11 Ιουν 2024

Οδηγίες για καύσωνα από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου καλεί τους πολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις ημέρες και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, συνιστάται στους πολίτες:

· Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

· Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

· Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

· Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

· Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

· Ηλικιωμένοι

· μωρά και μικρά παιδιά

· έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

· άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

· άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

· άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

· άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

· άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνιανοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Σε περίπτωση ανάγκης έχουν τεθεί σε επιφυλακή υπάλληλοι της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας και της Πολίτικης Προστασίας του δήμου ώστε να προσφερθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. Επίσης στις τοπικές κοινότητες του Δήμου, όποιος δημότης έχει ανάγκη μπορεί να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Κοινότητάς του.

Για την προστασία των δημοτών από τον καύσωνα θα διατεθούν, εφόσον παραστεί ανάγκη, οι αίθουσες του Δημοτικού Συμβουλίου στην πλατεία Πυθαγόρα και του Δημαρχιακού κτιρίου στο Πυθαγόρειο καθώς και τα κτίρια των Κοινοτήτων.

Παρακαλούμε σε περίπτωση ανάγκης όπως απευθυνθείτε στα τηλέφωνα:

Για την Δημοτική Ενότητα Βαθέος:

Αντιδήμαρχος κ. Αντώνιος Καραμηνάς τηλ.: 6948.586564

Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων κ. Κυριάκος Ζαχαράκης 6988.080715.

Για την Δημοτική ενότητα Πυθαγορείου:

Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κυριαζής τηλ.: 6948.586564

Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Στεφανής τηλ.: 6944.569625

Από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required