29 Σεπ 2023

Τουρισμός κρουαζιέρας 2023 - Προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων για το 2024

Με τον κατάπλου του M/V MONET, στις 27 Σεπτεμβρίου στον λιμένα της Σάμου, στις 21:00, προερχόμενο από το Κουσάντασι της Τουρκίας, κλείνει ο κύκλος των 4 προσεγγίσεών του στο νησί μας. Παρέμεινε ολόκληρη την ημέρα της 28ης Σεπτεμβρίου και στις 29 του μηνός θα αποχαιρετήσει το νομό μας από τον Εύδηλο της Ικαρίας.

Οι 10 προσεγγίσεις του (Σάμος 4, Εύδηλος 5, Φούρνοι 1) μαζί με αυτές του Sea dream II και αυτές των ιστιοφόρων Club med 2, Pan orama & Running on waves, ίσως μας κατατάξουν σε μία αξιοπρεπή θέση στον ετήσιο απολογισμό της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος το Δεκέμβριο. 

Δεν θα σας ενημερώσουμε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σάμου, το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα επανέλθουμε. Η κρουαζιέρα είναι καθαρά παιχνίδι συμφερόντων των οργανωμένων διεθνών τουριστικών πρακτόρων κρουαζιέρας (clia), σε συνεργασία με τους εθνικούς τους πράκτορες και αυτοί με τους κατά τόπους πράκτορες που ζητούν συνέχεια λιμενικές υποδομές, ασφάλεια, καθαριότητα, δωρεάν νερό, φθηνές εκδρομές, υπηρεσίες ρυμούλκησης και φυσικά μεγάλες εκπτώσεις στα λιμανιάτικα. Εκτός από το Εθνικό συμβούλιο ναυτιλιακής πολιτικής, το Υπ.Πολιτισμού και Τουρισμού ,το Υπ. Ναυτιλίας, τους Οργανισμούς λιμένων και την Ένωση Πρακτόρων Ελλάδος, σημαντικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου παίζει απ ότι φαίνεται και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας που ανήκει (Η Σάμος, η Ικαρία, οι Φούρνοι και η Θύμαινα και άλλα 6 νησιά, θεωρητικά φαίνεται ότι ανήκουμε στην Π.Β. Αιγαίου) αλλά πρακτικά; 
Πλήρης απαξίωση-μηδενική συνδρομή.

Σας παραθέτουμε -με αντιγραφή- τα πρόσφατα δελτία τύπου της ΠΒΑ, που αποδεικνύουν το αμέριστο ενδιαφέρον της για τα νησιά του νομού μας.

30.05.2023 Δελτίο Τύπου Περιφερειάρχη
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην 62η Συνέλευση MedCruise»


Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε μέσω του ειδικού συνεργάτη της για την Λέσβο κ. Ιωάννη Μπρα και της εταιρείας Five Senses Consulng, στην 62η Γενική Συνέλευση της MedCruise -του μεγαλύτερου παγκόσμιος οργανισμού λιμανιών- που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα 23-27 Μαΐου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ειδικές συναντήσεις και παρουσιάστηκε ξανά η Λέσβος σαν προορισμός κρουαζιέρας με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Μέσα από δομημένες παρουσιάσεις για κάθε κατηγορία εταιρειών κρουαζιέρας (Contemporary, Premium & Luxury), αναπτύχθηκαν οι σημαντικές δυνατότητες εκδρομών καθώς πλέον είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες να έχουν πολλές επιλογές, κάτι που το νησί διαθέτει.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις εταιρείες: Costa Cruises, Holland America Line, Ponant Yacht Cruises, Grand Circle Cruise Line, Carnival UK (P&O Cruises & Cunard), Princess Cruises, Silversea Cruises, Sea Dream Yacht Club, Four Seasons Yachts και Swan Hellenic Cruises.

Η παρουσία στην MedCruise ήταν το τρίτο σημαντικό γεγονός που συμμετείχε η Λέσβος σαν προορισμός κρουαζιέρας φέτος, καθώς προηγήθηκε η συμμετοχή στο Posidonia Cruise Forum που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 25-26 Απριλίου αλλά και στην μεγαλύτερη έκθεση και συνέδριο κρουαζιέρας παγκόσμιος το SeaTrade Cruise Global που πραγματοποιήθηκε στο Fort Lauderdale των ΗΠΑ το διάστημα 27-30 Μαρτίου. Η συμμετοχή του κ. Μπρα και στα δύο συνέδρια της MedCruise, ως ομιλητής στο πάνελ για την προσβάσιμη κρουαζιέρα αλλά και της Seatrade Global ως πρεσβευτή και ως συντονιστή τεσσάρων πάνελ, έδωσε την δυνατότητα να γίνουν συζητήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"H προσπάθειά μας για την ανάδειξη της κρουαζιέρας στο νησί της Λέσβου είναι συνεχής και μας χαροποιεί ιδιαίτερα η θετική συμμετοχή μας στα μεγαλύτερα γεγονότα του κλάδου, όπου πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν συναντήσεις και συζητήσεις με όλες τις εταιρείες στόχους.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί στις εταιρείες το βιβλίο εκδρομών του προορισμού Λέσβου (Lesvos Cruise Excursion Book) που θα ολοκληρώσει τον φάκελο που δίνουμε στις εταιρείες. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με σταθερά στρατηγικά βήματα μιλάει στα κέντρα αποφάσεων και επαναφέρει την Λέσβο στον χάρτη της παγκόσμιας κρουαζιέρας".

