9 Δεκ 2023

9 Δεκεμβρίου - «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Μία από τις καλύτερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, στις 20:30, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου. Πρόκειται για την ταινία-σταθμό του Νίκου Κούνδουρου με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του.


«Στον Δράκο, ο Κούνδουρος διερευνά υπόγεια θέματα της ελληνικής κοινωνίας, πειραματιζόμενος με τη μορφή και το χώρο, την πραγματικότητα και τις νευρώσεις, την τρέλα και τη λογική, σπάζοντας τη μορφολογική αυτονομία του καθαρού ρεαλισμού του Κακογιάννη και δημιουργώντας έναν κινηματογράφο ρευστών μορφών και παραισθησιακών χώρων. 


Η ιστορία είναι μάλλον συνηθισμένη: η εσφαλμένη ταυτοποίηση ενός κοινού ανθρώπου μ’ έναν διαβόητο εγκληματία πυροδοτεί τη λανθάνουσα βία και επιθετικότητα μιας κοινωνίας φοβισμένων και απογοητευμένων ανθρώπων. 


Ο συμβολισμός ήταν πολύ ισχυρός για να αγνοηθεί: ο θεα­τής καταλάβαινε ότι η αστυνομία κυνηγούσε οποιονδήποτε, κατα­διώκοντας τους πάντες και ενοχοποιώντας αθώους περαστικούς. Το σενάριο ήταν βασισμένο σε θεατρικό του σημαντικότερου σεναριογράφου του ελληνικού κινηματογράφου, του Ιάκωβου Καμ­πανέλλη (1921–2011), ο οποίος είχε φυλακιστεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτ­χάουζεν. Ο Κούνδουρος είχε εξοριστεί στα ελληνικά ξερονήσια λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, όπου, όπως λέει, ανακάλυψε τη δύναμη της ανθρώπινης φωνής.»

Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 - 22 Φεβρουαρίου 2017) 

Ελλάδα, 1956

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Φωτογραφία: Κώστας Θεοδωρίδης

Μοντάζ: Νίκος Κούνδουρος

Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Ηλιόπουλος Μαργαρίτα Παπαγεωργίου Γιάννης Αργύρης Θανάσης Βέγγος

Διάρκεια: 85 λεπτά

Διανομή: Filmtrade

Κείμενο: domabooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required