5 Μαρ 2023

Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση αντικειμενικών αξιών στους Δήμους Ανατολικής & Δυτικής Σάμου

Στις 13 Φεβρουαρίου 2023 κατατέθηκε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης και προέδρου της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκου Βελόπουλου, προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου περί μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Ακολουθεί η ερώτηση και η σχετική απάντηση που δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών στις 28 Φεβρουαρίου 2023.



“Ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2022 βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375) οι δήμοι δύνανται από τις 10.12.2022 έως και τις 20.1.2023 να υποβάλουν τη γνώμη του έβδομου εδαφίου για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. 

Οι αιτιολογημένες γνώμες κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων πουτηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων, όπως ορίζεται με την υπό στοιχεία 8843 ΕΞ 2020 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Β’ 130). 

Η Επιτροπή, ύστερα από πρόσβαση στη βάση δεδομένων του προηγούμενου εδαφίου,εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Ο Υπουργός Οικονομικών δύναται, βάσει της εισήγησης αυτής, να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας. Αν πραγματοποιηθεί επανάληψη της διαδικασίας για συγκεκριμένες ζώνες, οι αξίες που καθορίζονται κατόπιν αυτής ισχύουν από την έναρξη ισχύος της σχετικής απόφασης κι εφεξής.”».

Κατόπιν τούτων επισημαίνεται ότι, όσον αφορά τις αιτιολογημένες γνώμες των αρμόδιων δημοτικών συμβουλίων που κατατέθηκαν βάσει των διατάξεων του άρθρου 51 του ν. 5000/2022, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη στο εν λόγω άρθρο διαδικασία.

                        
                  Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ OIKONOMIΚΩΝ

                                               ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required