Τον προσεχή Σεπτέμβριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα δώσει το παρών και στην Ευρωπαϊκή κλαδική έκθεση κρουαζιέρας, Seatrade Europe.


Επιτυχημένη συμμετοχή της ΠΒΑ στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Κρουαζιέρας SEATRADE EUROPE
26.09.2023 Δελτία Τύπου Περιφερειάρχη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να ενισχύει τον ρόλο της ως μοχλός ανάπτυξης, στηρίζοντας τον προορισμό της Λέσβου ως έναν ανερχόμενο κρουαζιερικό προορισμό. Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής έκθεσης κρουαζιέρας και συνεδρίου Seatrade Europe, που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες στο Αμβούργο, η Περιφέρεια παρουσίασε με επιτυχία τον προορισμό της Λέσβου και συνέχισε να ενισχύει την παρουσία της στον χώρο.

Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις, όπου παρουσιάστηκε το Nautical Port Evaluation Report, μια αναφορά με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προορισμού (έχουμε ήδη αποστείλει τον πλήρη φάκελο μας σε πάνω από 25 εταιρείες κρουαζιέρας). Επίσης, δόθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις εκδρομές στον προορισμό και παρουσιάστηκε το Lesvos Cruise Excursion Book, που περιλαμβάνει πάνω από 35 επιλογές εκδρομών για όλες τις κατηγορίες πλοίων και επιβατών.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεργάζεται με την Five Senses Consulting, μια κορυφαία εταιρεία στον τομέα του τουρισμού και των κρουαζιέρων. Η συνεργασία αυτή ενίσχυσε τις προσπάθειες προώθησης του προορισμού και της περιοχής ως ανερχόμενου προορισμού κρουαζιέρας και ενίσχυσε την παρουσία της Περιφέρειας στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Ο Περιφερειάρχης της Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρης, δήλωσε: "Η Λέσβος διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται ένας προορισμός, ειδικά στην κατηγορία Luxury, για να έχει επιτυχημένες τεχνικές προσεγγίσεις αλλά και για να προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθεια μας, θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το νησί της Λέσβου συνολικά. Συνεχίζουμε την παρουσία μας στα κέντρα αποφάσεων και σύντομα θα ενισχύσουμε τη διαδραστική πληροφόρηση μέσω μιας καινοτόμου δράσης που χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας σφραγίδες QR και NFC tags. Αυτό θα επιτρέψει σε όλους τους επισκέπτες να αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της Λέσβου σε πολλαπλές γλώσσες, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεσή τους με την τοπική επιχειρηματικότητα."

Εμείς συνεχίζουμε να σας ενημερώνουμε...
Άφιξη του Renaissance

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει να προωθεί την ανάπτυξη του τομέα της κρουαζιέρας και την ενίσχυση του προορισμού της Λέσβου ως μία από τις κορυφαίες επιλογές για τις κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Εμείς συνεχίζουμε να σας ενημερώνουμε, παρότι τα νησιά του νομού μας δεν εκπροσωπήθηκαν σε καμιά από τις 4 αυτές μεγάλες συναντήσεις του κρουαζιερικού τουρισμού και ευχαρίστως σας ανακοινώνουμε την άφιξη του Renaissance της Γαλλικής εταιρείας CFC Croisieres στις 27 Οκτωβρίου 2023, προφανώς στο Πυθαγόρειο από 15.00-23.00 προερχόμενο από Κουσάντασι της Τουρκίας και επόμενο προορισμό το νησί της Πάτμου. Πρόκειται για 15ήμερη κρουαζιέρα με την επωνυμία Odyssee Homerique με αφετηρία και επιστροφή την Μασσαλία και ενδιάμεσους προορισμούς λιμάνια της Σικελίας,Τουρκίας και Ελλάδας.



Το Renaissance -πρώην Maasdam της Holland-America Line- ναυπηγήθηκε το 1992, εκτοπίσματος 55.575 gt, μήκους 219 μ., πλάτους 31 μ., βυθίσματος 8 μ. και δυναμικότητας 1.358 καμπινών.

Ενδιαιτήσεις:

Dining

4 restaurants - Grand Restaurants Vatel, Restaurant Buffet Belle-Ile, Saigon Asian restaurant, Louchebem grill 8 cafes/bars including Cafe Les Explorateurs, Moana grill, Le Decanteur wine bar, Bar Ocean, Bar Rendez-Vous, Le Fou Chantant piano bar, Bar Moana

Health and Fitness

Moana swimming pool Prado swimming pool 2 whirlpools Spa Beauty salon Petanque court Wrap-around promenade

Entertainment


La Belle Epoque theatre Casino de France Le Grand Auditorium lounge Panoramique lounge and disco Salon Hector B classical music lounge C@nnexions internet area

Additionally

Shops Meeting rooms Photo gallery Medical center

Με αυτή την προσέγγιση -εκτός απροόπτου- πέφτει η αυλαία του μοναδικού στο είδος του, τουρισμού κρουαζιέρας για το 2023 για το νησί μας.

Τουρισμός κρουαζιέρας 2024
: (προσεγγίσεις μέχρι σήμερα)

Celestyal Journey 26 Μαρτίου, 29 Οκτωβρίου 2024

Azamara Journey 5 Σεπτεμβρίου 2024

Renaissance 26 Οκτωβρίου 2024

Δ. Λεκάτης 
Οικονομολόγος
Συνεργάτης «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required