27 Φεβ 2024

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου, Π. Παρασκευαΐδη, για προβληματική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κ. Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, προς τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή, τη Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, για την προβληματική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την αναγκαία παράταση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των επαγγελματιών της εστίασης.



ΑΝΑΦΟΡΑ

26/2/2024

Προς:

1) Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ : Προβληματική η σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS στην εστίαση - Αναγκαία η παράταση

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την από 22/2/2024 ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφενείων, Κέντρων Ψυχαγωγίας & Εστίασης Μυτιλήνης, ΑΣΠΙΔΑ Λέσβου, καθώς και την αντίστοιχη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), την ίδια ημέρα, η εστίαση και γενικά όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναφορικά με τις φορολογικές ρυθμίσεις που προωθείτε, ως Υπουργός, και την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, έως 29/2/2024, απειλώντας με την πάροδο της ημερομηνίας αυτής, τις επιχειρήσεις της εστίασης, με άδικα πρόστιμα.

Η καταληκτική ημερομηνία της αναβάθμισης και της διασύνδεσης των υφισταμένων ταμειακών μηχανών με τα POS, δημιουργεί τόσο υψηλό έκτακτο κόστος στους καταστηματάρχες, παράλληλα με τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, αφού οι ταμειακές δεν συνδέονται πρακτικά με την παραγγελιοληψία, λόγω αδυναμίας των τεχνικών παρόχων, τουλάχιστον σε αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, έως σήμερα.

Αναφορικά με τα λειτουργικά προβλήματα, αντιλαμβάνεστε το καθημερινό χάος στις παραγγελίες που θα προκύψει, αφού θα πρέπει από κάθε επιμέρους παραγγελία από το ίδιο τραπέζι, να ζητούν οι υπάλληλοι της εστίασης από τον πελάτη, να πληρώσει, εφόσον αυτό επιθυμεί, μέσω κάρτας.

Όσον αφορά, την προθεσμία έως 30/6/2024 που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών (για τον κλάδο της εστίασης) με τα νέα συστήματα ή τις ταμειακές μηχανές που θα συνδέουν την παραγγελιοληψία με τα POS και την ΑΑΔΕ, δηλαδή να μπορεί το POS να μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια των παραγγελιών, δεν έχει δώσει έως σήμερα επαρκείς διευκρινίσεις ούτε το Υπουργείο, ούτε η ΑΑΔΕ, για την ισχύ αυτής της προθεσμίας. Κατά συνέπεια, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ασαφές, ενώ επί τοις πράγμασι υπάρχουν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν την σύνδεση των ταμειακών με την παραγγελιοληψία, έως τις 29/2/2024.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τα τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα της διασύνδεσης με τα POS και της αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών, στον κλάδο της εστίασης, τα προβλήματα όπως καταγράφονται έχουν ως εξής:Δεν υπάρχουν ΦΗΜΑΣ ούτε για την αντικατάσταση των απλών ΕΑΦΔΣΣ, ούτε των ΦΗΜΑΣ εστίασης.
Δεν υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εστίαση σχετικά με το τι θα ισχύσει, αν η προθεσμία είναι 29/2/2024 ή 30/6/2024, τη στιγμή που οι περισσότεροι επιχειρηματίες της εστίασης έλαβαν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ για καταληκτική ημερομηνία 29/2/2024, ενώ έχουν παραγγελιοληψία και είναι ανέφικτη η διασύνδεση με τα POS, τεχνικά. Η αναφορά του Υπουργείου σε τραπεζοκαθίσματα περιλαμβάνει πολλές και διάφορες επιχειρήσεις εστίασης (καφέ με κρύο πιάτο κλπ), οπότε το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.


Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης με ΦΤΜ, αν υποχρεούνται από 01/07/2024 να αναβαθμιστούν σε ΦΗΜΑΣ, θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να συνδέσουν και τις ΦΤΜ με τα POS για το ενδιάμεσο διάστημα από 1/3/2024 έως 30/6/2024. Σε περίπτωση που ισχύει αυτό, συνεπάγεται διπλό κόστος για την επιχείρηση, για την ίδια ακριβώς υποχρέωση, πράγμα άδικο.
Τα μηνύματα από τις τεχνικές επιχειρήσεις (πχ παρόχους, τεχνικούς ταμειακών μηχανών κλπ) είναι ότι δεν υπάρχει κινητικότητα τόσο στην αναβάθμιση των ΦΤΜ και πολύ περισσότερο στην διασύνδεση, που για να υλοποιηθεί χρειάζεται ραντεβού με τεχνικό ή απομάκρυνση της ΦΤΜ, με σεβαστό κόστος, τόσο σε χρήμα όσο και σε εργατοώρες, πρόβλημα το οποίο στα νησιά διογκώνεται ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ΦΗΜΑΣ ούτε για αντικατάσταση των απλών ΕΑΦΔΣΣ ούτε των ΦΗΜΑΣ εστίασης και η τελευταία προθεσμία αναφέρεται στις 29/2/2024 για απόσυρση και από 01/03/2024 για έκδοση ΦΗΜΑΣ.
Επιπρόσθετα, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εγκρίσεις για τα voucher του 3ου κύκλου, ενώ αναμένεται ο 4ος κύκλος που πρέπει να περιλαμβάνει και τα all in one συστήματα, αναγκάζοντας τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τελικά από την τσέπη τους, κάτι το οποίο υποτίθεται επιδοτείται.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι άμεσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθείτε, είναι θηλιά στο λαιμό των καταστημάτων εστίασης, επιβαρύνοντας τους επιχειρηματίες με διπλό κόστος μέσα σε διάστημα 3 μηνών προκειμένου να προβούν σε αναβάθμιση και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS, υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, που απειλεί με τεράστια πρόστιμα (έως και 20.000 ευρώ) τους επιχειρηματίες της εστίασης, αν δεν συμμορφωθούν.

Παρακαλώ, όπως κατανοήσετε και σεβαστείτε το γεγονός ότι στις νησιωτικές περιοχές, ήτοι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δεν υπάρχει διαθέσιμος, τέτοιος όγκος νέων συστημάτων ή ταμειακών μηχανών προς προμήθεια, όσο και τεχνικών υπαλλήλων για την υλοποίηση και εφαρμογή της διασύνδεσης ή αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών ή συστημάτων. Συνεπώς είναι ανέφικτη η αλλαγή που ζητάτε, σε τόσο στενό χρονικό περιθώριο, ειδικά στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Παρακαλώ, όπως σεβαστείτε τη νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητες αυτής, όπως θεσμοθετείται από το Κράτος.

Παρακαλώ, όπως επανεξετάσετε, αποσύροντας τα συγκεκριμένα άρθρα, έως ότου επιλυθούν όλα τα εκκρεμή τεχνικά και αντικειμενικά ζητήματα και όπως δώσετε νέα λογική παράταση ώστε να μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν σε συνθήκες ομαλής μετάβασης στο νέο φορολογικό πλαίσιο, με δίκαιο τρόπο.

Μυτιλήνη, 26/2/2024

Ο Αναφέρων Βουλευτής
Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Προβληματική η σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS στην εστίαση

Να αποσυρθεί το μέτρο μέχρι να αντιμετωπισθούν τα εκκρεμή προβλήματα ζητά ο Σύλλογος των επιχειρήσεων εστίασης «Ασπίδα»


Η εστίαση και όσες επιχειρήσεις διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα για άλλη μία φορά βρίσκονται σε αδιέξοδο υπογραμμίζει ο Σύλλογος Ασπίδα αναφερόμενος στις φορολογικές ρυθμίσεις που επιβάλλουν άμεσα τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου υπογραμμίζει: «Οι επιχειρηματίες καλούνται μέχρι 29/02/2024 να αναβαθμίσουν (με υψηλό κόστος) καισυνδέσουν τις υφιστάμενες ταμειακές μηχανές με τα POS, οι οποίες όμως δεν συνδέονται με την παραγγελιοληψία. Αυτό θα δημιουργήσει χάος στην καθημερινή τους λειτουργία καθώς θα πρέπει από κάθε επιμέρους παραγγελία από το ίδιο τραπέζι να ζητούν από τον πελάτη να πληρώσει, εφόσον αυτό επιθυμεί να πληρώσει μέσω κάρτας.
Παράλληλα μέχρι τις 30/6/2024 υπάρχει προθεσμία από το Υπουργείο Οικονομικών για αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών της εστίασης με τα νέα συστήματα ή ταμειακές μηχανές που θα συνδέουν την παραγγελιοληψία με τα POS και την ΑΑΔΕ.
Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ διαθέσιμα νέα συστήματα ή ταμειακές μηχανές ώστε να γίνει αυτή η αλλαγή.
Όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει διπλό κόστος για τις επιχειρήσεις μέσα σε διάστημα 3 μηνών ή την επιβολή τεράστιων προστίμων που φτάνουν τα 20.000 ευρώ.
Με βάση τα προαναφερόμενα, ζητάμε να αποσυρθούν τα συγκεκριμένα άρθρα τουλάχιστον μέχρι όλα τα εκκρεμή ζητήματα να τακτοποιηθούν και να δοθεί παράταση ώστε να μπορέσουν ομαλά οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν στο νέο πλαίσιο».

