Στη διάρκεια του Νοεμβρίου, τις Κυριακές, θα διοργανωθεί αφιέρωμα στον σύγχρονο Ιταλικό Κινηματογράφο με ταινίες παραγωγής των τελευταίων χρόνων με ελεύθερη είσοδο. Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση με τις σχετικές ημερομηνίες προβολών.
«Délicieux»
Η ταινία του Σαββάτου, 21 Οκτωβρίου
Γαλλία, 1789.
Ο λαός λιμοκτονεί. Αντιθέτως, οι αριστοκράτες χρησιμοποιούν την υψηλή γαστρονομία ως ένα ακόμα μέσο επίδειξης και πολιτικού στάτους: όποιο μέλος της αυλής παραθέτει τα καλύτερα τραπέζια και σερβίρει τα νοστιμότερα εδέσματα, αυτός έχει και περισσότερες πιθανότητες να τον μεταθέσουν στο Παρίσι. Κάπως έτσι ο Δούκας Σαμφόρ εμπιστεύεται τον μάγειρά του Μονσερόν να του ετοιμάζει λιχουδιές που θα ικανοποιούν άριστα τους καλεσμένους του. Μόνο που ο ταλαντούχος και ανήσυχος δημιουργικά Μονσερόν συνεχώς πειραματίζεται. Και σ' ένα κρίσιμο τέτοιο γεύμα σερβίρει ένα ορντέβρ από πατάτα (το ονομάζει «Délicieux», όπως και ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας), βωλβό που ακόμα τότε οι αριστοκράτες θεωρούσαν ότι είναι μόνο φαγητό για γουρούνια.
Ο ταπεινωμένος Σαμφόρ ξεσπά την οργή του στον μάγειρά του, ο Μονσερόν απομακρύνεται από τον πύργο του και, χωρίς πολλές άλλες επιλογές, επιστρέφει στο χωριό του πατέρα του και αναλαμβάνει να ξαναστήσει το παλιό τους πανδοχείο. Εκεί τον επισκέπτεται η Λουίζ, μία μυστηριώδης γυναίκα που γνωρίζει την τέχνη του στην υψηλή μαγειρική και τον ικετεύει να της κάνει μαθήματα. Αρχικά διστακτικός, ο μοναχικός Μονσερόν εμπιστεύεται να ανοιχτεί στην Λουίζ κι εκείνη τον ωθεί να στήσει γεύματα που θα κάνουν τον Σαμφόρ να ζηλέψει που τον έχασε. Μόνο που η Λουίζ δεν προτείνει αυτές τις ιδέες τυχαία. Εχει τη δική της κρυφή ατζέντα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου