20 Σεπ 2022

Εικαστικό Δρώμενο «Μαζί για την Ειρήνη»

Σε συνέχεια των παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων στο πλαίσιο της έκθεσης "...της γης οι κολασμένοι", του Έλληνα ζωγράφου Τάκη Βαρελά και του Τουρκου Irfan Ertel, που διοργανώνεται από τις εκδόσεις “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ” και την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (μέλος της ΕΕΔΥΕ), πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Σεπτεμβρίου, το ανοιχτό εικαστικό δρώμενο "Μαζί για την Ειρήνη", στην πλατεία Πυθαγόρα.

Δεκαπέντε έλληνες εικαστικοί από την Σάμο, αλλά και πρόσφυγες από τη δομή προσφύγων, από την Παλαιστίνη και την Συρία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης να ζωγραφίσουν, αποτυπώνοντας στο έργο τους, τα αίτια και τα αποτελέσματα των πολέμων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα ανέδειξαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την αναγκαιότητα για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών.






Η συμμετοχή των προσφύγων εικαστικών συνέβαλλε στο να εκφραστεί γι’ ακόμη μια φορά η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους ξεριζωμένους – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων, ενώ παράλληλα διατράνωσε πως οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Αντίθετα, τους ενώνει ο κοινός αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τη φτώχεια, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους, την προσφυγιά.






Το εικαστικό δρώμενο, ξεκίνησε με καλωσόρισμα των εικαστικών και του κοινού από την Αργυρώ Στεφανάκη, Πρόεδρο της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και από τον ζωγράφο και συγγραφέα, Τάκη Βαρελά. Από την πλευρά του ο Τούρκος ζωγράφος Ιρφάν Ερτέλ καλωσόρισε τους συναδέλφους του εικαστικούς με τρία τραγούδια σε στίχους και μουσική δική του, αφιερωμένα στους ανθρακωρύχους, όπως επίσης και με ένα, μελοποιημένο από τον ίδιο, ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ. Στο δρώμενο παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Μπουρχάν Αξακάλ.






Πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών στάθηκαν ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμέτ, που είχαν δοθεί τις προηγούμενες μέρες στους συμμετέχοντες. Στο τέλος του δρώμενου οι εικαστικοί, ως μια έμπρακτη ένδειξη φιλίας, αλληλεγγύης, αλλά και στέλνοντας το μήνυμα της αναγκαιότητας να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών, συνυπέγραψαν όλοι μαζί συμβολικά τα έργα που δημιούργησαν. Επιπλέον, ενδεικτικό αποτύπωμα της θέλησης για κοινή πάλη για την Ειρήνη στο εικαστικό δρώμενο, κόντρα στους επικίνδυνους πολεμικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή και στην ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας σε αυτούς, ήταν και η από κοινού δημιουργία εικαστικού έργου απ’ όλους τους συμμετέχοντες.

Τα έργα τους συνυπέγραψαν οι Έλληνες ζωγράφοι Κομινοζογλου Γιάννης, Κουλα Καραμηνα- Πόθου, Νικήτας Κυπαρισσης, Νίκος Φτυνογιαννης, Σταύρος Κουτρακης, Μαρία Σεβαστακη, Ερη Ρίτσου, Μαριγώ Παναγιωτόπουλου, Αγκετίνα Λαζρι, Ειρήνη Κολοκυθά, η Έλλη, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ζωγράφοι Τζιχαντ, Μαχμούντ, Εμίρ και ο Σύριος πρόσφυγας ζωγράφος Ραφετ και βέβαια ο Έλληνας ζωγράφος Τάκης Βαρελάς, με τον συνάδελφο του από την Τουρκία Ιρφάν Ερτέλ.





Τα έργα των εικαστικών εκτέθηκαν έως αργά το βράδυ στη πλατεία Πυθαγόρα. Είναι χαρακτηριστική η μαζική προσέλευση κόσμου κάθε ηλικίας στο εικαστικό δρώμενο, με το κοινό να παρακολουθεί και να συζητά με τους εικαστικούς για την πρωτοβουλία τους. Παράλληλα τα μέλη της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης συζητούσαν με τους παραβρισκόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις και καλώντας τους να στηρίξουν αποφασιστικά της δράση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης στο επόμενο διάστημα.

Η έκθεση εικαστικών του Τάκη Βαρελά και του Ιρφάν Ερτέλ, με τίτλο " ..της γης οι κολασμένοι ", που πραγματοποιείται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου συνεχίζεται έως το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required