3 Ιουν 2022

Ireon Music Festival: 8 Αυγούστου, live η Λαϊκή Ορχήστρα Σάμου (Λ.Ο.Σ.)

Στο Ireon Music Festival 2022 θα συμμετάσχει φέτος, στις 8 Αυγούστου, live η Λαϊκή Ορχήστρα Σάμου. Η Λαϊκή Ορχήστρα Σάμου (Λ.Ο.Σ.) δημιουργήθηκε στις αρχές του 2021 από μία παρέα φίλων και νέων μουσικών που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη σαμιακή καταγωγή, αλλά κυρίως την αγάπη για τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική των λαών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος της ορχήστρας είναι να δημιουργηθεί ένα ανοικτό δίκτυο επικοινωνίας και σύμπραξης μεταξύ των μουσικών του νησιού, με σκοπό να προβληθεί η παραδοσιακή και η αστική λαϊκή μουσική του τόπου, μέσα από συνεργασίες σε μεγάλα μουσικά σύνολα, αναδεικνύοντας έτσι μια πληθώρα από διαφορετικά όργανα, τραγούδια και ηχοχρώματα. Μέσα από τη συνεργασία και την επικοινωνία των μουσικών που ενδεχομένως να έχουν και ετερόκλητα ερεθίσματα, στοχεύουμε στο διαμοιρασμό της γνώσης, του ρεπερτορίου και της αισθητικής. Της αισθητικής μιας μουσικής που ζυμώθηκε από ένα συνδυασμό λαών που παρά τις όποιες πολιτισμικές διαφορές, έζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ειρηνικά και επέλεξαν να επικοινωνούν και να επηρεάζονται από τους γείτονες τους μέσω της μουσικής, γεφυρώνοντας τις όποιες αποστάσεις μεταξύ ανατολικής και δυτικής μουσικής, λόγιας και λαϊκής, συγκερασμένου και ασυγκέραστου μουσικού συστήματος.

Μέσα στο 2021, η ορχήστρα παρουσίασε ένα δίωρο αφιέρωμα στον μεγάλο τραγουδιστή του ρεμπέτικου Κώστα Ρούκουνα (Σαμιωτάκι) σε συναυλίες, στο ραδιόφωνο (Λύρα FM) και στην τηλεόραση (ΕΡΤ1, “Αλάτι της γης”). Επίσης έδωσε δύο συναυλίες με θέμα «Τραγούδια και σκοποί του σκαριού και της θάλασσας», παρουσίασε ένα ημίωρο μουσικό ταξίδι «Από τα Βαλκάνια στη Μέση Ανατολή» και συνέπραξε με τη «Χορωδία Ηδύλη» σε ένα αφιέρωμα στους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Φέτος, έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στην Αθήνα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης) και στην Ικαρία (Κίνηση Πολιτών Ραχών Ικαρίας), έχει συμμετάσχει σε γιορτές και εκδηλώσεις στη Σάμο, ενώ έχουν δρομολογηθεί τα πρώτα Μουσικά Σεμινάρια και Δρώμενα στον Όρμο Μαραθοκάμπου όπου η ορχήστρα έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required