19 Μαρ 2023

Σταμάτης Φιλιππής: «Ο κόσμος είναι στους δρόμους και διεκδικεί την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής»

Στο Radio Café 102.4, στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου κ. Σταμάτης Φιλιππής με αφορμή την παραίτηση της δεύτερης παιδιάτρου από το Νοσοκομείο. Ο κ. Φιλιππής αναφέρθηκε στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας.

«Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας συνεχώς μεγαλώνουν παρ’ όλο που βλέπουμε συχνά – πυκνά ορκωμοσίες, νέες προσλήψεις, προκηρύξεις θέσεων. Αυτοί που έρχονται δεν μπορούν να καλύψουν ούτε αυτούς που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ούτε αυτούς που έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα» είπε.

Σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει καμία μονήρης ειδικότητα κάνοντας μνεία στη μία θέση πνευμονολόγου που προκηρύχθηκε – να σημειωθεί ότι η θέση ήταν κενή για σχεδόν δυόμιση χρόνια. Ανέφερε ότι υπήρχαν δύο ενδιαφερόμενοι κάτι που αποδεικνύει πως δεν ισχύει η απουσία ενδιαφέροντος των γιατρών να έρθουν στα νησιά. Η πνευμονολόγος που προσελήφθη μετά την ορκωμοσία της αποχώρησε γιατί είναι σε άδεια ανατροφής.

«Βεβαίως το σεβόμαστε αυτό και τη μητέρα και την άδειά της» είπε και τόνισε ότι θα έπρεπε να έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις σημειώνοντας ότι το Νοσοκομείο έχει ανάγκη από πνευμονολογική κλινική και λόγω του Covid αλλά και γιατί, όπως είπε, το 50% των παθολογικών περιστατικών είναι αναπνευστικά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Νοσοκομείο δεν είχε πνευμονολόγο ούτε στην διάρκεια του Covid, ούτε στη διάρκεια του μεταναστευτικού όταν και τότε υπήρχε μεγάλη ανάγκη για την ειδικότητα. Ο κ. Φιλιππής σημείωσε ότι η διοίκηση θα έπρεπε στην ανακοίνωσή της να διευκρινίσει ότι παρά την ορκωμοσία της πνευμονολόγου, η γιατρός δεν θα αναλάβει παρά μετά από μήνες.

Ακόμη ανέφερε ότι το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου χρονολογείται από το 2011 – από τότε οι συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά- ενώ αποτελεί και πυλώνα για περιστατικά Covid.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην παραίτηση της παιδιάτρου και επανέλαβε ότι η κ. Λάμπρου εξυπηρετεί τόσο την παιδιατρική όσο και τη ΜΕΘ. «Αυτή η γυναίκα έχει περάσει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια. Κακομεταχείριση, εντατικοποίηση, επικινδυνότητα» είπε.


«Όταν βρεθεί κάποιος παιδίατρος και θέλει να κάνει τα χαρτιά του για να έρθει στη Σάμο και ενημερωθεί ότι στην κ. Λάμπρου οφείλουν περίπου πέντε μήνες κανονικής αδείας και θέλει να πάρει την άδειά της, δεν θα έρθει άλλος παιδίατρος γιατί θα ξέρει ότι θα είναι μόνος. Γιατί η τσιγγουνιά εδώ;» διερωτήθηκε επαναλαμβάνοντας ότι δεν κατανοεί γιατί προκηρύχθηκε μία θέση και όχι δύο.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της Αναπληρωτού Υπουργού υγείας κ. Γκάγκα, παρουσία του διοικητή της δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ροϊλού και άλλων θεσμικών φορέων όπως και της διοίκησης του νοσοκομείου. Στην συνάντηση που έγινε επισημάνθηκαν από τον Σύλλογο Εργαζομένων οι ειδικότητες που δεν υπάρχουν όπως οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι, ΩΡΛ κ.ά.

«Η απάντηση που πήραμε από τον κ. Ροϊλό είναι ότι έχουμε. Πού τους έχουμε και δεν τους βλέπουμε κύριε Διοικητά; Θα κάνουμε λέει τηλεϊατρική. Έλεος!» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι η κ. Γκάγκα είπε πως υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Ο κ. Φιλιππής διερωτήθηκε γιατί κανείς να πληρώνει τα ασφαλιστικά του ταμεία αφού αναγκάζεται να πληρώσει ιδιώτες την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει σύμβαση των ιδιωτών με τον ΕΟΠΥΥ.

Ανέφερε ότι στο Νόμο που ψηφίστηκε προ διμήνου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Παύει τον γιατρό να τον έχει με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο νοσοκομείο. Επομένως ο γιατρός θα λειτουργεί και το ιατρείο απέξω και θα πηγαίνει στο νοσοκομείο να τσιμπάει πελατάκια και να τα καλεί είτε στο ιατρείο του είτε σε άλλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» είπε και τόνισε ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι διεκδικήσεις και κυρίως το να μην υπάρχει καμία μονήρης ειδικότητα και να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν μόνο 10 καθαρίστριες ενώ οι ανάγκες είναι για πολύ περισσότερες με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, εφόσον υπάρχουν ελλιπή μέτρα καθαριότητας ενώ πολλοί χώροι έχουν διαλυμένα και σάπια πατώματα.


Ο κ. Φιλιππής είπε ότι εκτός από τις ελλείψεις σε γιατρούς αφού υπάρχουν 38 έναντι 76 που προβλέπονται, λείπουν 40 νοσηλευτές ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στο βοηθητικό προσωπικό αλά και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες προκηρύξεις θέσεων σημείωσε ότι η μη έλευση γιατρών έχει να κάνει με τις συνθήκες εργασίες, τους μισθούς και το απομακρυσμένο της περιοχής. Σημείωσε ωστόσο ότι παρ` όλα αυτά οι γιατροί έρχονται άρα το ενδιαφέρον είναι αποδειγμένο και τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίας τους αποθαρρύνουν λόγω του ότι οι ειδικότητες είναι μονήρεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που τέθηκε να μετακινηθεί παιδίατρος από το Νοσοκομείο της Ικαρίας επανέλαβε ότι αυτό το σκηνικό το έχουν ζήσει πολλές φορές.

«Δεν μπορεί να μοιράζεις τη φτώχεια και την κακομοιριά» είπε. Επανέλαβε ότι η στελέχωση την νοσοκομείων θα διασφαλίσει ότι δεν θα γίνονται αυτές οι μετακινήσεις αφού θα καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων. «Πριν 35 χρόνια κάναμε επεμβάσεις οφθαλμολογικές στο νοσοκομείο της Σάμου και είχαμε 2 οφθαλμιάτρους και σήμερα δεν έχουμε κανέναν και για μια απλή επέμβαση που δεν χρήζει καν νοσηλείας. Οι Σαμιώτες θα πρέπει να πάνε είτε στην Χίο να χειρουργηθούν, είτε στην Αθήνα, ή οπουδήποτε αλλού» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο κ. Φιλιππής είπε ότι «οι χιλιάδες κόσμου που είναι στο δρόμο αυτές τις μέρες είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πέρασε ο κόσμος μια τρίχρονη πανδημία που δεν έχει τελειώσει ακόμη, περάσαμε το άγχος τι θα γίνει με τα νοσοκομεία ήρθε και η τραγωδία των Τεμπών και ξεχείλισε το ποτήρι, γι` αυτό ο κόσμος είναι στους δρόμους και διεκδικεί την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής».

Πηγή: samostoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required