4 Μαΐ 2024

Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου - Δημόσια έκκληση προς αρμόδιους φορείς για εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης κροτίδων, βεγγαλικών κ.λπ.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου κάνει δημόσια έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή του νόμου, που απαγορεύει την καύση κροτίδων, πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών και εκρηκτικών. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου.


«Έθιμο ή βαρβαρότητα

Πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου για άλλη μια φορά είναι αναγκασμένο να προβεί σε δημόσια παρέμβαση/παράκληση, σε όλους τους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή του νόμου, που απαγορεύει την καύση κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.

Ο σεβασμός των παραδόσεων και των εθίμων καθώς και η διατήρησή τους αποτελεί κανόνα για όλους μας, αρκεί να τηρούνται τα πλαίσια του νόμου και του μέτρου. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε δεν είναι η κατάργηση της παράδοσης μας, αλλά το ότι πρέπει να προσαρμόσουμε λίγο διαφορετικά τους εορτασμούς μας προκειμένου να προστατευτούν, άνθρωποι, φύση και ζώα.


Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες που προκύπτουν από την αλόγιστη και υπερβολική χρήση βεγγαλικών, εκρηκτικών, κροτίδων κ.τ.λ., όπως:

Όταν πετάς πυροτεχνήματα στον αστικό ιστό σημαίνει ότι γίνονται κοινωνοί οι γείτονες σου, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ηλικιωμένοι, παιδιά, ενώ σε πολλά σπίτια ζουν κατοικίδια (και στους δρόμους αδέσποτα) που μπορεί να υποστούν έμφραγμα (από το φόβο) στο άκουσμα των αιφνίδιων, επαναλαμβανόμενων δυνατών ήχων. Μετά από έρευνα του Μαρτίνο Γκαίτλιχ, διαπιστώθηκε ότι η χρήση κροτίδων για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδων πτηνών. «Εκατοντάδες πτηνά βρέθηκαν νεκρά σε γειτονιά της Ρώμης, έπειτα από συνεχή ρίψη πυροτεχνημάτων». Τα πτηνά αποκτούν ταχυκαρδία που μπορεί να τους οδηγήσει και στο θάνατο.

(Τα πυροτεχνήματα φτάνουν στην εκπομπή ήχων έως 190 ντεσιμπέλ. Ορισμένα αεροπλάνα είναι στα 100 ντεσιμπέλ και ο πυροβολισμός στα 140. Σε κάθε περίπτωση, πάνω από τα 80 ντεσιμπέλ προκαλείται ζημιά στο ανθρώπινο αυτί. Οι μεγαλύτερες εντάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εμβοές και απώλεια ακοής -με τους σκύλους να κινδυνεύουν με μη αναστρέψιμη απώλεια.


Προβλήματα (σε ανθρώπους και ζώα) μπορούν να προκαλέσουν οι σπινθήρες, οι φλόγες και οι αναθυμιάσεις.

Μελέτες αναφέρουν ότι η έκρηξη πυροτεχνημάτων απελευθερώνει επιβλαβή σωματίδια-κάποια εκ των οποίων είναι τοξικά και μπορούν να επιδεινώσουν υπάρχουσες ασθένειες, όπως και να προκαλέσουν νέες).


Η απρόσεκτη χρήση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές, θανατηφόρα ατυχήματα και ακρωτηριασμούς.

Τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα. Η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Είναι άδικο η χαρά κάποιων να γίνεται δυστυχία κάποιων άλλων.

Ας φροντίσουμε να χαρούμε όλοι με ασφάλεια την ομορφιά του Πάσχα το οποίο μεταφέρει το πανάρχαιο μήνυμα του κύκλου της Φύσης και της ανθρώπινης ζωής, τη νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Ευχόμαστε σε όλους Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση!

Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required