28 Δεκ 2022

«Σμύρνη και Σάμος» - Η νέα Χριστουγεννιάτικη κάρτα της Χριστίνας Τέφου

Η νέα ευχετήρια χριστουγεννιάτικη κάρτα της κυρίας Χριστίνας Τέφου είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μητέρας της Αλεξάνδρας Σταυρινού – Τέφου, και το θέμα της αφορά την μαρτυρική Σμύρνη, που καταστράφηκε το 1922, θέτοντας τέλος στον Μικρασιατικό Ελληνισμό και στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης.

Όπως κάθε χρόνο συγγραφέας του συνοδευτικού κειμένου στα ελληνικά και στα αγγλικά, με τίτλο «Σμύρνη και Σάμος», είναι ο Φιλόλογος κύριος Γιώργος Κ. Αγγελινάρας.

Στον φετινό εμπνευσμένο σχολιασμό του επισημαίνει ότι σήμερα η Σμύρνη είναι μια τουρκική μεγαλούπολη, υπονοώντας ότι η σημερινή Σμύρνη δεν έχει πια εκείνα τα χαρακτηριστικά που την έκαναν πόλη ελκυστική, ελληνική κοσμόπολη, κέντρο πολιτισμού και εμπορίου στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, σύνδεσμο της Ανατολής με την Ευρώπη. Η κάρτα εικονίζει τον εμβληματικό για την πόλη μητροπολιτικό ναό της Αγίας Φωτεινής, όπου έψαλλαν ονομαστοί μουσικοί της Βυζαντινής ψαλτικής τέχνης με το ιδιαίτερο σμυρναίικο ύφος και ιερουργούσε ο νεομάρτυρας της Ορθοδοξίας μητροπολίτης Χρυσόστομος. 

Ο κ. Αγγελινάρας με εξαιρετική λιτότητα αναφέρεται στις σχέσεις της Σάμου με την Σμύρνη, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή των Σαμίων εκπαιδευτικών του 19ου αιώνα που δίδαξαν στην περιλάλητη Ευαγγελική σχολή, καθώς και την υπηρεσία Σαμίων κληρικών στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ιωνίας.

Η Σμύρνη κι αν εχάθηκε για τον ελληνισμό παραμένει στη μνήμη των ανθρώπων ως η πολυάνθρωπη, πολυεθνική, πολυπολιτισμική πολιτεία υψηλής καλαισθησίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, φωτεινό σύμβολο πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται με λεπτότητα στο άριστης αρχιτεκτονικής καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής.

Πολλές εγκάρδιες ευχές στον συγγραφέα του συνοδευτικού κειμένου διδάσκαλό μας κύριο Γιώργο Αγγελινάρα για υγεία και μακροημέρευση. Θερμά συγχαρητήρια στην κυρία Χριστίνα Τέφου για την συνέχιση της παράδοσης ευχετήριων καρτών του αείμνηστου θείου της Μιχάλη Σταυρινού, και για την επιλογή του θέματος για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Χρόνια πολλά, υγεία και ευδαιμονία, ειρήνη και ευθυμία σε όλους.

Χρίστος Λάνδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required