30 Σεπ 2016

151 άτομα σε Λέσβο & Σάμο την Πέμπτη 29/9 - Εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες στα νησιά

Την καθημερινή επιδείνωση της κατάστασης ως προς το προσφυγικό επιβεβαιώνουν οι αριθμοί που δημοσιοποιεί το αρμόδιο συντονιστικό όργανο καθώς και κρούσματα βίας μεταξύ μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα κέντρα φιλοξενίας καθώς οι διαδικασίες ασύλου ή επαναπροώθησής τους είναι απελπιστικά αργές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, περισσότεροι από 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, από καθώς οι αφίξεις στα παράλια της χώρας μας συνεχίζονται. Ειδικότερα, ακόμα 151 άτομα έφτασαν την Πέμπτη 29/9 στη Λέσβο και τη Σάμο.



Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, με δεδομένο ότι οι καταυλισμοί στα νησιά έχουν προδιαγραφές για τη φιλοξενία 7.450 ανθρώπων, κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σχεδόν 90% πάνω από τη χωρητικότητά τους, κι ενώ τα κρούσματα βίας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, τόσο σε αριθμό όσο και σε σφοδρότητα.

Την ίδια ώρα, προς παγίωση της παραμονής ενός σημαντικού αριθμού δεκάδων χιλιάδων καταγεγραμμένων προσφύγων στην Ελλάδα κινούνται οι Βρυξέλλες όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιοποιώντας χθες σειρά εκθέσεων και εκτιμήσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία στο Προσφυγικό.


Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος που η Ελλάδα έστω και σταδιακά εφαρμόζει τη συμφωνία του Δουβλίνου για παροχή ασύλου, που οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τις χώρες της ΕΕ σταδιακά αυξάνονται, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα του Σέγκεν παραμένουν περιορισμένοι και, τέλος, που η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία σε γενικές γραμμές εφαρμόζεται.
Σημείωσε επίσης ότι αν από τον Δεκέμβριο και μετά κριθεί ότι είναι πλέον από νομικής απόψεως εφικτές οι επιστροφές αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα (σ.σ. σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό), ο αριθμός των επιστροφών θα είναι σε πρώτη φάση περιορισμένος.


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Από τις 20 Μαρτίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έχουν επιστραφεί στη γείτονα χώρα μόλις 578 άτομα.
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι διαψεύδουν σήμερα δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός δέχθηκε επικρίσεις από την γερμανίδα καγκελάριο κατά τη Σύνοδο της Βιέννης.


Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required