18 Απρ 2024

Μανόλης Κάρλας: «Στο περίμενε ακόμα η Αιμοδυναμική Μονάδα του Νοσοκομείου Σάμου»

Ο ιατρός, παθολόγος-διαβητολόγος, συνταξιούχος διευθυντής του ΕΣΥ, Μανόλης Κάρλας, σχολιάζει την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στο να δημιουργηθεί Αιμοδυναμική μονάδα στο Νοσοκομείο Σάμου.

«Με βάση την κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Γ2α/24258 που υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη, στις 23 Δεκεμβρίου 2021, εντάχθηκε στον Οργανισμό λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, συγκεκριμένα στον Παθολογικό Τομέα και στα πλαίσια του καρδιολογικού τμήματος, μία Μονάδα Αιμοδυναμικού (Μονάδα Εμφραγμάτων και αγγειοπλαστικής).

Από τότε έχουν περάσει δυόμισι περίπου χρόνια αλλά, δυστυχώς, η Αιμοδυναμική Μονάδα του Νοσοκομείου μας είναι ακόμα στα χαρτιά.

Μας έχουν μείνει μόνο οι τότε και οι κατά καιρούς στοχευμένες θριαμβολογίες και μεγαλοστομίες για το εν λόγω επίτευγμα των εκάστοτε διευθυντικών στελεχών του Νοσοκομείου μας, των επιχώριων κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και βέβαια και του ίδιου του βουλευτή του Νομού μας καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Και ενώ αυτά τα θλιβερά και απογοητευτικά διαδραματίζονται στη Σάμο οι Αιμοδυναμικές Μονάδες σε Χίο και Λέσβο λειτουργούν ικανοποιητικά, αυτόνομα ή και με κεντρική υποστήριξη και, σε κάθε περίπτωση, παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα, σώζοντας ζωές. 

Μανόλης Νικ. Κάρλας

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία η λειτουργία της Αιμοδυναμικής Μονάδας του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης συνέβαλε στο να καταγραφούν τα έτη 2022 και 2023 στη Λέσβο 150 θάνατοι λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία και ειδικότερα κατά 70% στο Δήμο Μυτιλήνης και κατά 30% στο Δήμο Δυτικής Λέσβου..

Αυτά ανακοινώθηκαν μόλις προχθές, 16 Απριλίου 2024, σε ιατρική ημερίδα με θέμα τη στεφανιαία νόσο , την πρόληψη και την αντιμετώπιση της που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής με ομιλητή τον κ. Αναστάσιο Μίλκα, αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού και επεμβατικό καρδιολόγο.

Αντίθετα σε μας η απραξία έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της και η κυβερνητική αβελτηρία προσεγγίζει πλέον την Ύβρη.

Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να ενημερώσει το Λαό των νησιών του Νομού μας αν η ίδρυση και λειτουργία Αιμοδυναμικής Μονάδας στο Νοσοκομείο της Σάμου αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα με υπουργική υπογραφή ή προγραμματική της δέσμευση που, άμεσα, πρόκειται να υλοποιηθεί.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Παθολόγος-Διαβητολόγος MD,PhD
σ. Διευθυντής ΕΣΥ
Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου (2003-2010)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required