2 Ιαν 2024

Αποχαιρετώντας τον Θεόδωρο Σαρρηγιάννη (1948 – 2023)

Δυστυχώς, η χρονιά που έφτανε στη δύση της, μας επιφύλασσε το πλέον δυσάρεστο γεγονός. Ο εξαιρετικός εκπαιδευτικός, με πολλά χαρίσματα συμπολίτης μας, ο φιλόλογος Θεόδωρος Σαρρηγιάννης, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 75 ετών. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε την Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, στις 3 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη της Σάμου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιου.

Πλήθος κόσμου, αποτελούμενο από παλαιούς μαθητές του, συναδέλφους εκπαιδευτικούς και πολλούς φίλους, αποχαιρέτησε τον Θεόδωρο στην τελευταία του κατοικία. 

Επικήδεια ομιλία ανάγνωσε ο συνάδελφός του και πολύχρονος φίλος, φιλόλογος, Χρίστος Λάνδρος, ενώ στη συνέχεια αναγνώστηκε κείμενο από τον π. Στέφανο (εφημέριο Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου πόλεως Σάμου), εκ μέρους του νεοσύστατου Πολιτιστικού & Επιμορφωτικού Συλλόγου Σάμου «Η Μούσα των Σαμίων», το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην αγαπητή σύζυγό του, φιλόλογο Κάτια Ζαχαρίου.

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟ ΣΑΡΡΗΓΙΑΝΝΗ

«Ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Σάμου «Η Μούσα των Σαμίων» αποχαιρετά σήμερα ένα αγαπημένο πρόσωπο, έναν εξαίρετο καθηγητή φιλόλογο, που τα μισά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλά ακόμη μέλη του Συλλόγου, υπήρξαν μαθητές του.

Αν και ήταν για πολλά χρόνια συνταξιούχος και απομακρυσμένος από τα κοινά λόγω των προβλημάτων, που αντιμετώπιζε με την υγεία του, υπήρχε για όλους μας ως ένα σημείο αναφοράς.

Ο Θεόδωρος Σαρρηγιάννης ήταν, για τους μαθητές του, το πρόσωπο, που μας έθεσε πολύ νωρίς έναν προβληματισμό στα χρόνια της εφηβείας μας, όταν μιλούσε με έναν απεχθή τρόπο για τους Νεοέλληνες… τότε προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι πραγματικά εννοούσε...

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε… και πλέον έχουμε εμπεδώσει τι εννοούσε και προσπαθούμε πραγματικά να το αποτάξουμε από πάνω μας …

Μιλούσε με απέχθεια για το κυνήγι του χρήματος και των υλικών απολαύσεων... μιλούσε με απέχθεια για την προσήλωση στην ύλη και την απομάκρυνση από τα πνευματικά ιδεώδη, την απομάκρυνση από τη φιλομάθεια και την εγκατάλειψη της ταπεινότητας , της σοβαρότητας, της σεμνότητας και του μέτρου.

Ο Θεόδωρος Σαρρηγιάννης παραμένει μέσα στις καρδιές των μαθητών του ως ένας αγωνιστής της ζωής, που στη ζωή του επένδυσε όλο του το χρόνο σε δύο έννοιες, στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Αποχαιρετάμε σήμερα έναν εξαίρετο φιλόλογο, έναν πνευματώδη εκπαιδευτή και έναν αφοσιωμένο υποστηρικτή του πολιτισμού.

Ο Θεόδωρος Σαρρηγιάννης άφησε το σημάδι του στην καρδιά και το μυαλό κάθε μαθητή που είχε την τύχη να τον έχει ως δάσκαλο. Με την εμπειρία του και τον αφοσιωμένο τρόπο με τον οποίο μετέδιδε τη γνώση, αναδείχθηκε ως φωτεινό παράδειγμα της αξίας της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, πέρα από την επιτυχημένη σταδιοδρομία του στον κόσμο της εκπαίδευσης, ήταν επίσης ένας αφοσιωμένος σύζυγος. Η σύζυγός του, η καθηγήτρια Κάτια Ζαχαρίου, στάθηκε δίπλα του στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του. Σε αυτή τη δύσκολη πορεία της νόσου, η αγάπη και η συνεχής στήριξή της ήταν φάρος φωτός για τον αγαπημένο μας φιλόλογο.

Σήμερα, καθώς αποχαιρετάμε έναν άνθρωπο που άφησε το σημάδι του σε πολλές ζωές, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δύναμη της αγάπης και της συνεργασίας. Ο Θεόδωρος Σαρρηγιάννης και η Κάτια Ζαχαρίου αποτελούν ένα παράδειγμα για το πώς η αληθινή συνεννόηση και η υποστήριξη μπορούν να διαμορφώσουν μια ζωή.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας καθηγητή, ας διατηρήσουμε το φως της γνώσης που άναψε μέσα μας και ας εμπνευστούμε από την αγάπη και τη συνεργασία που μοιράστηκε με τη σύζυγό του. Ας συνεχίσουμε το έργο του, με σεβασμό και αφοσίωση προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, για να τιμήσουμε το έργο και την κληρονομιά του.

Ας συλλυπηθούμε την οικογένειά του και ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη του, όχι με θλίψη, αλλά με ευγνωμοσύνη για όσα μας έδωσε και με την απόφαση ως Σύλλογος Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός να συνεχίσουμε το ταξίδι του πνεύματος και της γνώσης που μας κληροδότησε.

Αιωνία του η μνήμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required