15 Μαρ 2020

Κορωνοϊός - Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους μετανάστες

Που να φαντάζονταν κάποιος, πριν μερικούς μήνες, ότι θα φτάναμε ως εδώ...  

Μια πανδημία σαν κινηματογραφική ταινία, με πρωτόγνωρα μέτρα παντού, σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, με απαγορεύσεις που θυμίζουν καιρό πολέμου, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ισπανία, με κλείσιμο συνόρων, με ερημωμένες μεγαλουπόλεις που μέχρι χθες έσφυζαν από ζωή, όπως η Ρώμη, το Παρίσι, με χιλιάδες νεκρούς ανά την υφήλιο (άγνωστος ο πραγματικός αριθμός όταν χώρες όπως η γειτονική Τουρκία γράφει στα παλαιά της υποδήματα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δεν ανακοινώνει τους αριθμούς θυμάτων), με χιλιάδες κρούσματα που αυξάνονται ραγδαία σε καθημερινή βάση, με εφιαλτικές προειδοποιήσεις, όπως της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ ότι «μπορεί να μολυνθεί από τον φονικό κορωνοϊό έως και το 60% - 70% του πληθυσμού της χώρας (πρόκειται για τη Γερμανία των 83.000.000 κατοίκων!), με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να «σβήνει» το μέχρι χθες ειρωνικό χαμόγελο από το πρόσωπό του και να πραγματοποιεί ο ίδιος το τεστ για τον ιό.


Παντού; Όχι, σε μια περιοχή, εκεί, στα ανατολικά του Αιγαίου, κάποιοι απολαμβάνουν τα «προνόμια» να μην αποτελούν μέρος όλου αυτού του σκηνικού. Πρόκειται για 42.000 μετανάστες  που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου για τους οποίους δεν ακούστηκε κάποιο σοβαρό μέτρο ώστε να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και να προστατευθεί ο ντόπιος πληθυσμός. 42.000 άνθρωποι «βόμβα» για τον εαυτό τους και τους κατοίκους των νησιών.

Ανυπεράσπιστα στον ιό τα νησιά μας

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν το «ελεύθερο» να προσβληθούν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό «εξευτελίζοντας» καθημερινά όλα τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος. Κλείνουμε σχολεία και επιχειρήσεις για να αποφύγουμε δήθεν συγκεντρώσεις πληθυσμού και την ίδια ώρα χιλιάδες μετανάστες ξεχύνονται στους δρόμους των νησιών, όλες τις ώρες της ημέρας, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

Μήπως να ξανασκεφθεί τη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας ότι «Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη απέναντι στον κορωνοϊό...»; Μήπως μας διαφεύγει κάτι και εδώ που ζούμε, μάλλον, δεν είναι Ελλάδα; Είναι εδώ τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης όπως αρέσκονται συχνά-πυκνά, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, να δηλώνουν οι πολιτικοί-στελέχη της κυβέρνησης, και όχι μόνο; Μήπως αποτελούμε «πειραματόζωα» αφημένα στην τύχη τους;

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διατείνεται ότι έχει εκπονήσει σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας (δηλώσεις του γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνου Λογοθέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ), προκαλώντας θυμηδία σε όσους έχουν άποψη τι γίνεται στα νησιά μας. Είναι άραγε κάποιο σχέδιο ίδιας ποιότητας με αυτό της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος που μετά την 7η Ιουλίου 2019 και τη νίκη της Ν.Δ. άλλαξε ουκ ολίγες φορές;  Ελπίζουμε πως όχι!

Εκτός και αν, όπως και στο μεταναστευτικό, πρέπει να φτάσουμε και εδώ στο «και πέντε» ώστε να καταλάβει η κυβέρνηση πως  στο μείζον ζήτημα κορωνοϊός-μετανάστες, πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε άμεσα μέτρα αποσυμφορώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τα νησιά, επιβάλλοντας περιορισμό κυκλοφορίας στους μετανάστες, παρακολουθώντας συνεχώς, ιατρικά, όσους έρχονται σε επαφή με το ΚΥΤ, ακόμα και στήνοντας πλωτά νοσοκομεία, όπως προβλέπει το σχέδιο «Άρτεμις», σε περιοχές όπου τα κρούσματα θα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως η περίπτωση της Σάμου.

Οι άκαιρες παρεμβάσεις του κ. Μηταράκη

Εν μέσω, λοιπόν, της πρωτοφανούς κρίσης, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού της χώρας, ο υπουργός κ. Νότης Μηταράκης αντί να σιωπήσει και να ενεργήσει για το καλό των νησιών μας επέλεξε να κάνει (κακή) πολιτική απαντώντας στον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, κ. Παντελή Βρουλή, αναφορικά με την ανάγκη περιορισμού της κίνησης μεταναστών στα αστικά κέντρα των νησιών λέγοντας: «Τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις στο θέμα του κορωναϊού και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγεία. Ως προς τη λειτουργία των ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου, σας ενημερώνω ότι δεν υπάρχει διπλή ασφαλής περίμετρος της όλης κατοικημένης περιοχής, ούτε επαρκείς κοινόχρηστοι χώροι για την προσωρινή λειτουργία της δομής ως κλειστής. Προς αποφυγή κινδύνων στη δημόσια τάξη και υγεία, η Κυβέρνηση εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 28/10.02.2020) και το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου Υπουργική Απόφαση 1311 (ΦΕΚ Β΄ 405/11.02.2020) προέβη στην Επίταξη αναγκαίων εκτάσεων για την άμεση κατασκευή κλειστών-ελεγχόμενων κέντρων σε αντικατάσταση υπάρχουσας δομής. Για λόγους που ήδη γνωρίζετε δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων δομών και κατά συνέπεια δεν έχει προχωρήσει η οριστική διακοπή λειτουργίας των υπαρχόντων ανοικτών δομών».

Δηλαδή, ο υπουργός λαμβάνει θέση στο θέμα «τραβώντας το αυτί» στον «κακό μαθητή».

Αντί να μας εξηγήσει ο κ. υπουργός γιατί χρειάστηκε 7 μήνες για να  ανακαλύψει πως υπάρχει όντως δυνατότητα καλύτερης φύλαξης των συνόρων, και αποτροπή, και η δυνατότητα σύλληψης και κράτησης των παράνομα εισερχομένων, που αν έχουν τρυπήσει με μαχαίρι τη βάρκα τους, μπορούν να κατηγορηθούν για πρόκληση ναυαγίων, κάνει και μάθημα στις τοπικές κοινωνίες. Αφού τα αντιληφθήκατε όλα αυτά εκεί στην Αθήνα με τραγική καθυστέρηση με αποτέλεσμα να φτάσει ο πληθυσμός των μεταναστών στα νησιά πάνω από 40.000, τουλάχιστον στο ζήτημα ζωής και θανάτου, όπως είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού, βιαστείτε! Τρέξτε!

Επειδή θέλουμε πολιτικούς προμηθείς και όχι επιμηθείς, πάρτε μέτρα τώρα (!), σήμερα (!), αν όχι χθες, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Ο κορωνοϊός απειλεί ανοιχτά τα νησιά μας, το νησί μας, το νησί σας κ. υπουργέ, αφού κατάγεστε και εκλέγεστε στη γειτονική Χίο, έχοντας τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας από άλλες περιοχές της χώρας.

Αφήστε κατά μέρους απαντήσεις σε αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Σκύψτε, με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, και δώστε λύσεις. Προστατέψτε πραγματικά και ουσιαστικά, χωρίς δικαιολογίες και «αν», τους νησιώτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required