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων - ΠΟΕΣΕ

Όπως γνωρίζετε από 1/3/2024 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα POS. Η ΠΟΕΣΕ όλο αυτό το διάστημα που οι σχετικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δοθούν εύλογες και ρεαλιστικές παρατάσεις ώστε οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές να έχουν τον αναγκαίο χρόνο προκειμένου να μπορέσουν να συμμορφωθούν ομαλά με το νέο πλαίσιο. Ωστόσο, και παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις, το Υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι οι σχετικές διαδικασίες διασυνδέσεις των ταμειακών μηχανών με τα POS θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των οριζόμενων προθεσμιών και καμία άλλη παράταση δεν θα δοθεί.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή μπορεί να ισχύσουν εξοντωτικά πρόστιμα επισυνάπτουμε για την ενημέρωση σας Δελτίο Τύπου της ΑΑΔΕ: 5+1 ερωτήσεις - απαντήσεις για τη διασύνδεση των POS με τα Ταμειακά Συστήματα τα ΑΑΔΕ, στο οποίο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες επί του θέματος (μπορείτε να το κατεβάσετε απο το site μας).

Επιπλέον επισημαίνουμε τα εξής για τον κλάδο της εστίασης:

1. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 29/2/2024.

2. Μέχρι τις 30/6/2024 έχει δώσει προθεσμία το Υπουργείο Οικονομικών για αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών (για τον κλάδο της εστίασης) με τα νέα συστήματα ή ταμειακές μηχανές που θα συνδέουν την παραγγελιοληψία με τα POS και την ΑΑΔΕ. Με άλλα λόγια το POS να μπορεί να μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια των παραγγελιών.

Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν έχει παράσχει επαρκείς διευκρινίσεις επί του θέματος. Το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι σαφές, ενώ υπάρχουν και σοβαρές τεχνικές δυσκολίες.

Έχουμε διαμηνύσει προς το Υπουργείο τα εξής:

• Δεν υπάρχουν ΦΗΜΑΣ ούτε για την αντικατάσταση των απλών ΕΑΦΔΣΣ, ούτε των ΦΗΜΑΣ εστίασης.

• Δεν υπάρχει ρύθμιση για την εστίαση σχετικά με το τι θα ισχύσει. Η αναφορά σε τραπεζοκαθίσματα περιλαμβάνει πολλές και διάφορες επιχειρήσεις εστίασης (καφέ με κρύο πιάτο κλπ).

• Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης με ΦΤΜ αν πρέπει από 01/07/2024 να αναβαθμιστούν σε ΦΗΜΑΣ θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να συνδέσουν και τις ΦΤΜ με τα POS για το διάστημα από 1/3/2024 έως 30/6/2024 ; Εάν ναι αυτό συνεπάγεται διπλό κόστος για την ίδια υποχρέωση.

• Τα μηνύματα από τις τεχνικές επιχειρήσεις (πχ πάροχους, τεχνικούς ταμειακών μηχανών κλπ) είναι ότι δεν υπάρχει κινητικότητα τόσο στην αναβάθμιση των ΦΤΜ και πολύ περισσότερο στην διασύνδεση που για να υλοποιηθεί χρειάζεται ραντεβού με τεχνικό ή απομάκρυνση της ΦΤΜ στον τεχνικό με σεβαστό κόστος σε χρήμα και εργατοώρες.

• Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν ΦΗΜΑΣ ούτε για αντικατάσταση των απλών ΕΑΦΔΣΣ ούτε των ΦΗΜΑΣ εστίασης και η τελευταία προθεσμία αναφέρεται στις 29/2/2024 για απόσυρση και από 01/03/2024 για έκδοση ΦΗΜΑΣ.

• Δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εγκρίσεις για τα voucher του 3ου κύκλου, ενώ περιμένουμε και τον 4ο κύκλο που πρέπει να περιλαμβάνει και τα all in one συστήματα.

Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε το Υπουργείο Οικονομικών να βρει μια βιώσιμη λύση για τις επιχειρήσεις του κλάδου και σε κάθε περίπτωση να μην ισχύσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα που είναι προς ψήφιση στην Βουλή.

https://www.poese.gr/blog/posts/diasyndesi-tameiakon-mixanon-me-pos?fbclid=IwAR0UuL-kHoVPlPGyFVhUUWyaY2pXFSvpdmBo6FQfHHLRwiXn6W8QbMSDBQ4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required