16 Μαρ 2020

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ νησιών Αν. Αιγαίου: Έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού τώρα στα νησιά και στα ΚΥΤ προτού να είναι αργά

Nα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προτού να είναι αργά ζητούν οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ νησιών Ανατολικού Αιγαίου, λέγοντας πως η μάχη κατά του κορωνοϊού βρίσκει εντελώς ανέτοιμα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

“Η μάχη κατά του κορωνοϊού βρίσκει εντελώς ανέτοιμα – λόγω του πενταπλασιασμού του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού τους τελευταίους οκτώ μήνες, αλλά και της μη πρόνοιας για ανανέωση συμβάσεων πολλών κρίσιμων ειδικοτήτων – τα Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης των πέντε νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως).

Η κυβέρνηση, αντί να εκβιάζει δια στόματος Μηταράκη τους νησιώτες για να δεχθούν τη δημιουργία των κλειστών δομών, οφείλει σήμερα, που δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα ΚΥΤ, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προτού να είναι πολύ αργά”, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας σε Χίο - Λέσβο - Σάμο - Βόρεια και Νότια Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα προτείνουν:

1) Να ενισχύσει άμεσα με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τα ΚΥΤ και να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών χώρων εξέτασης για τον κορωνοϊό.

2) Να διασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τους εργαζόμενους που ακόμη παραμένουν εν υπηρεσία στα ΚΥΤ, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα (παροχή εξοπλισμού, απολυμάνσεις κλπ).

3) Να προχωρήσει άμεσα σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα, όπως ζητάμε εδώ και μήνες και όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ σε πρόσφατη παρέμβασή της, αλλά και πλήθος διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου εκτός των άλλων να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να μειωθεί και ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα ΚΥΤ.

4) Εκτός όμως από την απαράδεκτη κατάσταση στα ΚΥΤ, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή,
α) Άμεση πρόσληψη σε νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών,
β) Ανανέωση όλων των συμβάσεων για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες,
γ) Ενίσχυση με επαγγελματίες υγείας των ΜΕΘ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας είναι η εμμονή σε χρεοκοπημένες συνταγές και στρατηγικές. Η θωράκιση των ΚΥΤ και των δημόσιων δομών υγείας καθώς και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί μονόδρομο, για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Όλα τα παραπάνω μια υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα, προστατεύοντας έτσι τους κατοίκους των νησιών αλλά και τους πρόσφυγες που διαμένουν στα ΚΥΤ”, τονίζουν οι ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι “κανένας άνθρωπος δεν είναι αναλώσιμος”.1 σχόλιο:

Αγγελος είπε...

Υποκρισία, να ομιλούν οι κυρίως υπεύθυνοι για την κατάντια των νησιών μας.

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required