16 Μαρ 2023

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία τα εργαστήρια επιχειρηματικής ανακάλυψης στη Σάμο (Βίντεο)

Με δεκάδες επαγγελματίες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς να συμμετέχουν σε κάθε ένα από αυτά, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα εργαστήρια επιχειρηματικής ανακάλυψης, που διοργάνωσε το Γραφείο Καινοτομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Σάμο (6/3 Βαθύ, 7/3 Καρλόβασι).

Τα δύο εργαστήρια, με αντικείμενο την Αγροδιατροφή και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουρισμό αντίστοιχα, είχαν ως στόχο την ανάδειξη ιδεών, που θα σκιαγραφήσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πολιτικών και στρατηγικών καινοτομίας.



Βάσω Αμυρσώνη

Θεόδωρος Χαρμπής


Το εργαστήριο με τίτλο «Αγροδιατροφή: Καινοτομία & Εξωστρέφεια», μάλιστα, ήταν και η πρώτη εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο στην πόλη της Σάμου, με τον περιφερειάχη, κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη λειτουργία του χώρου, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τις δυνατότητές του και τις προοπτικές να αποτελέσει επίκεντρο της πολιτιστικής και συνεδριακής «δράσης» στη Σάμο. 

Εργαστήριο για την Αγροδιατροφή



Στο πρώτο μέρος, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Σέρκος Χαρτουνιάν, με μια τοποθέτηση για τα συστήματα ποιότητας και πιστοποίησης ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, η Βαρβάρα Μπεκτασιάδου που από τις Βρυξέλλες μίλησε για το πρόγραμμα Promotion of Agricultural Products (AGRIP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Βάσω Αμυρσώνη για το ξεκίνημα και την εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης και τις προοπτικές παραγωγής ορχιδέας στη Σάμο, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστας Γκατζιώνης, που έκανε αναφορά στα εργαλεία sensory marketing για την ανάπτυξη προϊόντων και των εξαγωγών στην αγροδιατροφή.


Στο δεύτερο μέρος, ο διευθυντής Πρωτογενή Τομέα του ΕΟΣ Σάμου, Θεόδωρος Χαρμπής, αναφέρθηκε στις νέες τάσεις της οινικής αγοράς και ο Αλέξιος – Λέανδρος Σκαλτσούνης από το Κέντρο Αριστείας Φυσικών Προϊόντων Βορείου Αιγαίου Nat Pro Aegean μίλησε για τις ερευνητικές δράσεις και τις προοπτικές του συγκεκριμένου τομέα. Ο Scientific Affairs manager ΚORRES AE, Γιώργος Σταυρόπουλος, αναφέρθηκε στα νέα σχέδια της εταιρείας στον τομέα έρευνας και της βιοποικιλότητας, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες αξιοποίησης της άγριας χλωρίδας της Σάμου από την εταιρεία του. Η Αργυρώ Κουτσουράδη μίλησε για τη δουλειά της εταιρείας Myrovolos Organics στη Χίο και ο διευθυντής του ΙΒΕ Δημόκριτος (Openscreen), Δημήτρης Κλέτσας, αναφέρθηκε στα καινοτόμα βιοδραστικά αντι-γηραντικά προϊόντα, ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Πανάγου Κουφέλου, που μίλησε για την πολιτική της Περιφέρειας στην αγροδιατροφή.

Εκ των εισηγητών, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης

Την επόμενη μέρα, οι δράσεις του Γραφείου Καινοτομίας μεταφέρθηκαν στο φιλόξενο Κτίριο Προβατάρη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι, όπου πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Καινοτομία στον Τουρισμό – Τοπική Ανάπτυξη»





Στο πρώτο μέρος, υπήρξε σύνδεση με την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, με παρεμβάσεις της διευθύντριας Τουρισμού της ΠΒΑ, Αγγελικής Πολυτάκη, και της κ. Παρασκευής Γλαρού από το Ikaria Activities, η οποία έκανε ειδική αναφορά στον ιαματικό τουρισμό. Στη συνέχεια, ο καθηγητής, Γιάννης Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε στις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τοπική ανάπτυξη, ενώ ο Βασίλης Κρασσάς από την εταιρεία Soft One στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Αξίζει να αναφερθεί, πως ο κ. Χαραλαμπίδης σημείωσε πως το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου για να βοηθήσει στην πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Εργαστήριο για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στον Τουρισμό




Στο δεύτερο μέρος, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Gian Andrea Garancini, αναφέρθηκε στο τουριστικό μοντέλο της Κρήτης, ενώ η Κατερίνα Σταύρου από τον Σύλλογο Ξενοδόχων Σάμου αναφέρθηκε σε ιδέες για την τουριστική ανάπτυξη της Σάμου, στην οποία αναφέρθηκε και ο Εκπρόσωπος ΕΤΕΜ Μαραθοκάμπου Γιώργος Μουκαζής. Τέλος, ο Τίτος Φραντζής από τον ΕΟΣ Σάμου και ο Γιώργος Ματθαίου από το Samos Outdoors, αναφέρθηκαν στον ειδικό τουρισμό του κρασιού και στον εναλλακτικό τουρισμό στη Σάμο αντίστοιχα.

Και στα δύο εργαστήρια χαιρετισμούς απηύθυναν και τα παρακολούθησαν οι αντιπεριφερειάρχες Σουλτάνα Ανδρεάδου, Λεωνίδας Αθηνάδης, Βασίλειος Πανουράκης, Νικόλαος Νύκτας και Παντελής Μπουρνιάς, και επιπλέον υπήρξε τοποθέτηση από τον διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, Γιάννη Καλατζή, από στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, και από τον συντονιστή του Γραφείου Καινοτομίας, Γιώργο Στρογγυλόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required