11 Ιαν 2024

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ενόψει του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η πρόταση-πρόγραμμα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο - 419 εκατ. ευρώ σε μία τετραετία, ενόψει του επικείμενου νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ για ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υποστηρίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο (άρθρο 16) και προτείνει τα ακόλουθα μέτρα για την αποτελεσματικότητά του:

- Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

- Τον διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας του αριθμού μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΔΕΠ, με 2.000 διορισμούς ανά έτος.

- Την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού για θεσμούς όλων των βαθμίδων.

- Τη λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών και θα λειτουργούν μονάχα αν το πανεπιστήμιο έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς.

- Την ενίσχυση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ώστε να είναι δωρεάν.

- Την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

Το πρόγραμμα είναι αναλυτικά κοστολογημένο, μέτρο-μέτρο και ανά έτος. Το πρώτο έτος η επιπλέον χρηματοδότηση θα είναι 217 εκατ. ευρώ, το δεύτερο θα είναι 287 εκατ. ευρώ, το τρίτο 353 εκατ. ευρώ και το τέταρτο έτος θα φτάσει τα 419 εκατ. ευρώ επιπλέον από αυτά που δίνονται σήμερα. Συνολικά μέσα σε μια τετραετία θα δοθούν 1,276 δισ. ευρώ. Φαίνονται πολλά; Ας έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: Η προετοιμασία για εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια είναι περίπου 3 δισ. ευρώ για κάθε φουρνιά εξεταζομένων, οι οποίοι είναι περίπου 80.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required