12 Μαρ 2024

Συνάντηση γ.γ. Ωδείων & Μουσικών Σχολών Ελλάδας με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Πέτρος Παριανός
Την Πέμπτη, 7 Μαρτίου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλης Σπανάκης, δέχτηκε στο γραφείο του τον γενικό γραμματέα Ωδείων και Μουσικών Σχολών Ελλάδας, κ. Πέτρο Παριανό. Παρόντες στη συνάντηση ήταν οκ. Θεόδωρος Τρυποσκούφης, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού και ο συνεργάτης του κ. Πέτρος Τσουκαλάς.

Η συζήτηση είχε δύο θέματα: α) Σχεδιαζόμενη εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και β) υποχρεωτική ασφάλιση συγγενών στις ατομικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Β. Σπανάκης ανέφερε ότι έχει έλθει στη Σάμο με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και κατενθουσιάστηκε με τη φιλοξενία των Σαμιωτών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι βρέθηκε σε γεύμα στην πλατεία Μυτηληνιών όπου απόλαυσε τα εδέσματα και το Σαμιώτικο κρασί.

Αριστερά ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Αφάλισης Β. Σπανάκης
με τον Π. Παριανό, στη διάρκεια της συνάντησής τους

Στη συνέχεια ο κ. Παριανός ανέφερε ότι τα Ωδεία και οι Μουσικές Σχολές είναι χώροι πολιτιστικής εκπαίδευσης και πολιτισμού. Οι περισσότερες από αυτές είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και λειτουργούν με απογευματινό ωράριο τις καθημερινές και ελεύθερο ωράριο το Σάββατο. Από τα 786 Ωδεία και Μουσικές Σχολές, το διδακτικό προσωπικό τους στη συντριπτική πλειοψηφία, εργάζεται με ωράριο μερικής απασχόλησης καθώς τα μαθήματα όλων των μουσικών οργάνων διδάσκονται ατομικά και εβδομαδιαία. Οι λόγοι δυσκολίας τήρησης του ωραρίου και κατά συνέπεια εφαρμογής της κάρτας εργασίας είναι οι εξής:

α) Λειτουργούν καθημερινά κυρίως απογευματινές ώρες με αποτέλεσμα να έχουν δυσκολία που μεγαλώνει μετά τις 5μμ στην άμεση ενημέρωση του συστήματος, διότι αυτές τις ώρες δεν λειτουργούν τα γραφεία των λογιστών.

β) Οι σπουδαστές συχνά ακυρώνουν μαθήματα έως και λίγα λεπτά μετά την καθορισμένη έναρξη του μαθήματος και ζητούν αναπλήρωση άλλη μέρα.

γ) Οι σπουδαστές συχνά αναγκάζουν το διδάσκοντα να αλλάξει το ωράριο λόγω καθυστερημένης άφιξής τους, αφού το μάθημα είναι ατομικό.

δ) Οι διδάσκοντες συχνά παραμένουν στο χώρο για να μελετήσουν και για να κάνουν πρόβες με συναδέλφους, πριν ή μετά τη διδασκαλία.

Συνεχίζοντας ο γενικός γραμματέας Ωδείων και Μουσικών Σχολών Ελλάδας, κ. Π. Παριανός, στο 2ο θέμα, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο νόμο, τόνισε ότι οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να μην ασφαλίσουν καθόλου τους συγγενείς εξ αίματος Α΄ και Β΄ βαθμού ή αν τους ασφαλίσουν, τηρώντας τις προβλεπόμενες νομοθετικές διατυπώσεις, να είναι υπό το καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Μοναδική εξαίρεση, για να δεχθεί το ΙΚΑ λιγότερες ημέρες ασφάλισης για τα εν λόγω πρόσωπα, είναι να έχει μεσολαβήσει ασθένεια, στράτευση, απουσία στο εξωτερικό, φυλάκιση κ.λπ.

Ο κ. Παριανός ζητά να προστεθεί στις παραπάνω εξαιρέσεις ο κλάδος των Ωδείων και Μουσικών Σχολών (Πολιτιστική Εκπαίδευση -ΚΑΔ 8552), λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης του εργασιακού μας καθεστώτος.

Ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Σπανάκης, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, έδειξε κατανόηση στα επιχειρήματα που ανέπτυξε ο κ. Παριανός για αυτά τα δύο θέματα και έδωσε οδηγίες στους συνεργάτες του να αναζητηθούν λύσεις.Υποσχέθηκε δε να διαβιβάσει γραπτώς τα αιτήματα αυτά στη Διεύθυνση Ατομικών και Συλλογικών Συμβάσεων και δη στον διευθυντή, κ. Αγραπίδη, για τη διευθέτηση.

Ο υφυπουργός Εργασίας και ο γενικός γραμματέας Ωδείων και Μουσικών Σχολών υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο και για άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required