30 Σεπ 2023

Νίκος Σκουλάς (1935-2023) - Ο πρώτος Υπουργός Τουρισμού

Η τουριστική οικογένεια πενθεί, αφού έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Σκουλάς, πρώην Υπουργός Τουρισμού. Ο εκλιπών ηγήθηκε του τουριστικού τομέα κατά την περίοδο 1982-1998, σε τρεις περιόδους (μοναδική περίπτωση). Αρχικά από τις 4 Αυγούστου 1982 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 1985 διατέλεσε γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ., οπότε και θεσπίστηκε, μεταξύ πολλών άλλων, ο Κοινωνικός Τουρισμός.

Στη συνέχεια από το Σεπτέμβριο 1987 μέχρι τον Ιούνιο 1989, όταν διατέλεσε διαδοχικά Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, αναπληρωτής Υπουργός και Υπουργός Τουρισμού (Μάρτιος 1989) – πρώτος Υπουργός στην ιστορία.

Τον Απρίλιο του 1996 ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου Τουρισμού.

Τον Μάρτιο του 1997 επανήλθε ως γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ. και παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 1998, οπότε καθιερώθηκε το ειδικό σήμα λειτουργίας στα εστιατόρια.

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε θέματα που αφορούσαν την εκτέλεση μεγάλων τουριστικών έργων (μαρίνες, έργα σε ιαματικές πηγές, μεθοριακοί σταθμοί) αλλά και στην προώθηση πολιτικών προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού. Η συνεργασία μας υπήρξε άψογη και πιστεύω επωφελής για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο Ν. Σκουλάς μου έκανε την τιμή να παρουσιάσει τον Ιανουάριο του 2018 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου το βιβλίο μου με τίτλο «Ε.Ο.Τ.- ταξίδι στο χρόνο».

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που θα τον σκεπάσει την προσεχή Δευτέρα. 


Στη φωτογραφία (από την παρουσίαση του βιβλίου), από αριστερά: Μάκης Φωκάς, Σταύρος Μπένος, Κ. Κατσιγιάννης, Ν. Σκουλάς, Μπέττυ Χατζηνικολάου και Χάρης Ντιγριντάκης.

Κώστας Κατσιγιάννης
Πολιτικός Μηχανικός
π. γενικός διευθυντής ΕΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required