20 Νοε 2023

«Παράγοντες με βλαπτική επίδραση στην υγεία των γυναικών» - Γράφει ο Χρήστος Καζάζης*

«Παράγοντες με βλαπτική επίδραση στην υγεία των γυναικών - Διαπιστώσεις από το 7ο Εθνικό Συνέδριο του Ιδρύματος Onda». Στο φύλλο 4397 (21 Οκτωβρίου 2023), της έντυπης έκδοσης του «Σαμιακού Βήματος», εγκαινιάστηκε μία νέα στήλη με επίκεντρο ζητήματα υγείας. Ελπίζουμε με τη δημοσίευση σειράς άρθρων να βάλουμε ένα «λιθαράκι» για καλύτερη ενημέρωση όλων μας, όσον αφορά το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία.

Το Ίδρυμα Onda αποτελεί το Εθνικό Παρατηρητήριο της Ιταλίας για την Υγεία των Γυναικών και του Φύλου. Φέτος διοργάνωσε το 7ο Συνέδριό του, το οποίο ήταν αφιερωμένο στους κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι καθορίζουν την υγεία, στα πλαίσια της ιατρικής των φύλων (gender medicine). Από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τους διακεκριμένους συνέδρους του προκύπτει η άμεση σχέση μεταξύ έλλειψης χρόνου για αυτοφροντίδα και κακής υγείας σε ένα σημαντικό τμήμα του γυναικείου πληθυσμού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της ISTAT, της Ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που αφορούν το έτος 2019, οι πιο «φορτωμένες» με ευθύνες είναι οι εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες καλούνται να συνδυάσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα με αυτά του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφιερώνουν κατά μέσο όρο 8 ώρες και 20 λεπτά, μία ώρα παραπάνω από τους άνδρες, σε πληρωμένη και απλήρωτη εργασία, ενώ οι μητέρες ηλικίας 25-44 ετών διαθέτουν κατά μέσο όρο μόλις 2 ώρες και 35 λεπτά ελεύθερου χρόνου ημερησίως.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ιταλικής Εταιρείας Ψυχοφαρμακολογίας και του Ιδρύματος Onda Claudio Menacci, το χρόνιο στρες στις γυναίκες αυτές οδηγεί σε κατάθλιψη σε διπλάσια συχνότητα σχέση με τους άνδρες. Παράλληλα η έλλειψη ύπνου αποτελεί ιδιαίτερα βλαπτικό παράγοντα για τη σωματική και ψυχική υγεία, με τις εργαζόμενες μητέρες να υφίστανται τις επιδράσεις αυτές περισσότερο από τους εργαζόμενους πατέρες. Αυτό οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες, δηλαδή ορμονικές μεταβολές προς το τέλος της εφηβείας καθώς και κατά την κύηση και μετά από αυτή, αλλά και στο γεγονός ότι καλείται κυρίως η μητέρα να φροντίσει το βρέφος και το μικρό παιδί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έρευνες έδειξαν ότι στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής ενός παιδιού η μητέρα χάνει κάθε μέρα κατά μέσο όρο 44 λεπτά ύπνου, ενώ ο πατέρας μόλις 14 λεπτά. Επιπρόσθετα οι γυναίκες αυτές τείνουν να μην δίνουν βαρύτητα στο πρόβλημα της έλλειψης ύπνου, αφού το θεωρούν ως κάτι φυσιολογικό που δε χρήζει κάποιας βοήθειας.


Εκτός από τις νεαρές εργαζόμενες μητέρες μια άλλη ομάδα γυναικών, στις οποίες το καθημερινό άγχος παίζει αρνητικό ρόλο στην υγεία τους, είναι αυτές που φροντίζουν έναν ηλικιωμένο ή έναν άνθρωπο με αναπηρία. Σύμφωνα με τη σύνεδρο Marina Petrini, η οποία έχει διεξάγει ανάλογη έρευνα, η ομάδα αυτή αποτελείται κυρίως από γυναίκες ηλικίας 45 – 55 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Petrini δείχνουν ότι η ομάδα αυτή των γυναικών έχει υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης καθώς και διαφόρων νευρολογικών παθήσεων και νοσημάτων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Επίσης οι γυναίκες αυτές τείνουν να υιοθετήσουν κακές διατροφικές συνήθειες και καθιστική ζωή.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση στο συνέδριο αυτό αφορούσε δείγμα καρκινοπαθών ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν κάποιας μορφής εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας, η οποία απαιτούσε αλλαγή κατοικίας. Το 40% του συγκεκριμένου δείγματος όντως προχώρησε σε αλλαγή τόπου κατοικίας, προκειμένου να λάβει την ενδεδειγμένη θεραπεία, με ότι αυτό συνεπαγόταν οικονομικά και διαδικαστικά για μια τέτοια μετακίνηση. Για τους ίδιους όμως λόγους το 60% των ασθενών του συγκεκριμένου δείγματος «γύρισαν τη πλάτη» στην αναγκαία για τη ζωή τους επιλογή αυτή. Για τις γυναίκες της ομάδας αυτής το μεγαλύτερο εμπόδιο στη μετακίνησή τους ήταν το πως θα συνδυάσουν μια τέτοια ενέργεια με τις ευθύνες φροντίδας της οικογένειάς τους.

Πέρα από τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα του παραπάνω συνεδρίου, το πλαίσιο της Στρατηγικής Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά την περίοδο 2020 – 2025, καταλήγει σε παρόμοια με αυτά του Ιδρύματος Onda συμπεράσματα, όσο αφορά τις επιπτώσεις του βάρους που επωμίζονται οι γυναίκες στα πλαίσια της οικογένειας καθώς και της φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρίες. Με σκοπό να μειώσει το βάρος αυτό στο γυναικείο πληθυσμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει έως το έτος 2030 την παροχή εκ μέρους των κρατών μελών επίσημης εκπαίδευσης και φροντίδας των παιδιών από τη πρώιμη παιδική ηλικία. Παράλληλα η Επιτροπή προωθεί τη στρατηγική μακροχρόνιας φροντίδας ατόμων που την έχουν ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία. Η επίτευξη των στόχων των παραπάνω στρατηγικών, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα συμβάλλει σε καλύτερες ευκαιρίες εργασίας για τις γυναίκες, πράγμα που με τη σειρά του θα μειώσει το χάσμα στα ποσά των συντάξεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και συνεπώς στη φτώχεια σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού όταν γεράσει.

*Ειδικός παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Πηγές:
1. Medscape.com
2. https://commission.europa.eu/system/files/2023-03/annual_report_GE_2022_printable_EN.pdf

Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required