24 Ιαν 2023

Σταμάτης Βαρδαρός: «Η συνέντευξη Μητσοτάκη μας επιβεβαίωσε ότι εκείνος κι εμείς ζούμε σε άλλη χώρα»

Σχόλιο του Ικαριακής καταγωγής, τ. γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρού, με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αναρωτιέται κανείς τι είναι χειρότερο; Ο Πρωθυπουργός της χώρας να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα ή εντελώς υποκριτικά να παρουσιάζει ένα μέρος της δικής του πραγματικότητας;

Δεν χωρά καμία αμφισβήτηση πλέον. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση pass ή όπως θα λέγαμε στην όμορφη ελληνική γλώσσα η κυβέρνηση των κουπονιών. Κυβερνά δηλαδή μέχρι «εξαντλήσεως των αποθεμάτων», ευκαιριακά, μικροπολιτικά, χωρίς σχέδιο, χωρίς συνέχεια, με ημερομηνία λήξης, με έναν παραπλανητικό τρόπο και αφού πρώτα έχει καταφέρει επί των δικών της ημερών να επιδεινώσει μετρήσιμα το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Και αυτό το «κατόρθωμα» το έχει πετύχει ενώ είχε κληρονομήσει από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γεμάτα ταμεία (37 δις αποθεματικό), κανένα δημοσιονομικό περιορισμό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού για την οικονομία, την εργασία, την ανάπτυξη, με την ακρίβεια να «καλπάζει» και την προεκλογική περίοδο μπροστά μας ο μέσος ψηφοφόρος περίμενε να ακούσει ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης ή έστω το πολιτικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα. Αντ’ αυτού για ακόμη μια φορά μας είπε ότι τα πράγματα πάνε καλά (!) – μίλησε χαρακτηριστικά για συγκράτηση της ακρίβειας- και για αυτά που δεν πάνε καλά φταίνε διεθνείς κρίσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, θριαμβολόγησε για την πολιτική των κουπονιών, ακόμη και αυτών που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί όπως το market pass, και «έντυσε» την παρουσία του με μπόλικη κινδυνολογία για το κακό που θα βρει τη χώρα αν αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μας μίλησε όμως για τη σκληρή πραγματικότητα του μήνα που δεν «βγαίνει», δεν μας μίλησε για την αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων που καταγράφονται ξεκάθαρα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την αισχροκέρδεια των παρόχων ενέργειας που έφτασαν να πουλάνε με κέρδος 166% (τον Οκτώβριο αγόραζαν τη μεγαβατώρα 230€ και την πουλούσαν 620€), για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ (4 δις € αυξημένα έσοδα) εν μέσω ακρίβειας και κρίσης εισοδήματος και ξέχασε να μας πει ότι οι αυξήσεις που τάζει σε μισθούς και συντάξεις είναι πολύ μικρότερες από τον πληθωρισμό και από την μείωση κατά 20% της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων. Και φυσικά δεν μας είπε γιατί ενώ το 2019 είχε ψηφίσει την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης (ετήσια δαπάνη 850 εκ.€), μόλις έγινε Πρωθυπουργός την κατάργησε, στερώντας αθροιστικά 3,4 δις την τελευταία τετραετία από τους συνταξιούχους με δική του υπογραφή.

Την ίδια ώρα δεν είπε κουβέντα για τα χρέη των επιχειρήσεων από την πανδημία ή τον ουσιαστικό αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που πάνε σε «λίγους και καλούς», ενώ μάλλον ξέχασε την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά με τις δόσεις προς τις τράπεζες να εκτινάσσονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Ιδίως στα νησιά μας όπου η ακρίβεια ενσωματώνει και τα «κόστη της νησιωτικότητας» είναι αναγκαίο πολιτικό σχέδιο και πολιτικό προσωπικό που να υιοθετεί την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης, της προστασίας του εισοδήματος και της ασφάλειας πρωτίστως απέναντι στη φτώχεια και στην ασθένεια.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. πιστεύουμε ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας και την επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτείται γενναία ενίσχυση στο εισόδημα, με αύξηση μισθών και συντάξεων αλλά και ενίσχυση του λεγόμενου κοινωνικού μισθού (υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες), χρειάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, επιβολή πλαφόν στην ενέργεια, κρατικός έλεγχος στη ΔΕΗ, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Είναι η δική μας συνεισφορά προς την Κυβέρνηση για την υπέρβαση της κρίσης και προφανώς ο πυρήνας του δικού μας κυβερνητικού σχεδίου.

Σταμάτης Βαρδαρός
τ. γενικός γραμματέας Υπουργείου Υγείας, σύμβουλος πολιτικής υγείας προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.»

1 σχόλιο:

Σαμιωτης είπε...

13-9-2014 Θεσσαλονίκη έλεγε τότε ο απατεώνας : "Σήμερα δεσμευόμαστε για ένα μέτρο που στόχο δεν έχει μόνο την αποκατάσταση των πληγέντων από το μνημόνιο, αλλά και να προκαλέσει ένα θετικό σοκ για την ενίσχυση της ζήτησης. Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως €700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ,. Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος-σύμβολο της κοινωνικής αδικίας. Είναι φόρος υπερ των εχόντων. Είναι φόρος σε βάρος των φτωχών και των οικογενειών με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα, με μόνη περιουσία την κύρια κατοικία τους. Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί να διορθωθεί, δεν μπορεί να βελτιωθεί μπορεί μόνον να καταργηθεί. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Επαναφορά κατώτατου μισθού, Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα €751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας". Βάρδα ρε, μήπως θυμάσαι αν ο πινόκιο πραγματοποίησε καμιά από τις παραπάνω υποσχέσεις του;;;;

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required