20 Σεπ 2022

Εικαστικό Δρώμενο για παιδιά – “Η υπόσχεση του παιδιού”, της Έρης Ρίτσου

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης εικαστικών του Τάκη Βαρελά και του Ιρφάν Ερτέλ “...της γης οι κολασμένοι”, που συνδιοργανώνουν οι εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (μέλος της ΕΕΔΥΕ) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Πυθαγόρα στη Σάμο, με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών όλων των ηλικιών, το εικαστικό δρώμενο “Η υπόσχεση του παιδιού”, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι της συγγραφέως Έρης Ρίτσου.

Η πλατεία Πυθαγόρα γέμισε χαμόγελα, παιδικές φωνές και ζωγραφιές. Η Έρη Ρίτσου, συγγραφέας του παραμυθιού «Η υπόσχεση του παιδιού», αφηγήθηκε το παραμύθι στα παιδιά δίνοντας το έναυσμα για να ζωγραφίσουν, μικροί - μεγάλοι για την Ειρήνη. Λέξεις όπως μπράβο, ωραίο, όμορφο, συγχαρητήρια, ήταν αυτές που έκαναν τα παιδιά και τους γονείς να λάμπουν. 






Η συλλειτουργία, η ομαδικότητα ήταν αυτονόητες για τα παιδιά. Στο τέλος του εικαστικού δρώμενου η βάση του αγάλματος του Λέοντα - αντίγραφο του Λέοντα της Χαιρώνειας - ντύθηκε συμβολικά από τα παιδιά με χάρτινα περιστέρια της Ειρήνης! Έτσι έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το φως στη ζωή οφείλει να νικήσει το σκοτάδι, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, χωρίς πολέμους, προσφυγιά και θάνατο! 







Τα παιδιά στη Σάμο μέσα από το συγκεκριμένο εικαστικό δρώμενο απέδειξαν ότι η τέχνη είναι το απόλυτο θαύμα της ελευθερίας έκφρασης του ανθρώπου κι από το Βαθύ της Σάμου η τέχνη των παιδιών και των γονιών, των φίλων της Ειρήνης συντάχθηκε με τον κοινό αγώνα για την Ειρήνη, μαζί με το λαό της γείτονας χώρας, δηλώνοντας πως οι δυο λαοί και τα παιδιά τους, δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα! Αντίθετα οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να αγωνιστούν ενάντια στην εμπλοκή των δυο χωρών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενάντια στο εθνικιστικό δηλητήριο, για την ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ του ελληνικού, του τουρκικού και όλων των λαών.





Μαζί με τα παιδιά ζωγράφισαν οι εικαστικοί Τάκης Βαρελάς, Ιρφάν Ερτέλ κι ο κεραμίστας και μέλος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, Τίμος Χατζηλαγός. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθηνε η Αργυρώ Στεφανάκη, πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης με επικεφαλής τον πρόεδρός της, Μπουρχάν Αξακάλ.





Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση εικαστικών πραγματοποιείται στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Ανατολικής Σάμου και θα διαρκέσει έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required