4 Μαρ 2024

8 Μαρτίου - Συμβολική κίνηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ημέρα της Γυναίκας

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς", με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, θα προχωρήσουν σε μια συμβολική κίνηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ειδικότερα, μέλη του Καπετάν Λαχανά καθώς και εργαζόμενοι του Δήμου Ανατολικής Σάμου (ως εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου), την Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 10 το πρωί, ξεκινώντας από την πλατεία Πυθαγόρα, θα τοποθετήσουν σε δέντρα της παραλιακής οδού της πόλης της Σάμου χρωματιστές κορδέλες, με το θηλυκό σύμβολο, επιχειρώντας να διακηρύξουν το πολιτικό περιεχόμενο της ημέρας αυτής και τις διαχρονικές και δυστυχώς επίκαιρες απαιτήσεις του. Στην εκδήλωση καλούνται να συμμετέχουν και όσοι εθελοντές επιθυμούν.

Να σημειωθεί ότι το 1977 τα Ηνωμένα Έθνη θεσμοθέτησαν και επισήμως την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Παρ`ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ισότητα των φύλων τις τελευταίες δεκαετίες, το χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει σε όλους τους χώρους όπως και στην αγορά εργασίας, καθώς οι γυναίκες συνεχίζουν να υπερεκπροσωπούνται στους χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς και να υποεκπροσωπούνται στις θέσεις λήψης αποφάσεων.

Επίσης, παρ` ότι οι γυναίκες αποτελούν λίγο παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, η εκπροσώπηση και η εξουσία που διαθέτουν στην πολιτική σκηνή είναι σαφώς μικρότερη από αυτή των ανδρών.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε πριν από δύο χρόνια, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια στη χώρα μας ήταν μόνο 7% ενώ μετά την πανδημία μία στις 4 γυναίκες σκέφτεται να εγκαταλείψει την εργασία της.

Εν τω μεταξύ, σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε έκθεση σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του «Κέντρου Διοτίμα»:

29,6% έχει υποστεί σωματική βία

18,1% έχει υποστεί σεξουαλική βία

36,5% έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία

40,42% έχει υποστεί ψυχολογική βία (η πιο συχνή μορφή βίας που υφίστανται οι γυναίκες)

26,1% έχει βιώσει κάποια μορφή stalking (εσκεμμένη επαναλαμβανόμενη απειλητική συμπεριφορά εναντίον τους).

Όλα τα παραπάνω είναι μερικές μόνο όψεις του θέματος της ισότητας των δύο φύλλων που ωστόσο απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και λήψη πρωτοβουλιών τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου με αφορμή την συμβολική δράση δήλωσε: «Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας είναι μια ευκαιρία στοχασμού και προβληματισμού πάνω τόσο στα κεκτημένα για την ισότητα των δύο φύλλων όσο και στα ζητούμενα που παραμένουν πολλά και επείγοντα. Η αντιμετώπιση των στερεοτύπων, η εξάλειψη φαινομένων ανισότητας και κυρίως βίας κατά των γυναικών αποτελεί προτεραιότητα για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όχι στα πλαίσια προσχηματικών ευχολογίων αλλά με δράσεις και στοχεύσεις συγκεκριμένες. Η δράση με τη συνεργασία του Καπετάν Λαχανά αλλά και γυναικών από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου μας, αποτελεί μια συμβολική όσο και σημαντική υπενθύμιση της ανάγκης αυτής».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required