29 Ιουν 2022

Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Φάμπιο Τζιαρντίνα: «Να μην ανησυχεί ο κόσμος για την Παιδιατρική και Μαιευτική Κλινική»

Στο «Radio Café 102.4» και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη, «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Σάμου, κ. Φάμπιο Τζιαρντίνα, σχετικά με το θέμα της απουσίας παιδιάτρων στην Παιδιατρική και Μαιευτική Κλινική, δίνοντας διευκρινίσεις για το ζήτημα.

Ειδικότερα, με αφορμή δηλώσεις που έγιναν από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμυ, ότι έχει μείνει ακάλυπτη η παιδιατρική και μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου από παιδιάτρους για το διάστημα από 20 έως 29 Ιουνίου 2022, ένας εκ των λόγων για τον οποίο οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας, ο κ. Giardina είπε τα εξής:

«Θα ήθελα να αναφέρω την κατάσταση που επικρατεί και όχι τόσο πολύ τις απόψεις μου και να διορθώσω κάποια πράγματα στην ανακοίνωση που έχει γίνει. Η ανακοίνωση λέει ότι για δέκα μέρες δεν υπάρχει παιδίατρος και είναι ακάλυπτες η παιδιατρική και η μαιευτική κλινική από παιδίατρο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. 

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τις εφημερίες της παιδιατρικής κλινικής. Για να μην υπάρχει διασπορά πανικού στους κατοίκους του νησιού, να τονίσουμε ότι πρωινές ώρες υπάρχει παιδίατρος. Μια παιδίατρος, η κ. Λάμπρου είναι σε άδεια μέχρι την Κυριακή και η κ. Τσακώντση, που είναι η άλλη παιδίατρος που πρόσφατα διορίστηκε στο Νοσοκομείο, εργάζεται κανονικότατα το πρωί και θα κάνει και κάποιες επιπλέον εφημεριακές καλύψεις».

Ο κ. Τζιαρντίνα έκανε λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα, λόγω αποχώρησης μιας γιατρού λόγω συνταξιοδότησης. Τόνισε ότι οι ανακοινώσεις θα πρέπει να είναι ακριβείς, λέγοντας ότι για παράδειγμα μια μητέρα που θα έφερνε το παιδί της στο Νοσοκομείο, ακούγοντας ότι δεν υπάρχει παιδίατρος, θα αναγκαστεί να πάει σε ιδιώτη και θα επιβαρυνθεί οικονομικά.

«Για μένα αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα, όταν δεν υπάρχει μια σωστή ανακοίνωση» είπε. Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και μια γυναίκα που έχει προγραμματίσει να γεννήσει στο Νοσοκομείο ενδεχομένως να κανονίσει να πάει στην Αθήνα, θεωρώντας ότι δεν θα υπάρχει παιδίατρος να παρακολουθεί το νεογνό.

«Να προσέχουμε τι λέμε γιατί το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι εντελώς ακάλυπτη η παιδιατρική και μαιευτική κλινική αλλά ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τις εφημερίες που προσπαθούμε να λύσουμε» είπε. «Αυτή την στιγμή υπηρετούν δύο παιδίατροι, η κ. Λάμπρου και η κ. Τσακώντση και μια γενική ιατρός ειδικευμένη που είναι αποσπασμένη για εφημερίες στο Νοσοκομείο και κάνει εφημερίες με την κάλυψη ετοιμότητας μιας παιδιάτρου» πρόσθεσε.


Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Σάμου αναφέρθηκε στη συνέχεια πιο συγκεκριμένα στο ζήτημα των εφημεριών. Είπε ότι στην μέση του μήνα αποχώρησε από τις εφημερίες η γιατρός που συνταξιοδοτήθηκε και έμειναν 10 μέρες ακάλυπτες. «Αναλύοντας το πρόγραμμα των εφημεριών, θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα που έχει συνταχθεί από την επιστημονικά υπεύθυνη της κλινικής, την κ. Λάμπρου, είναι εντελώς ακατάλληλο.

Γιατί υπάρχει μια υπερ-κάλυψη των εφημεριών μέχρι τις 20 του μηνός, δηλαδή υπάρχει μια παιδίατρος σε εφημερία και μια σε ετοιμότητα που κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα για την προσέλευση των παιδιών στο νοσοκομείο και με την συχνότητα των τοκετών». 

Είπε ότι αυτό είναι πολυτέλεια όταν υπάρχει μια περίοδος έκτακτης ανάγκης και ότι είναι προτιμότερο να γίνει μια σωστότερη κατανομή των εφημεριών έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερες μέρες. Ανέφερε ότι έχουν γίνει ενέργειες από μέρους του και από μέρους της διοικήτριας ώστε να αλλάξει το πρόγραμμα των εφημεριών και να γίνει καλύτερη κάλυψη αν και, συμπλήρωσε, υπήρξε μια καθυστέρηση στην επισκόπηση του προγράμματος. Ακόμη είπε ότι ο ίδιος έκανε σύσταση το πρόγραμμα των εφημεριών να καταρτίζεται για ολόκληρο το μήνα, και αν υπάρξουν πρόσθετες εφημερίες, αυτές θα πληρωθούν και θα είναι πολλές παραπάνω.

