1 Απρ 2024

«Έφυγε» ο Δάσκαλος Γιώργος Κ. Αγγελινάρας (1934-2024)

«Έφυγε» από κοντά μας σήμερα Τρίτη, 1η Απριλίου, σε ηλικία 90 ετών, ο καθηγητής φιλόλογος, μουσικοδιδάσκαλος και συγγραφέας, Γιώργος Κ. Αγγελινάρας. Η Σάμος έχασε έναν από τους κορυφαίους ανθρώπους των Γραμμάτων. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Τετάρτη, 3 Απριλίου, στις 4 μ.μ., στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου πόλεως Σάμου.

Ο Γιώργος Κ. Αγγελινάρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Σάμου το 1934. Μαθητής Δημοτικού έζησε την κατοχή από τους Ιταλούς και γνώρισε την προσφυγιά στη Μέση Ανατολή όπου κατέφυγε με την οικογένειά του πριν η Σάμος καταληφθεί από τους Γερμανούς. Μετά την απελευθέρωση φοίτησε στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και εν συνεχεία σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Κλασικό Φιλολογικό τμήμα. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. Διδάχτηκε τη βυζαντινή μουσική από τους μουσικοδιδασκάλους πρωτοψάλτες Εμμανουήλ Βαμβουδάκη και Αντώνιο Σύρκα. Ήταν πτυχιούχος του Ωδείου Αθηνών.

Μετά τη θητεία του στο ναυτικό υπηρέτησε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1962-1995) ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, διευθυντής λυκείου και αναπληρωτής διευθυντής Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Αθηνών. Μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στο γενέθλιο τόπο του τη Σάμο, όπου έζησε και προσέφερε αφειδώλευτα τις γνώσεις του αρθρογραφώντας στον τοπικό τύπο (συνεργάτης του «Σαμιακού Βήματος» για δεκαετίες), συμμετέχοντας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και διευθύνοντας χορούς ψαλτών ή χορωδίες μαθητών βυζαντινής μουσικής. 


Επί σειρά ετών διετέλεσε κατηχητής, καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Εξυπηρέτησε επί δεκαετίες τα ιεροψαλτικά αναλόγια της Σάμου προθύμως και όλως αφιλοκερδώς.

Συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε πολλές μουσικολογικές συνάξεις στην Αθήνα και στη Σάμο. Ήταν αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σάμου.

Υπήρξε κατά διαστήματα έκτακτος συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δημοσίευσε δοκίμια και μελέτες για την εκπαίδευση, τη γλώσσα, την αρχαία ελληνική γραμματεία, τη νεοελληνική λογοτεχνία, καθώς και μουσικολογικά βιβλία για την ψαλτική τέχνη. Αρκετές από τις μελέτες και άρθρα του για τη λογοτεχνία και τα εικαστικά έχουν εκδοθεί σε συγκεντρωτικούς τόμους. Ακαταπόνητος εργάτης του πνεύματος συνέχισε να δημοσιεύει, μέχρι πρόσφατα, άρθρα και μελετήματα σε εφημερίδες και περιοδικά.

Είχε παρασημοφορηθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Αθηναίων, την Ακαδημία Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών, το Δήμο Σαμίων, την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την 79 ΑΔΤΕ. Επίσης είχε τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οφίκιο του άρχοντος μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

1. Βιβλιογραφία των εμμέτρων νεοελληνικών μεταφράσεων της Αρχαίας Ελληνικής Ποιήσεως, ΕΚΠΑ, Αθήνα 1979 (με τον Γεώργιο Ν. Οικονόμου)

2. Το μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας στη Σάμο (στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα)

3. Σχέσεις μουσικής και παιδείας κατά Πλάτωνα και Αριστοτέλη

4. Συνέχεια και ομοιογένεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης

5. Θρασύβουλος Στανίτσας, άρχων πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Κουλτούρα, Αθήνα 1991

6. Αφιέρωμα στον πρωτοψάλτη Γεώργιο Αντωνίου Σύρκα

7. Η ψαλτική παράδοση της Σάμου

8. Η γονιμότητα του πρωτοτύπου και η ακαρπία της διασκευής

9.
Το εκφωνητικό σύστημα των λειτουργικών κειμένων

10. Βυζαντινή μουσική και νεοελληνική πεζογραφία

11. Η ψαλτική παράδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

12. Η εκθαμβωτική ακμή της βυζαντινής μελουργίας

13. Έκφρασις της Ψαλτικής Τέχνης, Άθως (Σταμούλη Α. Ε.) Αθήνα 2009

14. Η θεία λειτουργία, Εν Σάμω 2013

15. Φιλολογικά Γυμνάσματα Ένα φαντασία και λόγω, Απόπλους, Αθήνα 2020

16. Ιωάννου Κουκούλη Στοιχειώδης θεωρία της Εκκλησιαστικής Μουσικής. Εσπερινός της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Ταχύρρυθμη διδασκαλία του γραφικού συστήματος της Βυζαντινής Παρασημαντικής, Σάμος 2020

17. Μουσικόν Απάνθισμα Περιέχον τα Ιδιόμελα και τα Δοξαστικά του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου έτι δε και άλλα συναφή Μελωδήματα, Σάμος 2020

18. Σαμιακά Ανάλεκτα, Απόπλους Σάμος 2023.

19. Μουσικόν Εκλόγιον Στιχηραρίου, Σάμος 2023

20. Έκφρασις Ψαλτικής Τέχνης, τόμ. Β΄, Άθως 2024

Πηγή: Περιοδικό «Απόπλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required