24 Ιουν 2023

Εκλογές 25ης Ιουνίου 2023 - Χωρίς σταυρό προτίμησης στους υποψηφίους

Την Κυριακή 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές 2023, με κάποιες βασικές αλλαγές στα ψηφοδέλτια και στην κατανομή των εδρών. Σε αντίθεση με την πρώτη κάλπη που διεξήχθη στις 21 Μαΐου, δεν θα υπάρχουν σταυροί στους υποψηφίους και το εκλογικό σύστημα δεν θα είναι αυτό της απλής αναλογικής, αλλά η ενισχυμένη αναλογικήπου δίνει μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.


Μάθε πού ψηφίζεις

Όπως και στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, και στις εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου μπορείς να μάθεις που ψηφίζεις με λίγα μόλις "κλικ" και τους κωδικούς στο taxisnet.

Στην σελίδα του υπουργείου εσωτερικών mpp.ypes.gov.gr, είναι αναρτημένοι αναλυτικά οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ αυτό που καλείστε εσείς να συμπληρώσετε είναι τα πεδία:

Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία Ε.Ε.Α. και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζετε.

· Αμέσως εμφανίζεται το πού ψηφίζετε, αν είστε ετεροδημότης αλλά και ο εκλογικός σας αριθμός.

Γιατί πρέπει να ξανατσεκάρουμε το εκλογικό μας τμήμα

Να σημειώσουμε ότι περισσότεροι εκλογείς το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές. Ωστόσο για δύο λόγους συνιστάται η εκ νέου ενημέρωση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών "Μάθε πού Ψηφίζεις". Ο πρώτος σχετίζεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ορισμένες σχολικές μονάδες εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των καταστημάτων ψηφοφορίας επειδή έχουν οριστεί ως βαθμολογικά κέντρα και αντικαταστάθηκαν από άλλα. Στον Δήμο Περιστερίου, για παράδειγμα, αντί για το 3ο και το 5ο Γυμνάσιο, θα λειτουργήσουν το 1ο Δημοτικό και το 5ο Λύκειο αντίστοιχα.

Ο δεύτερος αφορά τους ετεροδημότες. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες 146.000 πολίτες, των οποίων οι σχετικές αιτήσεις είχαν διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, αντί για τα τέλη Φεβρουαρίου που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτό το δίμηνο εγγράφηκαν στους σχετικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 30.000 πολίτες με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν επιπλέον 103 εκλογικά τμήματα.


Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας για να ψηφίσουμε

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στο εκλογικό τμήμα με την αστυνομική τους ταυτότητα (που μπορεί να την έχουν και στην ψηφιακή της μορφή αν θέλουν, μέσω της εφαρμογής Gov.gr wallet) ή με ένα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

· σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής,

· διαβατήριο,

· δίπλωμα οδήγησης,

· βιβλιάριο όλων των Ταμείων.

Πώς θα λειτουργήσουν τα Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων Βουλευτικών Εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων

· Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00

· Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

· Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00

· Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Εκλογές 2023: Το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Στις 25 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές 2023 με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής με λίστα για όλα τα κόμματα. Με την ενισχυμένη αναλογική το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει έως και 50 έδρες ως μπόνους.

Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι και το "ταβάνι" μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω. Το πού θα κινηθεί το ποσοστό της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κι από το πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή.

Με βάση πάντως τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται περίπου 37,5% για να εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν λοιπόν μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που το ποσοστό τους αθροίζεται κοντά στο 10% τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται περίπου στο 37,5%.


Χωρίς σταυρούς η ψηφοφορία στις 25 Ιουνίου

Λίστα αντί για σταυρούς θα ισχύσει στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Μέσα στα παραβάν στα εκλογικά κέντρα δεν θα υπάρχει στυλό. Οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων της επιλογής τους, καθώς η σειρά προτίμησης έχει καθοριστεί από τα ίδια τα κόμματα. Οπότε, στην κάλπη ρίχνουμε μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούμε χωρίς να βάλουμε σταυρούς.

Πότε ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης στα ψηφοδέλτια. Αν μπει σταυρός, ο εκλογικός αντιπρόσωπος θα κληθεί να κρίνει, ανάλογα και με τη θέση του, αν το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο ή άκυρο.

Σε κάθε περίπτωση οι ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν με τα νέα ψηφοδέλτια που θα τυπωθούν με βάση τη λίστα και όχι με αλφαβητική σειρά. Στην περίπτωση που ψηφίσουν βάζοντας το παλιό ψηφοδέλτιο(αυτό της 21ης Μαΐου) στον φάκελο, τότε ακυρώνεται αυτομάτως.

Ελεύθερη διέλευση από τα διόδια

Ελεύθερη, χωρίς διόδια, θα είναι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα διέλευση χωρίς διόδια προβλέπεται:

· Για τους ψηφοφόρους από τις 00:00 του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2023 (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) μέχρι τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023.

· Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δωρεάν διελεύσεις ισχύουν από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023 έως και τις 24:00 της Δευτέρας 26 Ιουνίου 2023. Η διέλευσή τους χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης δικαστικού αντιπροσώπου, καθώς και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.

Η HELLASTRON ανακοινώνει, για λογαριασμό των μελών της, ότι στην Αττική Οδό, στην Ολυμπία Οδό, στη Νέα Οδό και την Οδό Κεντρικής Ελλάδος, στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας, στην Εγνατία Οδό, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η διέλευση των οχημάτων των κατηγοριών 1 και 2 (επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα) από τους σταθμούς διοδίων θα γίνεται χωρίς χρέωση. Για τα οχήματα των υπολοίπων κατηγοριών (λεωφορεία και φορτηγά), τα οποία δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω ρύθμιση, η καταβολή διοδίων θα γίνεται κανονικά με τους συνήθεις τρόπους (ηλεκτρονικά-χειροκίνητα).

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την ασφαλή και ομαλή ροή της κυκλοφορίας τις συγκεκριμένες ημερομηνίες:

· Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα θα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια θα είναι σε λειτουργία. Για τον λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με τις συνήθεις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να εκτελέσει την συναλλαγή με μηδενική χρέωση.

· Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοικτές, επίσης χωρίς χρέωση. Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά τους προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.

· Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση θα γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.

· Οι οδηγοί θα ενημερώνονται, επίσης, μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS), όπου αυτές είναι διαθέσιμες, ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.


Επιστροφή πινακίδων

Επιστρέφονται από την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

- του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση)

- και της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Πώς θα ψηφίσουν τα άτομα με αναπηρία

Διευκρινίσεις για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις εκλογές 2023.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι με άρθρο που συμπεριελήφθη στον εκλογικό νόμο (Άρθρο 83, παρ. 3Α του π.δ. 26/2012) και τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στις Βουλευτικές Εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, προβλέπεται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα εκλογικά τμήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (Α.μεΑ.).

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να φροντίσουν για τη δημιουργία του ειδικά διαμορφωμένου χώρου και να ορίσουν αρμόδιο υπάλληλο. Παράλληλα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καλούνται να συνδράμουν τον εκλογέα προκειμένου να ασκήσει απρόσκοπτα το εκλογικό του δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν:

α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος

β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών) ατόμων με αναπηρία.

Πότε ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού θα προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις γενικές βουλευτικές εκλογές. Οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα (άρθρο 2 του ν. 4648/2019).

Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Εξωτερικού ενεγράφησαν 25.610 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας (έναντι 22.855 στις εκλογές της 20ης Μαΐου), σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση. Οι αιτήσεις εγγραφής τους είχαν υποβληθεί πριν από τη 17η Μαΐου 2023 (ήτοι σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών) και εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος.

Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required