Ανέφερε ότι τον ενημέρωσαν πολλές φορές από την Παιδιατρική ότι δεν υπάρχει παιδίατρος και ότι έχουν έρθει γονείς και παιδιά και περιμένουν να εξεταστούν. «Φυσικά καλούν εμένα επειδή είμαι διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας γιατί πάντα όταν υπάρχει πρόβλημα γίνεται τηλεφώνημα στον ανώτερο ιεραρχικά.

Για να λύσουμε το πρόβλημα δεν βρήκα άλλη λύση παρά να εξετάσω εγώ τα παιδιά αυτές τις δύο ημέρες, που ήταν απλά περιστατικά, με την τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Τσακώντση με την οποία συνεργάστηκα άψογα, με βοήθησε συμβουλευτικά και δεν νομίζω ότι έχει κανένας παράπονο». Επανέλαβε, ωστόσο, ότι αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν το πρόγραμμα ήταν σχεδιασμένο καλύτερα και προτίμησε να δράσει με αυτόν τον τρόπο για να αποφευχθεί το εντέλεσθαι της διοίκησης προς την παιδίατρο, την κ. Τσακώντση η οποία, όπως ανέφερε, έχει κουραστεί πολύ και θα αναγκαζόταν να επιστρέψει.

Η κατάσταση αυτή, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή 26 Ιουνίου, οπότε επιστρέφει η κ. Λάμπρου από την άδεια οπότε και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

«Θεωρείται ότι ένας επιστημονικά υπεύθυνος ή διευθυντής κλινικής θα πρέπει να κανονίσει την ομαλή λειτουργία του τμήματος και να το καλύψει για όλο τον μήνα, πράγμα που η κ. Λάμπρου δεν έκανε. Το λέω ξεκάθαρα» είπε. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και εκεί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού αλλά ωστόσο το πρόγραμμα βγαίνει κατά τρόπο που και άδειες δόθηκαν και οι ανάγκες καλύφθηκαν αλλά υπάρχουν λίγο παραπάνω εφημερίες οι οποίες πληρώνονται.

«Όταν θα κουραστούμε, θα αναζητήσουμε τη βοήθεια από το Υπουργείο να μας στείλει, αν δεν έχει γίνει διορισμός ή δεν έχει επιστρέψει η γιατρός που είναι σε άδεια κύησης, κάποιο γιατρό από την ενδοχώρα όπως έχει κάνει ήδη η Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ για την παιδιατρική και για άλλες καταστάσεις».

Ο κ. Τζιαρντίνα σημείωσε ότι η διοικήτρια έχει κάνει αίτημα στον κ. Ροϊλό (διοικητής 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων), για αποστολή εκτάκτως ενός παιδιάτρου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρχει ακρίβεια στην ανακοινώσεις προκειμένου οι πολίτες να μην απευθύνονται σε ιδιώτες όταν δεν χρειάζεται και να επιβαρύνονται οικονομικά.

«Πέρα από την διεκδίκηση αποστολής έκτακτου ιατρού από την ενδοχώρα έχει γίνει πρόταση να γίνει προκήρυξη μιας επιπλέον θέσης παιδιάτρου που έγινε δεκτή από το Υπουργείο. Βέβαια αυτό θα αργήσει να υλοποιηθεί. Εδώ στη Σάμο το πρόβλημα με τους γιατρούς είναι ένα και μοναδικό. Ότι γιατροί δεν έρχονται. Προκηρύξεις θέσεων υπάρχουν. Απ` όλες τις διοικήσεις ανεξαρτήτως κόμματος, κι απ`όλες τις διοικήσεις ανεξαρτήτως χρώματος δεν έχει αρνηθεί ποτέ το Νοσοκομείο να δώσει μια θέση σε έναν γιατρό που επιθυμεί να δουλέψει στο Νοσοκομείο Σάμου. Δηλαδή, οι προκηρύξεις των θέσεων υπήρξαν πάντα περισσότερες από τους διορισμούς, αλλά πολλές προκηρύξεις υπήρξαν άγονες. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για το νοσηλευτικό προσωπικό…

Η Σάμος είναι ειδική περίπτωση. Αν στην Αθήνα υπάρχει έλλειψη γιατρών φταίει το Υπουργείο γιατί δεν κάνει προκηρύξεις ενώ υπάρχει ουρά ανθρώπων να διοριστούν. Στην Σάμο κάνουμε προκηρύξεις και δεν έρχονται. Θα πρέπει να ξεχωρίσουμε που βρίσκεται η ευθύνη της έλλειψης προσωπικού» είπε. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό είναι θέμα πολιτικής βούλησης και σε αυτό το σημείο έχει δίκιο ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Καταλήγοντας είπε: «Το συμπερασματικό μήνυμα είναι να μην ανησυχεί ο κόσμος. Όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη η Παιδιατρική Κλινική θα παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά και στην Μαιευτική Κλινική τα νεογνά θα εξεταστούν, έστω και με μια μικρή παραπάνω βοήθεια από το προσωπικό που υπάρχει. Κυρίως θα πρέπει η διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής να κάνει προγράμματα πιο κατάλληλα».

Πηγή: samostoday.gr


1 σχόλιο:

Σαμιωτης είπε...

Μα ο σύλλογος των εργαζομένων είναι που ξέρει, και όχι ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου της Σάμου. Ίδιον των Ελλήνων εργαζομένων να ανακατεύονται σε ξένα χωράφια, διότι έχουν το σύνδρομο του ξερόλα. Οι αρχαίοι έλεγαν "Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι, πριν πηδαλίοις επιχειρείν"

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required