14 Ιουλ 2023

Σάββατο, 15 Ιουλίου – Παρουσιάζεται στην Αυλή της Βιβλιοθήκης το βιβλίο: «Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο»

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου: «Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Ιουλίου, στις 8:30 μ.μ., στην Αυλή της Βιβλιοθήκης. Το βιβλίο θα προλογίσει η φιλόλογος Ελπίδα Κατσικογιάννη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαργαρίτα Ικαρίου ενώ θα μιλήσουν συγγραφείς των διηγημάτων.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικές από τη Χρυσούλα Κρητικού (τραγούδι) και τη Γεωργία Σεργίου (πιάνο, τραγούδι), με τηγανίτες που θα ετοιμάσουν μέλη του Επιμορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών και με κρασί, προσφορά του ΕΟΣ Σάμου.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Ο τόμος αυτός είναι μια αλυσίδα όπου μπλέκονται η μνήμη, το προσωπικό βίωμα, η Ιστορία, η φαντασία... Δεν είναι μόνο το διαρκές θαύμα της φύσης που μας συναρπάζει, δεν είναι μόνο το φως των τόπων και οι αμέτρητες ιστορίες που διηγείται, είναι οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί που πέρασαν κι αυτοί που μένουν, αυτοί που ζουν εντός μας, το παρελθόν που παίρνουμε στα χέρια μας και πλάθουμε τον τωρινό μας βίο...

Η παρούσα συλλογή διηγημάτων για την Σάμο, με τις λογοτεχνικές και αφηγηματικές αρετές της, την ποικιλία στο ύφος και την γραφή, περίτεχνη, ελλειπτική, τρυφερή και τραχιά, κωμικοτραγική, είναι μια πολύτιμη χειρονομία. Ο τόπος, κάθε τόπος, είναι παράδοση που πρέπει να κληρονομείται. Και όσο κι αν σκέφτομαι, δύσκολα μπορώ να βρω ομορφότερο τρόπο να παραδώσεις κάτι στις επόμενες γενιές, από τις λέξεις, από τα κείμενα που γράφονται, όταν βουτάς την πένα στην καρδιά. Έτσι, η «Σάμος, μια μέρα...», γίνεται «Σάμος, μια ζωή...».

Γιούλη Επτακοίλη

«Στην παρούσα έκδοση της Βιβλιοθήκης Σάμου, 65 αφηγητές μάς ταξιδεύουν στο παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της Σάμου, αποτυπώνουν στιγμές της μικρής μας κοινωνίας, μάς μεταφέρουν την αίσθηση, την γεύση και την μυρωδιά από την κοινωνική γεωγραφία και την μικροϊστορία του τόπου. Ο συλλογικός αυτός τόμος δημιουργεί αναπόφευκτα μια αφηγηματική τοπογραφία για τη Σάμο, την γνωρίζουμε όπως την αισθάνθηκαν, αποδεικνύοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί -πέραν των άλλων πολύ ουσιαστικών λειτουργιών της- να μάς ταξιδεύει σε τόπους και πατρίδες, να μας μυεί στα γνωστά και άγνωστα μονοπάτια τους».

Μανώλης Πυργιώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required