4 Απρ 2024

Παρουσίαση πρότασης χαρακτηρισμού του Αναματόμελου Ικαρίας ως προϊόν Π.Ο.Π.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου/Αντιπεριφέρεια Πρωτογενούς Τομέα στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που έχει συνάψει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα παρουσιάσει το Σάββατο, 6 Απριλίου, στις 19:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας, την πρόταση που κατατέθηκε στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταστεί το μέλι Άναμα της Ικαρίας προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)

Το είδος αυτό μελιού αποτελεί στοιχείο της διατροφής των κατοίκων του νησιού και θεωρείται από πολλούς ότι συμβάλει στην μακροζωία τους. Ξεχωρίζει από τα μέλια του άλλων ανθοφοριών καθώς διακρίνεται από το σκούρο καστανό του χρώμα και την έντονη γεύση του. Οι βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με την ιδιαιτερότητα αυτού του μελιού είναι πολλές καθώς και τα άρθρα σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και το διαδίκτυο που συστήνουν στου επισκέπτες να το δοκιμάσουν με κάθε ευκαιρία επίσκεψης στο νησί της Ικαρίας.

Για τις ανάγκες της πρότασης που κατατέθηκε έγινε λεπτομερής εθνολαογρφική έρευνα για την καταγραφή της ιστορίας του, του δεσμού του με την Ικρία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθώς και καταγραφή των στοιχείων που χαρακτηρίζουν τον τρόπο και τόπο παρασκευής του .

Ο χαρακτηρισμός του Αναματόμελου Ικαρίας ως προϊόν Π.Ο.Π. καθιστά αποκλειστική την παραγωγή του στο νησί της Ικαρίας, προσδίδει στο προϊόν «ταυτότητα» συνδέοντας την ιστορία, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας και την μακροβιότητα τους με την κατανάλωσή του. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η απόκτηση συγκριτικού πλεονεκτήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα ήδη μελιού βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τους παραγωγούς της Ικαρίας να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές πώλησης, αύξηση του μεριδίου αγοράς (επίτευξη περισσότερων μακροχρόνιων συνεργασιών με μεταπωλητές, τουριστικές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.λ.π.) δημιουργώντας έτσι μοχλό ανάπτυξης για την μελισσοκομία στην Ικαρία αλλά και για την οικονομία του νησιού.

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Αντωνέλη Αναστασία και ο Έπαρχος Ικαρίας κ Μαρκάκης Κωνσταντίνος σας προσκαλούν εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής στην παρουσίαση της Πρότασης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου / Αντιπεριφέρειας Πρωτογενούς Τομέα για την ανάδειξη του μελιού Άναμα Ικαρίας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) που θα γίνει το Σάββατο 6 Απριλίου στις 19.00 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Στην παρουσίαση θα παρευρεθεί ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χαρουτουνιάν Σέρκος για την παρουσίαση της πρότασης και για να απαντήσει στα ερωτήματα τον φορέων.

Με εκτίμηση,

Η Αντιπεριφερειάρχης                         Ο Έπαρχος Ικαρίας
Πρωτογενούς Τομέα

Αναστασία Αντωνέλη                      Κωνσταντίνος Μαρκάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required