16 Μαρ 2020

Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου Σάμου - Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε τμήματα που θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή»

«Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού», αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζοντας πως σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν και τμήματα που θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή».

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται τα πήλινα πόδια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας , δηλαδή η γύμνια του Συστήματος , που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από όλες ανεξαιρέτως τις Κυβερνήσεις. Πολιτικές της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Για άλλη μια φορά, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομικό υλικό .

Ήδη εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, και με την τεράστια επιβάρυνση του νοσοκομείου λόγω και του μεταναστευτικού , που καμία Κυβέρνηση ούτε η σημερινή , αλλά ούτε και η προηγούμενη δεν φρόντισαν να το στελεχώσουν.

Αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας ακόμη και τμήματα που αντικειμενικά θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης μιας πιθανής έξαρσης της επιδημίας, (π.χ. Παθολογική κλινική, Πνευμονολογική που δεν υπάρχει, Παιδιατρική, ΤΕΠ και Ακτινολογικό).

Όχι μόνο δεν έχει γίνει κεντρική προμήθεια με ευθύνη του υπουργείου Υγείας ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, και ιδιαίτερα σε μέσα ατομικής προστασίας αλλά δεν έχει δοθεί και έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Ο δε προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2020 δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό που υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, απαραίτητο είναι να στελεχωθεί πλήρης και να λειτουργήσει ΤΩΡΑ Κέντρο Υγείας στο Βαθύ της Σάμου, καθώς να λειτουργήσει ΤΩΡΑ ιατρείο στελεχωμένο και πλήρης εξοπλισμένο μέσα στο ΚΥΤ Σάμου.

Όλα τα παραπάνω είναι αιτήματα που χρόνια τώρα διεκδικεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου .

Οι Υγειονομικοί ενώ θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο καθημερινά καμιά κυβέρνηση δεν θέλησε και δεν θέλει την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Αποδεικνύεται περίτρανα λοιπόν ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους πιθανής έξαρσης επιδημιών.

Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Απαιτούμε :

-Άμεση πρόσληψη ιατρικού νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ΤΩΡΑ.

-Άμεση προμήθεια – με ευθύνη του υπουργείου Υγείας - όλων των αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας. Δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης .

-Ενίσχυση του Kέντρου Yγείας Καρλοβάσου με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων . Δημιουργία Κέντρου Υγείας στο Βαθύ.

- Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

-Να χορηγείται και στους Υγειονομικούς , όπως σε όλους τους εργαζόμενους ειδική άδεια για τα παιδιά τους που παραμένουν σπίτι τους .

-Ένταξη τώρα όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required