22 Φεβ 2024

Αδέσποτα - Το στοίχημα για τους 2 Δήμους

Αποφασισμένες να δώσουν λύσεις στο μείζον ζήτημα των αδέσποτων ζώων φάνηκαν από το ξεκίνημά τους οι νέες δημοτικές αρχές στους 2 Δήμους του νησιού. Στη χώρα μας ο νόμος 4039 του 2012 εισήγαγε την έννοια της ευζωίας, που σημαίνει ότι κάθε ζώο συντροφιάς θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένο ένα άνετο, ασφαλές και υγιεινό κατάλυμα, δεύτερον, να μην υποφέρει, να μη φοβάται, να μην αγωνιά, τρίτον, να είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές.

Ο τελευταίος νόμος 4830 του 2021 που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (η πρώτη του Κυριάκου Μητσοτάκη) για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς εξιδεικεύει περαιτέρω διακυρήσσοντας «τις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων»: τα ζώα συντροφιάς δικαιούνται πρόσβαση σε νερό και καλής ποιότητας τροφή, στέγη, περίθαλψη, αίσθημα ασφάλειας, προστασία από καταπόνηση, συντροφιά, χάδια και αγάπη – μια καλή ζωή. Ο σχετικός νόμος έλυνε εκκρεμότητες πολλών ετών και άνοιγε τον δρόμο για να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα στο θέμα των ζώων συντροφιάς.


Οι Δήμοι υπεύθυνοι με πλήθος αρμοδιοτήτων για τα αδέσποτα


Οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να ιδρύουν και να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια ζώων συντροφιάς. Έχουν επίσης, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση σύστασης Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, η οποία εκ του νόμου πρέπει να απαρτίζεται από 2 μέλη ορισμένα από φιλοζωικό σωματείο/οργάνωση, 1 κτηνίατρο, 1 επαγγελματία εκπαιδευτή και 1 εκπρόσωπο του Δήμου. 

Στη διακριτική ευχέρεια των Δήμων έγκειται η ίδρυση και η λειτουργία καταφυγίων ζώων συντροφιάς. Προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία τους αποτελεί η καταχώρησή τους στο Υπομητρώο Ζώων Συντροφιάς και η καθημερινή παρουσία προσωπικού τουλάχιστον για 8 ώρες ημερησίως. Ακόμη, οι Δήμοι δύνανται να ιδρύουν και να λειτουργούν περιφραγμένα πάρκα σκύλων σε κοινόχρηστους χώρους εντός του σχεδίου πόλης και οικισμών, όπου οι σκύλοι μπορούν περιφέρονται χωρίς λουρί και οι ιδιοκτήτες τους υποχρεούνται να παραμένουν εντός των περιφραγμένων πάρκων. Οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δήμων συνοψίζονται στα εξής σημεία: Περισυλλογή, παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή,στείρωση, εύρεση αναδόχου και υιοθεσία.


Στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Η προηγούμενη δημοτική αρχή προσπάθησε να βάλει τάξη στο θέμα διαχείρισης των αδέσποτων αλλά δεν έφτασε μέχρι το τέλος. Ο χώρος φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων βρίσκεται πλησίον του σκουπιδότοπου (σήμερα υπολογίζεται να υπάρχουν 50 ζώα σε αυτό), ξεσήκωσε αντιδράσεις από το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου και δεκάδες φιλόζωους που ζήτησαν να βρεθεί κατάλληλος χώρος. Την 1η Δεκεμβρίου 2021 υπήρξε από πλευράς Δήμου Ανατολικής Σάμου διακήρυξη δημοπρασίας για την αγορά ακινήτου δημιουργίας καταφυγίου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων αλλά καμία περίπτωση δεν πληρούσε τους όρους που προβλέπονται.

Ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Καραμηνάς, από τους κτηνιάτρους του νησιού που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο θέμα των αδέσποτων (προσφέρει και ο ίδιος τις υπηρεσίες του με δωρεάν στειρώσεις), εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου της 5ης Φεβρουαρίου 2024 την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπου θα διατεθούν 100.000 ευρώ για τις ανάγκες του. Η απόφαση ήταν ομόφωνη με όλους τις παρατάξεις να συμφωνούν στην αναγκαιότητά του. «Αποτελεί στοίχημα και προεκλογική δέσμευση της παράταξής μας να αλλάξει το καθεστώς ύπαρξης του καταφυγίου στον σκουπιδότοπο», μας τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του. 


Παράταση για το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ»

Για την κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων διατίθεται από το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών το ποσό των 304.000 ευρώ για το οποίο δόθηκε παράταση στους Δήμους, έως την 31η Δεκεμβρίου 2025, ώστε να προβούν στις ανάλογες κατασκευές. Για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος κ. Καραμηνάς, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη που μας έρχεται από το Υπουργείο Περιβάλοντος και Ενέργειας όπου σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού, κ. Νίκου Ταγαρά, αναμένεται υπουργική απόφαση για την εκτός σχεδίου δόμηση όπου θα δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης δρόμων προ του 1977 «ανοίγοντας» τις δυνατότητες κατάλληλης περιοχής για τη δημιουργία καταφυγίου. 


Η εκπαίδευση των νέων

Η πολύχρονη συμβολή του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου έχει βοηθήσει αρκετά την κατάσταση με συνεχείς, σε συνεργασία με τον Δήμο, δωρεάν στειρώσεις αλλά και ενημερώσεις για τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία αλλά και τη σχέση ανθρώπου-ζώου δίνοντας έμφαση στην αρμονική συνύπαρξη μεταξύ τους. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα ενημέρωσης από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με συνεχείς επισκέψεις στις σχολικές μονάδες.

