8 Ιουν 2024

Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζουμε

Την Κυριακή, 9 Ιουνίου, καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές 2024, με την ψηφοφορία να διεξάγεται φέτος τόσο σε εκλογικά τμήματα όσο και μέσω της επιστολικής ψήφου.

Συγκεκριμένα, για τους Ελληνες πολίτες ή πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ψηφίζουν στην Ελλάδα, το εκλογικό τμήμα καθορίζεται με βάση τη διεύθυνση κατοικίας. Για να βρείτε το εκλογικό σας τμήμα θα πρέπει να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και θα μείνουν ανοιχτές για να προσέλθουν οι πολίτες, για 12 ώρες, μέχρι να κλείσουν τελικά στις 19:00. Το ίδιο ισχύει σε όλη τη χώρα.

Με ποια έγγραφα μπορώ να ψηφίσω

Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι υποχρεωτικό να φέρουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών;

Στις ευρωεκλογές 2024 στηνΕλλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) και είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζει κάθε Έλληνας πολίτης ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required