14 Νοε 2022

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για την 110η Επέτειο Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα

Με λαμπρές επετειακές εκδηλώσεις και παρέλαση η Σάμος εόρτασε την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, την Επέτειο της Ένωσή της με την Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου του 1912.


Η κήρυξη της ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε από τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, μπροστά σε πλήθος κόσμου στον Ι. Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στη πόλη της Σάμου και έστειλε το ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης στον Ελ. Βενιζέλο. Στη Σάμο δημιουργείται προσωρινή Κυβέρνηση με πρόεδρο τον Σοφούλη μέχρι τις 2 Μαρτίου του 1913 που η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει στη Σάμο το θωρηκτό «Σπέτσαι» και το εμπορικό «Θεσσαλία» τα οποία αποβίβασαν δύο λόχους Ελληνικού Στρατού που έγινε δεκτός με εκδηλώσεις ενθουσιασμού από τους Σαμιώτες. Η ενσωμάτωση της Σάμου με την Ελλάδα ήταν πλέον πραγματικότητα. 


Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η Σάμος δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τον Οθωμανό κατακτητή. Οι Σαμιώτες δεν δέχθηκαν ποτέ να εγκαταλείψουν τη θρησκεία, τα ήθη και τα Ελληνικά έθιμα και συνέχισαν τους αγώνες για την ελευθερία τους μέχρι την οριστική Ένωσή με την Ελλάδα. Η Ιστορία που έγραψε το αδούλωτο πνεύμα τους, της αποτίναξης του Οθωμανικού ζυγού και των συνεχών αγώνων, δεν εξάντλησαν τη δύναμη της γενναίας ψυχής του Σαμιώτικου λαού, την αγάπη του για την ελευθερία και την ένωση με την πατρίδα, όσος χρόνος και αν απαιτήθηκε. Γι' αυτό και αποτελούν παράδειγμα επιμονής και πίστις στον εθνικό αγώνα και τα δίκαια της Ελληνικής φυλής. 

Χρόνια πολλά στην ελεύθερη Σάμο. 
Χρόνια πολλά στα Νησιά μας. 
Ζήτω το Βόρειο Αιγαίο.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required