Στον Δήμο Δυτικής Σάμου

Η νέα δημοτική αρχή θέλει να δώσει λύση στο ζήτημα των αδέσποτων αφού στην περιοχή δεν έχει δημιουργηθεί καν χώρος φιλοξενίας τους υπό την εποπτεία του Δήμου. Γι’ αυτό το λόγο ο δήμαρχος κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους όρισε εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για τα θέματα των αδέσποτων ζώων την κα Φλώρα Τζεβρένη (η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων), που σε μια πρώτη συνομιλία μαζί της φάνηκε η αγάπη για τα τετράποδα και η διάθεση επίλυσης των προβλημάτων τους.


Ο Σπύρος Κουμούλας, από το 2008

Η κατάσταση με τα αδέσποτα στους δρόμους του Καρλοβάσου και στα γύρω χωριά ήταν πολύ δύσκολη τα προηγούμενα χρόνια και μόνο ένας ιδιώτης προσπάθησε να περιθάλπει και να φιλοξενεί τα αδέσποτα που είχαν ανάγκη από τροφή και στέγη. Πρόκειται για τον κ. Σπύρο Κουμούλα που δίνει τον δικό του αγώνα, από το 2008, μέχρι τις μέρες μας, φιλοξενώντας σήμερα 100 σκυλιά σε ένα οικόπεδο που του έχει παραχωρηθεί και τον Δήμο ως αρωγό ενώ σύμμαχός του είναι και το Φιλοζωικό Σωματείο Δυτικής Σάμου με ομάδα εθελοντών και φοιτητών. Μαζί του βρίσκεται ένας εργαζόμενος επί πληρωμή και μία κοπέλα εθελόντρια σε καθημερινή βάση. Ο κ. Κουμούλας υποδέχεται και πολλά παιδιά-μαθητές σχολικών μονάδων που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές στον συγκεκριμένο χώρο. Το σίγουρο είναι πως η κατάσταση θα ήταν ανυπόφορη για τους κατοίκους της περιοχής αφού δεν κατέστη δυνατό, μέχρι σήμερα, από πλευράς Δήμου, να υπάρχει καταφύγιο αδέσποτων με όλα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Δημιουργία 5μελούς επιτροπής

Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87/7.6.2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», προχώρησε στη συγκρότηση 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, απαρτιζόμενη από τους: 1) Δημητρίου Ισιδώρα του Αντωνίου, Κτηνίατρος Π.Θ. 2) Εμμανουήλ- Σπύρος Κουμούλα, μέλος φιλοζωικού σωματείου Δυτικής Σάμου. 3) Brigitte Huber-Thumianides: Μέλος φιλοζωικού σωματείου Ανατολικής Σάμου. 4) Αθανάσιο Πραξούλη :Εκπαιδευτή σκύλων - Μέλος ομάδας διάσωσης Σάμου. 5) Φλώρα Τζεβρένη του Δημητρίου: Εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα αδέσποτων ζώων, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Σαγκιώτη του Ανδριανού, Αντιδήμαρχο Τεχν. Έργων, Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ΠΣΕΑ και Μικρών Κοινοτήτων. Επίσης συγκροτήθηκε 3μελής ειδική επιστημονική επιτροπή, απαρτιζόμενη από τους: 1) Εμμανουήλ Μαυρίκη του Νικολάου: Π.Ε Κτηνιάτρων 2) Πέτρο Αργυρού του Αργυρού–Ιωάννη: Π.Ε Κτηνιάτρων 3) Αντώνιο Παριανόπουλο του Παναγιώτη: Π.Ε. Κτηνιάτρων. 


Η φιλόζωη Melanie Reissmann

Υπάρχει ακόμη μία φιλόζωη, η γερμανικής καταγωγής Μέλανι Ράισμαν, που φιλοξενεί σε δικό της χώρο 77 αδέσποτα σκυλιά σήμερα παρέχοντας στέγη και τροφή αντιμετωπίζοντας όμως πολλά προβλήματα από συνεχείς μηνύσεις που την έχουν εξουθενώσει οικονομικά ενώ την ίδια στιγμή, διάφοροι κάτοικοι της περιοχής, αφήνουν νεογέννητα σκυλιά στην είσοδό της (τελευταία φορά βρήκε 7 εγκαταλελειμμένα κουτάβια τον Οκτώβριο του 2023). Η ίδια εξηγεί ότι δεν διαθέτει καταφύγιο αλλά σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία θα είναι σε θέση να αιτηθεί τη δημιουργία ιδιωτικού καταφυγίου. Σε μια πρόσφατη δικαστική διαμάχη (κυρίως μηνύεται για θόρυβο από ενοχλημένους γείτονες, λόγω των σκυλιών που γαβγίζουν), κέρδισε την υπόθεση στο Ειρηνοδικείο Καρλοβάσου. Στο παρελθόν της είχε επιβληθεί δυσβάστακτο πρόστιμο 30.000 ευρώ. Η ίδια δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει τον δικό της αγώνα. Ας αναλογιστούμε τι θα είχε συμβεί, με τον Δήμο να μην έχει καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να βρεθούν όλα αυτά τα αδέσποτα στον δρόμο.

Το στοίχημα

Είναι πραγματικά ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για τους 2 Δήμους της Σάμου, όχι μόνο γιατί υποχρεώνει η σχετική νομοθεσία περί προστασίας και φροντίδας των αδέσποτων, αλλά γιατί, όπως σοφά έλεγε ο αείμνηστος κορυφαίος Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, «Τα ζώα είναι ότι μας απέμεινε από τον παράδεισο…».


Από την έντυπη έκδοση του «Σαμιακού Βήματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required