12 Μαρ 2020

"Γιατροί Χωρίς Σύνορα" - Έκκληση για εκκένωση καταυλισμών λόγω κορωνοϊού

Την ανάγκη εκκένωσης των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά τονίζουν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", λόγω του κορωνοϊού. «Οι 42.000 αιτούντες άσυλο που ζουν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπως στη Μόρια και το Βαθύ, είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τους κάνουν να νοσήσουν και διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών», προειδοποιεί η οργάνωση, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να περιοριστεί ο ιός στο περιβάλλον ενός καταυλισμού.
Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Λέσβο, η οργάνωση επισημαίνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκών υπηρεσιών υγιεινής και τη σημαντικά περιορισμένη ιατρική φροντίδα, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για μια πιθανή επιδημία.
Η ανάγκη για εκκένωση των καταυλισμών στα ελληνικά νησιά είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ. Το να αναγκάζεις τους ανθρώπους να ζουν σε αυτές τις συνθήκες ως μέρος μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν πάντα ανεύθυνο, αλλά τώρα πια είναι στα πρόθυρα να γίνει και εγκληματικό, εάν δε ληφθούν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων», τονίζει η οργάνωση.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει το συντομότερο δυνατό και να μετακινήσει την πλειοψηφία των 42.000 ανθρώπων σε κατάλληλη στέγη πριν να είναι πολύ αργά», επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Αδύνατη η εφαρμογή των μέτρων»

«Σε περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν καθημερινά μέτρα πρόληψης, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών και παραμονή στο σπίτι εάν νοσήσουν» λέει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.


«Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι σε ορισμένα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας υπάρχει μόνο μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και δεν υπάρχουν προϊόντα για την υγιεινή των χεριών. Οικογένειες πέντε ή έξι ατόμων είναι αναγκασμένες να κοιμούνται σε τρία τετραγωνικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη είναι αδύνατη η εφαρμογή των συνιστώμενων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε τέτοιες συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Βεΐζης.

«Εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος μόλυνσης»

«Ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι εξαιρετικά μεγάλος», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που σημειώνουν ότι σε όλο τον κόσμο ακυρώνονται εκδηλώσεις και απαγορεύονται συναθροίσεις, για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, αλλά στα ελληνικά νησιά καθημερινά συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι, χωρίς άλλη επιλογή.
«Οι 42.000 αιτούντες άσυλο που ζουν σε καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπως στη Μόρια και το Βαθύ, είναι εκτεθειμένοι σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τους κάνουν να νοσήσουν και διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών», προειδοποιεί η οργάνωση.
«Η υγεία των ανθρώπων κινδυνεύει όσο μένουν σε αυτούς τους καταυλισμούς. Ο κοροναϊός είναι απλώς η τελευταία απειλή που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο, και η κατάστασή τους τούς καθιστά ακόμη πιο ευάλωτους από τον υπόλοιπο πληθυσμό σε μια επιδημία», δήλωσε ο κ. Βεΐζης, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να περιοριστεί ο ιός στο περιβάλλον ενός καταυλισμού.

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required