επίκουρος. Μπορεί, πράγματι, η ορθή φιλοσοφία να θεραπεύσει την ψυχή μας; Η απάντηση είναι ναι, κατηγορηματικά ναι! Ο νους όλων μας βασανίζεται από έγνοιες, φόβους, άγχη, φοβίες. Τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς αστήρικτα και αδικαιολόγητα, και εξαφανίζονται αμέσως μόλις εκτεθούν στο φως της πραγματικότητας. Ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι ακριβώς τούτος: να διώξει μακριά το ψυχικό άλγος με την δύναμη της Επικούρειας φιλοσοφίας, και να γεμίσει τον νου με το φως του λόγου, ώστε να μας καταστήσει απρόσβλητους στην δυστυχία κατά το δυνατόν - και υγιείς.

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή Υγείας» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required