25 Ιαν 2024

Πρόεδρος Ε.Ν.Ι.Σ. Ανδρέας Ευστρατουδάκης για τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σάμου: «Με μπαλώματα δεν κάνεις ιατρική»

Στο Radio Café 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε στο studio, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου (Ε.Ν.Ι.Σ.), ιατρός χειρουργός κ. Ανδρέας Ευστρατουδάκης, για τα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις στο Νοσοκομείο Σάμου.

Ο κ. Ευστρατουδάκης τόνισε ότι τα προβλήματα διογκώνονται συν τω χρόνω και αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται ούτε οι μισές θέσεις από όσες προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Nοσοκομείου Σάμου, όπως για παράδειγμα στο τμήμα των ειδικευομένων όπου προβλέπονται 35 γιατροί και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 4 ενώ στους ειδικούς γιατρούς προβλέπονται 70 και υπηρετούν 34.

«Οι ειδικευόμενοι είναι η «μηχανή» του Nοσοκομείου. Είναι οι άνθρωποι που μόλις έχουν έρθει στο σύστημα υγείας, μαθαίνουν και έτσι βοηθούν πολύ σε πολλά τμήματα» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια το Nοσοκομείο δέχεται περιστατικά από όλο το κεντρικό Αιγαίο, μέχρι και από τη Σύρο.

«Να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο, αλλά οι δυνάμεις μας δεν μας αφήνουν και θα υπάρξει σε λίγο καιρό ένα σκηνικό φυγής γιατρών από το Νοσοκομείο και θα είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα από ότι είναι τώρα» είπε ο κ. Ευστρατουδάκης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθούν λύσεις.


Επεσήμανε ότι αυτό έχει επιπτώσεις και στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών καθώς εξαντλούνται οι γιατροί. «Αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ είναι 3 γιατροί που ζουν μια μεγάλη πίεση στις πλάτες τους» ανέφερε σχολιάζοντας τον τεράστιο αριθμό εφημεριών που καλούνται οι γιατροί να κάνουν. Επεσήμανε ότι στις βασικές αιτίες των προβλημάτων είναι η μεγάλη φυγή γιατρών στο εξωτερικό, η απουσία κινήτρων να έρθουν γιατροί στο νησί για την ειδικότητά τους και η μη προκήρυξη επαρκών θέσεων για ειδικευόμενους που οδηγεί στον τεράστιο αριθμό εφημεριών που λειτουργεί αποτρεπτικά στο να έρθουν γιατροί.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης της παιδιατρικής αλλά και σε ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων όπως δερματολόγος, ΩΡΛ και οφθαλμίατρος τονίζοντας ότι πρόκειται για ειδικότητες που αφορούν καθημερινά προβλήματα ειδικά για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Ειδικότερα για το τμήμα επειγόντων περιστατικών είπε:

«Θα πρέπει να υπάρχει γιατρός υποδοχής. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να γίνουν παντού σε όλη την Ελλάδα αυτόνομα τα τμήματα επειγόντων. Έρχεται ο ασθενής, τον παραλαμβάνει ο γιατρός των επειγόντων και μετά παίρνει τον γιατρό της κλινικής για να δούνε την κατάλληλη θεραπεία… Δεν μπορεί ο γιατρός που είναι στην κλινική να κατεβαίνει στα επείγοντα για κάθε περιστατικό αλλά αυτό συμβαίνει».

Παράλληλα ο κ. Ευστρατουδάκης τόνισε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

«Εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αποδυναμωθεί κάποιο άλλο υγειονομικό τμήμα του νησιού μας. Εμείς θέλουμε να είναι όλοι έτοιμοι να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Εμείς θέλουμε από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια ή από όποιον είναι υπεύθυνος να κάνει κάτι ώστε να είμαστε ξεκούραστοι για να δώσουμε την δική μας μάχη» είπε και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο Νοσοκομείο γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να γίνονται όλα τα δύσκολα χειρουργεία αλλά όλο αυτό οδηγεί στην εξάντληση τους γιατρούς θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους ασθενείς.

Τόνισε ότι σε κάποια τμήματα, όπως για παράδειγμα το ακτινολογικό, το ραντεβού κλείνεται λόγω έλλειψης προσωπικού, μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, που φτάνει έως και τον ενάμιση χρόνο, ενώ σε ό,τι αφορά την αιμοδυναμική μονάδα σημείωσε:

«Για να γίνει τέτοια μονάδα θα πρέπει να γίνει καινούργιο το Νοσοκομείο και πρέπει να έρθουν πολλοί καρδιολόγοι. Είναι ένα ωραίο αφήγημα αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει. Μακάρι να φτάσει σε αυτό το Νοσοκομείο που να μπορεί να υποδεχτεί αιμοδυναμικό».

«Να μην ξενιτεύεται ο κόσμος για απλά πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. Tέλος ο κ. Ευστρατουδάκης ανέφερε ότι η Ε.Ν.Ι.Σ. επαναδραστηριοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο τόσο με την διοικήτρια όσο και με την Υγειονομική Περιφέρεια. «Με μπαλώματα δεν κάνεις ιατρική. Πρέπει η 2η ΥΠΕ να καταλάβει πως είναι μεγάλο το πρόβλημα για να μπορούμε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο» κατέληξε.


Πηγή: samostoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required