22 Ιαν 2023

Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: «Να μπει άμεσα τέλος στην παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών!»

Ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία με κυρώσεις κατ’ εφαρμογή της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί παράνομης αλιείας, ζήτησε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος με παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συμπλήρωσε δε ότι αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων αλιείας από την Τουρκία στην αγορά της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι Τούρκοι ψαράδες ψαρεύουν παράνομα και λαθραία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πλήττοντας έτσι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ελλήνων ψαράδων.

Αυτό γίνεται πολλές φορές συνοδεία πλοίων του τουρκικού λιμενικού, ενώ οι Τούρκοι ψαράδες αρνούνται να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά: «Τα περιστατικά αυτά λαθραίας αλιείας δεν είναι μόνο ένα προεκλογικό τρικ μιας τουρκικής Κυβέρνησης σε αποδρομή. Είναι ένα ακόμη μέσο της αναθεωρητικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Μπορείτε να βρείτε το video της Παρέμβασης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=P80Vo7IOv4M

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

Συζητώντας για την κατάσταση της αλιείας μικρής κλίμακας στην ΕΕ, δεν πρέπει να ξεχνάμε την επαναλαμβανόμενη παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών σκαφών εντός της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης.

Φωτό: Θ. Τσιμπίδης - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Τούρκοι ψαράδες ψαρεύουν παράνομα και λαθραία εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πολλές φορές συνοδεία πλοίων του τουρκικού λιμενικού, αρνούμενοι να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές.

Οι παράνομες αυτές δραστηριότητες στρεβλώνoυν τον ανταγωνισμό, πλήττουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα της αλιείας μικρής κλίμακας, κι αποδυναμώνουν τις μικρές παράκτιες κοινότητες που εξαρτώνται απ’ αυτή.

Ας μη γελιόμαστε όμως!

Τα περιστατικά αυτά λαθραίας αλιείας δεν είναι μόνο ένα προεκλογικό τρικ μιας τουρκικής Κυβέρνησης σε αποδρομή.

Είναι ένα ακόμη μέσο της αναθεωρητικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Και γι’ αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο!

Ζητάμε ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία με κυρώσεις κατ’ εφαρμογή της υπάρχουσας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί παράνομης αλιείας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισαγωγής προϊόντων αλιείας από την Τουρκία στην αγορά της Ε.Ε.


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Οι Τούρκοι ψαρεύουν ανενόχλητοι με ελληνικό νόμο στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο Ελληνικός νόμος είναι ο 4619/2019 του Σύριζα, που κατάργησε το άρθρο 401 του ποινικού κώδικα που προέβλεπε πως «Αλλοδαπός που ψαρεύει χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών». Το άρθρο καταργήθηκε λόγω της ιδεοληψίας του Σύριζα, ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Η γείτονα Τουρκία, διόλου τυχαία, έχει επιλέξει ο στόλος των αλιευτικών της να εξελιχθεί σε στρατηγικό βραχίονα των επεκτατικών σχεδιασμών της εις βάρος της χώρας μας. Τα τουρκικά σκάφη εκτελώντας συντονισμένες διελεύσεις εντός των ελληνικών υδάτων σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη έως τη Μύκονο, τη Σύρο και τα Κύθηρα επιχειρούν να «γκριζάρουν» ολόκληρες περιοχές αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία σε αυτές και παράλληλα συμβάλλουν στην εξάντληση των αλιευμάτων και των θαλάσσιων πόρων αφού ψαρεύουν γράφοντας τις οδηγίες της ΕΕ στα παλιά τους τα παπούτσια.Και αν σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για τις γνωστές επί χάρτου πρακτικές της Τουρκίας η μετατροπή των αλιευτικών σε πλατφόρμες κατασκοπείας καταδεικνύει την εθνική διάσταση της παράνομης δράσης τους. Διαθέτοντας προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και drones σαρώνουν οτιδήποτε βρίσκεται στο στρατιωτικό και όχι μόνο πεδίο τουρκικού ενδιαφέροντος φτάνοντας κυριολεκτικά μια ανάσα από τις ελληνικές ακτές. Ο νόμος 4619 φέρει φαρδιές πλατιές τις υπογραφές των : ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ, ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ και ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required