29 Απρ 2020

Το ΚΙΝΑΛ για το ΚΥΤ - Φαβέλα στο Βαθύ

Κοινό δελτίο Τύπου εξέδωσαν οι Τομείς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τα γεγονότα που εξελίχθηκαν την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Απριλίου στο ΚΥΤ-Φαβέλα του Βαθιού αναφέροντας τα εξής:

"Όσα συμβαίνουν αυτές τις δυο ημέρες στη Σάμο ήταν, δυστυχώς, αναμενόμενα. Οι συνθήκες στις φαβέλες της Σάμου, τις Λέσβου, της Χίου της Λέρου και της Κω προσβάλλουν την ανθρώπινη και εθνική αξιοπρέπεια. Δημιουργούν εστίες ανομίας και ανεξέλεγκτης βίας. Η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα καθυστέρησε την πραγματική και βιώσιμη αποσυμφόρηση των νησιών.

Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δουν την πραγματικότητα. Η αρχική αδιαφορία, ο αυταρχισμός και οι επιτάξεις στη συνέχεια, η αδιαφάνεια και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, επέτειναν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Η υγειονομική κρίση προστίθεται στην ανθρωπιστική κρίση που ενδημεί στα νησιά μας εδώ και πάνω από 4 χρόνια. Οι αρμόδιοι υπουργοί εξαγγέλλουν, υπόσχονται αλλά δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους. Ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Υπάρχει η πληροφορία πως η ένταση και η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μετά την ματαίωση της υπεσχημένης μεταφοράς 2.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Αλλά με 7.000 ανθρώπους σε δομή που μπορεί να φιλοξενήσει 640 είναι αδόκιμο να ψάχνουμε ποιος είναι ο λόγος της έντασης.

Υπάρχουν όμως ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό για την Πολιτική Προστασία και την διαχείριση κρίσεων κ. Χαρδαλιά:

Ποιό ήταν το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την διαχείριση πυρκαγιάς στο ΚΥΤ Σάμου;

Ποιά ήταν τα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας του προσωπικού του Πυροσβαστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο ΚΥΤ Σάμου; Διότι, αυτό που είδαμε όλοι στα ΜΜΕ ήταν 7000 άτομα ανεξέλεγκτα, σε συνθήκες τραγικές για τους ίδιους, να τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση, εμποδίζοντας την Πυροσβεστική να προχωρήσει στην έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πληροφορούμαστε, επίσης ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό για το ΚΥΤ και την Αντιπυρική. Υπάρχει προγραμματισμός για την κάλυψη των κενών στις νευραλγικές αυτές υπηρεσίες;

Πρέπει η ΓΓΠΠ να λάβει μέτρα και να εκπονήσει σχέδια επέμβασης, πριν να είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε νεκρούς.

Η αποθήκη ψυχών έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό πυριτιδαποθήκη και ωρολογιακή βόμβα. Ήρθε η ώρα να φύγουν οι μπουρλοτιέρηδες και να αναλάβουν οι πυροτεχνουργοί.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης, την προστασία των ανθρώπων (αιτούντων άσυλο και ντόπιου πληθυσμού) και την αποσυμφόρηση των νησιών."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required