15 Ιουν 2024

Σάββατο, 15 Ιουνίου - Εγκαίνια έκθεσης στο Πυθαγόρειο για τα 200 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σάμου

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ιστορική ναυμαχία της Σάμου (1824-2024), ο Σύλλογος Πυθαγορείου “Ο Λυκούργος” σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13, Αθήνα) διοργανώνουν την έκθεση: «Ότι επιμένει διά την Σάμον ο εχθρός δεν είναι αμφιβολία. Πορεία προς την ανεξαρτησία».

Η έκθεση που είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Σάμου, θα παρουσιαστεί στο Art Space Pythagorion και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στη Σάμο προς τιμήν της επετείου. 

Σχεδιάσματα επαναστατικών σημαιών της Σάμου. 

Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ-ΕΙΜΤα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 15 Ιουνίου, στις 19:30, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουλίου. Κατά την εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν:

- ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος», Ανδρέας Αξιώτης

- ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου

- η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαρία Κονδύλη-Πανουράκη

Για την έκθεση θα μιλήσει ο επιμελητής της και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Γιώργος Νικολάου.

Ο Υδραίος ναυμάχος Γεώργιος Σαχτούρης πυρπολεί τον εχθρικό στόλο στη Σάμο τον Αύγουστο του 1824 (λιθογραφία του Peter von Hess, Μόναχο, 1852) Συλλογή ΕΙΜ

Μέσα από αυθεντικά τεκμήρια, αναπαραγωγές και οπτικοακουστικό υλικό από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει το ελληνικό ναυτικό και την καθοριστική του συμβολή στην απώθηση κάθε απόπειρας εισβολής στη Σάμο κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Η ανάγκη προστασίας του νησιού, ως τελευταίου προπύργιου της Επανάστασης στο Ανατολικό Αιγαίο μετά τις καταστροφές της Χίου, της Κάσου και των Ψαρών, αποτυπώνεται στον τίτλο της έκθεσης ο οποίος περιέχει φράση από επιστολή του Ανδρέα Μιαούλη προς τους τους προκρίτους της Ύδρας στις 26 Σεπτεμβρίου 1826. 

Σκούφος του Λυκούργου Λογοθέτη. Συλλογή ΕΙΜ


Η έκθεση ξεκινά με έναν χάρτη που παρουσιάζει την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση στις αρχές του 19ου αι. και αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη περιγράφει περιληπτικά τις συνθήκες στα οθωμανικά Βαλκάνια και την πολυεπίπεδη προετοιμασία του Γένους για τον ξεσηκωμό (πνευματική, πολιτική, στρατιωτική), η δεύτερη επιχειρεί να αναδείξει τη δράση του ελληνικού στόλου και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην επιτυχημένη έκβαση της Επανάστασης, ενώ η τρίτη, αφιερωμένη αποκλειστικά στη Σάμο, σκιαγραφεί τη διαδρομή του νησιού σε όλο τον 19ο αι., από τις πολιτικές ζυμώσεις την πρώτη δεκαετία και τη συμμετοχή του στον Αγώνα, μέχρι το καθεστώς της αυτόνομης ηγεμονίας και την ένωσή του με την Ελλάδα το 1912.

Η σημαία της Ηγεμονίας της Σάμου (1833-1912). Συλλογή ΕΙΜ

Ο Αλέξανδρος Μαυρογένης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως Ηγεμόνας της Σάμου. Συλλογή ΕΙΜ

 

Art Space Pythagorion, Πυθαγόρειο 83103, Σάμος

Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 20:00 - 23:00

Είσοδος ελεύθερη

Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τα πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης που συνεδρίασε στις 11 Νοεμβρίου 1912 και ψήφισε την ένωση της Σάμου με το Ελεύθερο Ελληνικό Βασίλειο. Λιμένι Βαθέος Σάμου, 14 Νοεμβρίου 1912. Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ-ΕΙΜ


Οι Σαμιώτες επαναστάτες μετά την υπογραφή της ανακωχής στο μοναστήρι της Αγίας Ζώνης στη Βλαμαρή. Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ-ΕΙΜ

 

Η είσοδος του Θεμιστοκλή Σοφούλη στη Μητρόπολη επικεφαλής των επαναστατών, μετά την αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων (Σεπτέμβριος 1912). Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ-ΕΙΜ

 

Τρισδιάστατη αναπαραγωγή μολυβένιου ομοιώματος, που αποδίδει αγωνιστή με τη σημαία της Σάμου την οποία ύψωσε ο Λυκούργος Λογοθέτης στο Καρλόβασι στις 8 Μαΐου 1821. Το ομοίωμα ανήκει στη Συλλογή του ΕΙΜΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required