22 Ιουν 2024

Προβλήματα χωρίς λύσεις στο Νοσοκομείο Σάμου - Ανακοινώσεις Συλλόγου Εργαζομένων και Ε.Ν.Ι.Σ.

Με ανακοινώσεις τους, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου (Ε.Ν.Ι.Σ.), αναφέρονται στη λειτουργία της ΜΕΘ Σάμου, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, για τα οποία δεν έχουν υπάρξει λύσεις μέχρι σήμερα, υποβαθμίζοντας συνεχώς το χώρο της Υγείας στο νησί.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταδικάζει για πολλοστή φορά τις πολιτικές που υποβαθμίζουν, διαλύουν και εμπορευματοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας. Το νοσοκομείο της Σάμου συνεχώς υποβαθμίζεται και υποστελεχώνεται με αποτέλεσμα πολλές ειδικότητες να μην υπάρχουν καθόλου εδώ και χρόνια και άλλες που υπάρχουν να λειτουργούν στα τμήματα και στις μονάδες με ελάχιστο προσωπικό ιατρικό και μη. Οι εργαζόμενοι καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες δουλεύοντας συνεχώς χωρίς να μπορούν να λάβουν κανονική άδεια έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.


Συνέπεια όλων αυτών είναι να λειτουργεί το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών χωρίς γιατρούς του τμήματος, να κλείνει η Μονάδα Εντατικής θεραπείας, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δε μπορεί να δεχτεί άλλους ασθενείς λόγο έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού ενώ στο τομέα της καθαριότητας από 16 εργαζόμενους έχουν μείνει μόνο 6 εργαζόμενοι με ότι αυτό συνεπάγεται. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες εστίασης, τραπεζοκόμες, πλυντήρια και τηλεφωνείο.

Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, το υπουργείο υγείας να σταματήσουν να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές των πολιτών και να τους θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο.

Απαιτούμε να προκηρυχθούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών και λοιπού προσωπικού που προβλέπονται στον οργανισμό του νοσοκομείου.


Να δοθούν από την κυβέρνηση γενναία κίνητρα όπως: μόνιμες θέσεις εργασίας, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και με γρήγορες διαδικασίες να καλυφθούν όλα τα κενά για να λειτουργεί το νοσοκομείο προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα

Για το Δ.Σ


Ε.Ν.Ι.Σ. - ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΑΜΟΥ

Σάμος, 21/06/24

Ανακοίνωση


Με αισιοδοξία ακούσαμε την θετική εξέλιξη της διαδικασίας απόκτησης μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο Σάμου: από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που είχε ανακοινωθεί ότι θα ενταχθεί τον Ιανουάριο του 2024 ώστε να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που διέπουν τις προμήθειες του δημοσίου, τελικά θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να παρακαμφθεί η χρονοβόρα διαδικασία του ΕΣΠΑ. Επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενταχθεί και η διαδικασία δημιουργίας αιμοδυναμικού εργαστηρίου.


Ωστόσο, τα προβλήματα στελέχωσης, και όχι μόνο, του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου εξακολουθούν να υφίστανται. Ενδεικτικά:

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εξακολουθεί να μην υπηρετεί κανένας μόνιμος ή επικουρικός ιατρός. Ενημερωθήκαμε προφορικά ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου αιτήθηκε εγγράφως από την 2η ΥΠΕ την προκήρυξη των 4 θέσεων ιατρών για το ΤΕΠ που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, αλλά δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το αν οι θέσεις αυτές τελικά θα προκηρυχθούν.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου μας, τα προβλήματα στελέχωσης πλέον καθιστούν την λειτουργία της μη βιώσιμη, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση του Διευθυντή της ΜΕΘ, καθώς παραμένει στην χειρότερη των περιπτώσεων με έναν μόνο ιατρό από τις 11 Αυγούστου του 2024, και στην καλύτερη με έναν μόνιμο και έναν ιατρό με δελτίο παροχής υπηρεσιών για 10 ημέρες.


Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, υπηρετούν μόνο 2 ιατροί, οι οποίοι πραγματοποιούν 15 ως 16 εφημερίες έκαστος.

Στο Χειρουργικό και Ορθοπαιδικό Τμήμα οι ιατροί επίσης υπερεφημερεύουν εκτός του νόμιμου ορίου ώστε να συνεχιστεί η 24ωρη εφημεριακή κάλυψη, η λειτουργία των τακτικών ιατρείων, τα τακτικά και τα επείγοντα χειρουργεία. (10-11 εφημερίες έκαστος).

Το Παιδιατρικό Τμήμα, παρά την πρόσφατη πρόσληψη μίας παιδιάτρου, συνεχίζει να λειτουργεί και αυτό με υπερεφημέρευση. Επίσης η εδώ και χρόνια αποσπασμένη παιδίατρος του ΚΕΦΙΑΠ κατέθεσε αίτηση παραίτησης, όπως φαίνεται και σε πρόσφατες δημοσιεύσεις. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) της Σάμου καλύπτει τα οξέα και χρόνια περιστατικά όλου του νομού, αλλά και γειτονικών νησιών. Ήδη ο φόρτος εργασίας των 2 ψυχιάτρων που υπηρετούσαν ως τώρα ήταν μεγάλος. Ο ένας εκ των δύο αποχωρεί με νόμιμη μετακίνηση, καθώς παρήλθε 5ετία υπηρέτησης (συν ένας επιπλέον χρόνος λόγω αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών). Η ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας, ωστόσο, τα νησιά της Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών θα εξυπηρετούνται από ένα μόνο ψυχίατρο.


Παράλληλα, 4 ακόμα συνάδελφοι μας διαφόρων ειδικοτήτων έχουν αιτηθεί την νόμιμη μετακίνησή τους, μετά την συμπλήρωση πενταετούς υπηρέτησης σε παραμεθόριο. Υπενθυμίζουμε την επί ετών έλλειψη γαστρεντερολόγου, οφθαλμίατρου και ΩΡΛ από το νοσοκομείο μας.

Για όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά και για διάφορα άλλα, έχουμε ενημερώσει προφορικώς και εγγράφως πολλές φορές τους αρμόδιους φορείς (Διοίκηση Νοσοκομείου, 2η ΥΠΕ κ.α.) Λύση μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί, και όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, η 2η ΥΠΕ δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στα έγγραφά μας. Αντιθέτως, μας έχει ζητηθεί πολλές φορές να «βάλουμε πλάτη» και να κάνουμε υπομονή, ενώ αυτό ήδη γίνεται εδώ και χρόνια, με το καθεστώς υπερεφημέρευσης και το κατά λιγότερο του 50% στελεχωμένου ιατρικά νοσοκομείου. Επίσης, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι έγινε περικοπή των δεδουλευμένων εφημεριών αρκετών ιατρών του Νοσοκομείου τον Μάιο του 2024, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει έστω μια προφορική ενημέρωση για αυτό (όπως έγινε και σε πολλά άλλα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ).

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός για να καταλάβει ότι ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο σε απομακρυσμένη ακριτική περιοχή, για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ειδικά για βαριά επείγοντα περιστατικά, χρειάζεται να είναι επαρκώς στελεχωμένο. Η Ε.Ν.Ι.Σ. θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ι.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required